Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Η Παιδεία, στρατηγική επένδυση!














«Εκ των γραμμάτων γεννάται η προκοπή με την οποίαν λάμπουν τα ελεύθερα έθνη»
(Ρήγας Φεραίος)

Στις 24 Νοεμβρίου 2018 παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση με κάθε επισημότητα το Πρόγραμμα Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας. Η διαμόρφωση του προγράμματος αυτού ήταν αποτέλεσμα πολύμηνων διαβουλεύσεων με τους εμπλεκόμενους, εκπαιδευτικούς, μαθητές, φοιτητές και γονείς. Η δομή του περιλαμβάνει τους τρεις βασικούς τομείς: 1) Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, 2) Επαγγελματική εκπαίδευση και Κατάρτιση/Διά βίου Μάθηση και 3) Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Το κεντρικό μήνυμα του προγράμματος είναι ότι «η Παιδεία είναι η καλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε για την Ελλάδα». Είναι ο βασικότερος πυλώνας ανάπτυξης της χώρας και ο τύπος της παρεχόμενης εκπαίδευσης δείχνει τι χώρα θέλουμε να έχουμε στο μέλλον. Όπως τόνισαν οι ομιλητές, η νοοτροπία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι οπισθοδρομική, αναχρονιστική, ισοπεδωτική, επενδύει στο λαϊκισμό, την ήσσονα προσπάθεια και την ανομία. Η Παιδεία όμως είναι ύψιστο αγαθό, δεν είναι μόνο γνώσεις, αναδεικνύει δεξιότητες και ταλέντα, αποτελεί εφόδιο στα χέρια των νέων ανθρώπων για να ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον, οφείλει να παρέχει ίσες ευκαιρίες και να σέβεται τις πατροπαράδοτες αξίες, τις παραδόσεις και τον ελληνικό πολιτισμό.




Το Πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας διαπνέεται από πέντε βασικές αρχές που μετουσιώνονται σε συγκεκριμένα μέτρα ανά βαθμίδα εκπαίδευσης:

1. Εμπιστοσύνη: Προς τους εκπαιδευτικούς ότι είναι οι πλέον αρμόδιοι να διαμορφώνουν προγράμματα σπουδών, στους γονείς ότι μπορούν να μετέχουν ενεργά στη διοίκηση των σχολικών μονάδων και την αξιολόγηση, στα Πανεπιστήμια ότι μπορούν να προτείνουν τις βάσεις εισαγωγής και να υλοποιούν τη διασύνδεση με την αγορά εργασίας. Άρα δεν θέλουμε πια το υπουργοκεντρικό μοντέλο διοίκησης αλλά «αποκέντρωση» της εκπαίδευσης.
2. Ποιότητα και αποτελεσματικότητα: Αξιολόγηση για τις σχολικές μονάδες, τους εκπαιδευτικούς και τα Πανεπιστήμια και προγράμματα επιμόρφωσης στην ψηφιακή τεχνολογία. Τέλος στην παπαγαλία με ανάπτυξη κριτικής σκέψης και διενέργεια εξετάσεων με υλικό από τράπεζα θεμάτων.
3. Ίσες ευκαιρίες: Κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακού σταθμού, καθιέρωση του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας μέσα στα σχολεία. Ανάπτυξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης και σύνδεσή της με την αγορά εργασίας με παράλληλη προώθηση της επιχειρηματικότητας σε τοπικό επίπεδο. Ίδρυση ενός πρότυπου σχολείου σε κάθε νομό και κάθε Διοικητική Ενότητα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για όλα τα ενδιαφερόμενα παιδιά χωρίς διακρίσεις.
4. Ασφαλές περιβάλλον: Εισάγεται ο θεσμός του δασκάλου/καθηγητή εμπιστοσύνης για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού. Αντιμετώπιση της ανομίας στα Πανεπιστήμια με κατάργηση του ασύλου!
5. Ελευθερία: Ανάπτυξη ταλέντων χωρίς κρατικά δεσμά και περιορισμούς. Κατάργηση όλων των ανελεύθερων διατάξεων των Κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τα ιδιωτικά σχολεία. Ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, καθιέρωση προ- και μεταπτυχιακών ξενόγλωσσων προγραμμάτων, εξωστρέφεια και καθιέρωση της Ελλάδας ως Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου.

Όπως τονίστηκε, τα περισσότερα σημεία του Προγράμματος αποτελούν ήδη αυτονόητες πρακτικές για όλα τα κράτη μέλη της Ε. Ε. αλλά και παγκοσμίως. Για την Ελλάδα όμως είναι η επανάσταση της κοινής λογικής, εν έτει 2018!


Αιμιλιανός Κ. Ευαγγελινός

Καθηγητής Πληροφορικής
Πολιτικό Στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου