Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

Η ΕΞΟΥΣΙΑ






Είδαμε αστυνόμους Κινέζους να δέρνουν βάρβαρα τους φοιτητές.
Είδαμε ισραηλινούς αστυνόμους να χτυπάν αλύπητα νεαρούς Παλαιστινίους
Δεν είδαμε Λιβύους αστυνόμους τι κάνουν στους νέους που συλλαμβάνουν.
Το σκεφτόμαστε με φρίκη.
Είδαμε Έλληνες αστυνόμους της ασφαλείας να χτυπάν με πάθος νέους που δεν τους μοιάζουν.

Η ΕΞΟΥΣΙΑ είτε κομμουνιστική είτε δημοκρατική είτε ροζ σοσιαλιστική είτε θεοκρατική,… ΕΙΝΑΙ… άθλια, .. βάρβαρη,… και απάνθρωπη.

Νομίζω πως είναι καιρός προς τα εκεί να στρέψουμε το μίσος μας και τους αγώνες μας.
Τάδε έφη….. ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ….. πριν πάρα πολλά χρόνια στο ραδιόφωνο.

Αφήσαμε ποτέ την καρδιά μας να περπατήσει ξυπόλητη πάνω στη φωτιά της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ όπως οι ποιητές των αγώνων της που την λάτρεψαν και την αποζήτησαν όπως το ξερό χωριάτικο παξιμάδι, οι πεινασμένοι του μόχθου και του παιδεμού της ζωής ;
Η αξία της ελευθερίας είναι ανυπολόγιστη, για κάθε κοινωνία, για τον κάθε άνθρωπο.
Δεν αξίζει να ζεις χωρίς αυτή
Όμως η ελευθερία είναι λεπτή ισορροπία και την αντιλαμβάνονται σαν τέτοια οι πνευματικοί αλλά και γενικά οι αληθινά πολιτισμένοι άνθρωποι.
Για να διατηρηθεί και να βιωθεί χρειάζεται δίπλα της ασταμάτητα, να καλλιεργούνται αξίες όπως π.χ. ο αυτοσεβασμός , ο αλληλοσεβασμός ο σεβασμός, η κατανόηση, η συγκατάβαση, η αξιοπρέπεια η ανθρωπιά αλλά και υπερβατικές αξίες όπως π.χ. η ΑΓΑΠΗ, η ανεπιφύλαχτη αγάπη.
Και όλο αυτό με μια λέξη λέγεται και είναι η ΠΑΙΔΕΊΑ
Η παιδεία είναι αυτή που κάνει την ελευθερία περιεχόμενο ψυχής του ανθρώπου σφυρηλατεί το φρόνημα του και τότε τίποτα δεν μπορεί να τον υποτάξει
Η παιδεία και η ελευθερία πάνε μαζί
Είναι αδύνατο να υπάρχει η μια χωρίς την άλλη.
Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ δεν είναι αυθαιρεσία ούτε ασυδοσία οι κανόνες της είναι αυστηρά αρμονικοί και αν ανατραπούν, πολύ εύκολα μια ελεύθερη κοινωνία μπορεί να μεταλλαχτεί σε κοινωνία ανελεύθερη και ασταθή με προνομιούχους και μη προνομιούχους.
Δηλαδή θα χαθεί η ισορροπία και θα ξεπέσει λίγο-λίγο σε μια κοινωνία άθλια, βάρβαρη, απάνθρωπη, καταστροφική και αυτοκαταστροφική.

