Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018


        






   ΠΑΓΧΙΑΚΟΣ ΕΚΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
  ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ 
  Λάδης 2, Χίος τηλ : 43 317  fax   :  43 317









                                                                                            XIOΣ   01    NOEMBΡIOY      2018 






ΑΡ. ΠΡΩΤ.  34

 Προς ¨     ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

             &  ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ 
                            
                  Κο Υπουργό


   θΕΜΑ   <Εισαγωγή σπουδαστών στις ΑΕΝ μόνο με πανελλήνιες εξετάσεις  >

Κύριε Υπουργέ , με την παρούσα επιστολή εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας για την πρόθεση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας να καταργήσει ξαφνικά και χωρίς κανέναν διάλογο με όλους τους  εμπλεκομέ-νους φορείς –ενδιαφερομένους  την διαδικασία εισαγωγής σπουδαστών στις ΑΕΝ με την 2η γενική κατηγορία.                                                                 
 Κατανοούμε ότι όλοι οι σπουδαστές θα πρέπει ισότιμα να εισάγονται στα εκπαιδευτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι όμως άδικο εντελώς ξαφνικά το Υπουργείο ανακοινώνει την πρόθεση κατάργησης της συγκεκριμέ-νης  διαδικασίας εισαγωγής σπουδαστών στις ΑΕΝ που πλειοψηφία τους έχουν  ξεκινήσει πλεύσιμη προϋπηρεσία (χωρίς να την έχουν ολοκληρώσει)  Ακόμα πιο άδικο επίσης είναι για τους μαθητές που ήδη φοιτουν στα ΕΠΑΛ ναυτικής κατεύθυνσης αλλά κι αυτούς που μόλις αποφοιτήσαν  (και δεν κατά-φεραν να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα μόρια μέσω της θαλάσσιας υπηρε-σίας να τους στερούμε το δικαίωμα της 2η ευκαιρίας.
                            
Θεωρούμε απαραίτητη την μεταβατική περίοδο 2-3 ετών για τους σπουδα-στές που προαναφέραμε και μάλιστα σε όλες τις περιπτώσεις της νομοθεσίας κι εφαρμογής διατάξεων , πάντα προβλέπεται μια μεταβατική περίοδος  στα πλαίσια δικαίου αλλά και προσαρμογής στο νέο καθεστώς .                                

Η μεταβατική αυτή περίοδος θα επιτρέψει τόσο στους μαθητές όσο και στους αποφοίτους των συγκεκριμένων ΕΠΑΛ  να επιτύχουν τον στόχο τους, διότι κατασταλαγμένα επιδιώκουν το επάγγελμα του ναυτικού και όχι μια τυχαία επιλογή του μηχανογραφικού όπως γίνεται μέσω των Πανελληνίων εξετάσεων Εξάλλου δεν είναι και λίγες οι φορές που σπουδαστές των ΑΕΝ προερχόμενοι από άλλες κατηγορίες πλην των συγκεκριμένων ΕΠΑΛ έχουν αναγκαστεί να διακόψουν την φοίτηση τους μετά το 1ο η το 2ο εκπαιδευτικό ταξίδι.       

Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι αρκετοί απόφοιτοι των ΕΠΑΛ είχαν ήδη μπει στην διαδικασία της πλευρικής υπηρεσίας προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τον αριθμό μορίων τους και οι οικογένειες τους έχουν στηρίξει τον αγώνα αυτόν με αρκετές θυσίες και άγχος για το μέλλον τους .                                             

Είναι άδικο λοιπόν εντελώς αιφνιδιαστικού να καταργείται το μετρό αυτό και να ακυρώνουμε τα πάντα σ αυτούς τους ανθρώπους που έχουν κάνει κάποια βήματα για εξακολουθήσουν το επάγγελμα του ναυτικού .                              

   Μετά τα παραπάνω  θεωρούμε και πιστεύουμε στην ευαισθησία της Πολιτι- κής  Ηγεσίας του υπουργείου για την επανεξέταση της διατήρησης του τρο-που εισαγωγής όπως ήταν εδώ και τόσα χρόνια και αν αυτό δεν είναι δυνατό ας δοθεί τουλάχιστον η ευκαιρία μέσω μεταβατικής περιόδου 2-3 ετών στους υποψηφίους που ήδη έχουν ναυτολογηθεί και δεν κατάφεραν να εισαχθούν στις ΑΕΝ .                                                                                                                           

Ευελπιστούμε και αναμένουμε πραγματική την δίκαιη επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος που τόσο πολύ βασανίζει τους υποψηφίους και τις οικογένειες τους


                                                                                       Με τιμή

                                                                        ΧΑΤΖΕΛΕΝΗΣ   ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ
                                                                           ΠΡΟΕΔΡΟΣ   ΠΕΣ/ΑΕΝ                                   

1 σχόλιο:

  1. Παντα κανουμε αγωνα για τα παιδια που αγαπουν την θαλασσα.Αλλα δεν τα καταφερουν με πανελληνιες εξετασεις τα εισαχθουν στις ΑΕΝ


    Argiris Chatzelenis

    ΑπάντησηΔιαγραφή