Η εξουσία.
Αυτό το αιώνιο και επικίνδυνο ναρκωτικό, που διεγείρει στο έπακρο την ανθρώπινη απληστία και μισαλλοδοξία κάνοντας τον άνθρωπο τον χειρότερο εχθρό του ανθρώπου αλλά και τού περιβάλλοντος........
Όπου ανατρέπεται η ελευθερία είτε λίγο - λίγο είτε βίαια υψώνεται η εξουσία, πάντα, καμουφλαρισμένη με άχρηστα υποκατάστατα αξιών σύμβολα ωραιοποιημένα, όπως ανθρώπινα δικαιώματα δημοκρατία πατρίδα θρησκεία . κ.λ.π.
Η Εξουσία .....
Ήταν πάντα και Είναι ο θανάσιμος εχθρός της ελευθερίας και του πνεύματος.
Οι άνθρωποι που την κατέχουν είναι η γίνονται πωρωμένοι, ανελέητοι.
Σφετερίζονται αδίστακτα κάθε μέσον για να επιβληθούν και δεν σταματούν με τίποτα και πουθενά.
Ολόκληρη η ανθρώπινη ιστορία είναι γεμάτη από τη φωτιά και το αίμα για την κατάκτηση της εξουσίας
Ίσως σήμερα με αυτά που συμβαίνουν στην πατρίδα μας αλλά και τον κόσμο είναι ανάγκη όσο ποτέ να επιστρέψουμε στους διανοούμενους της γης.
Σε αυτούς που στοργικά ειρηνικά και ήρεμα είναι σκυφτοί σκάβουν κλαδεύουν μπολιάζουν μελετώντας τη σοφία της μάνας γης.
Με αυτό τον τρόπο καλλιεργούν το σεβασμό γνωρίζοντας πως κάθε τι που υπάρχει έχει λόγο και του οφείλουμε σεβασμό. Μαθαίνουν πως το δένδρο το ζώο το χορτάρι το νερό και ο άνθρωπος ανήκουν στο ίδιο σύστημα και η ύπαρξη του ενός εξαρτάται από την ύπαρξη του άλλου. Αυτή είναι η πιο ουσιαστική μορφή απελευθέρωσης του ανθρώπου Είναι και το πιο πλούσιο πανεπιστήμιο αξιών.
Για σκεφτείτε μας έκαναν να πετάμε στις χωματερές τα πορτοκάλια μας τα ροδάκινα μας.
Μας επιβάλλανε να καταργήσουμε τρόπους επιβίωσης και οικονομικής αυτονομίας αιώνων και μας μάζεψαν σαν τα ζωντανά στις μεγάλες πόλεις της πολυκοσμίας της τυφλής νοοτροπίας του όχλου και της απέραντης μοναξιάς.
Γυρίστε λοιπόν πίσω στα χωριά σκάψετε τα χωράφια και τα περιβόλια σπείρετε σιτάρι ριζώστε στη γη και ξανακάνετε την μάνα σας.
Και με αυτό το δυνατό δέσιμο μάνας παιδιού θα ξέρετε αύριο - μεθαύριο με σιγουριά τον λόγο, που η καρδιά σας θα περπατήσει ξυπόλητη πάνω στη φωτιά και που θα πιάσετε και το τουφέκι αν χρειαστεί.











Μανώλης Φύσσας

5 σχόλια:

  1. Από τη πρώτη γραμμή ,έως την τελευταία !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Theodora Kromidas Plagianakos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρενα Λαγογιαννη-Ρες - - - λογια αληθινα λογια σοφα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γράφει ο Μανώλης Φύσσας :
    Η Παιδεια και η Ελευθερία πάνε μαζί. Ειναι αδύνατο να υπάρχει η μια χωρίς την άλλη. Γιατι τότε θα χαθεί η ισορροπία και θα ξεπέσει λίγο-λίγο σε μια κοινωνία άθλια , βάρβαρη κ.λ.π.......
    Πολυ σοφά γραμμένο κείμενο, Αξίζει να το διαβάσετε με πολυ προσοχή.
    Μπράβο στον Μανώλη Φύσσα που το έγραψε και στον καπετάν Μιχάλης Καριάμης που έκανε την ανάρτηση και μας δίνεται η ευκαιρία να το διαβάσουμε.

    Markella Kyros

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυρίες μου   Markella Kyros   Ρενα Λαγογιαννη-Ρες...Ευχαριστώ πολύ για τα τόσο αληθινά σχόλια σας. ΟΚ. ΜΑΝΩΛΗΣ ΦΥΣΣΑΣ...είναι το νορυφαίο μέλος της Μεγάλης μας παρέας... Εκλεκτός πολίτης της Χίου.... Όσοι τον γνωρίζουμε προσωπικά, γνωρίζουμε την αξία του και τον τιμάμε. Τον ευχαριστούμε δε που μας φροντίζει με το αντίδωρο της φιλίας του ...

      Διαγραφή