Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΚΡΕ ΟΔΥΣΣΕΑ της κιβωτου ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ






Την Τετάρτη στις 4/7/2018 αργά το απόγευμα ανηφορήσαμε τις στροφές του Αίπους κι φτάσαμε στο χωριό της ΚΙΒΩΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.

Ένα ραντεβού για την καλοκαιρινή γιορτινή εκδήλωση  των παιδιών  της ΚΙΒΩΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ. Ο καλοκαιρινός ήλιος χρωμάτιζε ακόμα με αληθινά χρώματα τα πεύκα και τη γκρίζα πέτρα. Και στην είσοδο η πόρτα ανοιχτή όπου καλωσόριζαν μερικοί εθελοντές  καλόκαρδα  τους επισκέπτες …

Στο βάθος κάτω από τα πεύκα όλα ήταν έτοιμα μα τόσο τα παιδιά όσο κι δάσκαλοι τους ήταν σε συνεχή οργασμό για τους τελευταίους ελέγχους  ότι όλα είναι εντάξει και σωστά. Στη μέση της σκηνής ήταν στημένο περίτεχνα ένα αρχαίο καράβι σαν ζωντανό γλυπτό που «μιλούσε» έργο του Τάκη Μωράκη του περίφημου «Παπόρια».

Αυτό ήταν το βασικό σκηνικό μαζί και με άλλα  περίτεχνα κατασκευάσματα  και στολίσματα  … Ενώ το  πανί  του καραβιού ανοιχτό  ήταν ταυτόχρονα και η οθόνη ενός ψηφιακού προβολέα που πρόβαλε εικόνες για την εξέλιξη των σκηνικών συμβάντων και συμβαινόντων

Τα καθίσματα  σε ημικύκλιο για τους θεατές επισκέπτες που μέσα σε λίγη ώρα γέμισαν το χώρο ασφυκτικά. Σίγα σιγά έσβησε ο ήλιος και τα σκηνικά πήραν μια παραμυθένια υπόσταση από τους σκηνικούς φωτισμούς  

Πρώτα μίλησαν οι δάσκαλοι κι ο διευθυντής  της Κιβωτού του Αιγαίου. Μίλησε λίγο κι Πατέρας Αντώνιος  ο εμπνευστής και επικεφαλής της ΚΙΒΩΤΟΥ

Η γιορτή ξεκίνησε με ένα χορευτικό που τρία κορίτσια ταλαντούχα το δημιούργησαν και το εκτέλεσαν με εξαιρετική ευχέρεια και αίσθημα. Μετά ανέβηκαν στη σκηνή τα μικρά παιδιά και μας είπαν ένα παραμύθι καρδιάς …  αθώα  δροσερά κι αυθόρμητα. Μετά άρχισε  μια πολυεπίπεδη ιστορία του Οδυσσέα που ερμηνεύτηκε από τα μεγαλύτερα παιδιά με πρώτο σημείο αναφοράς το ποίημα του Κ. Καβάφη «ΙΘΑΚΗ»

Κορίτσια με λευκή αρχαιοπρεπή αμφίεση ανέλαβαν την αφήγηση αλλά και την σκηνική κίνηση με εύστοχους θεατρικούς και χορευτικούς υπαινιγμούς. Ενώ ο Οδυσσέας κι οι σύντροφοι του ντυμένοι με στολές που θύμιζαν σύγχρονους πρόσφυγες  ερμήνευσαν με εξαιρετικά ιδιαίτερο και συμβολικό τρόπο το αιώνιο ταξίδι προς την Ιθάκη όλων των ανθρώπων του χθες του σήμερα και του αύριο.

Ο ψηφιακός προβολέας ταυτόχρονα με τα τεκταινόμενα στην σκηνή πρόβαλε παράλληλα,  αντίστοιχα  σύγχρονα μηνύματα. Μια  φράση κλειδί  «ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΚΡΕ ΟΔΥΣΣΕΑ»  νομίζω  συγκίνησε  τους θεατές  γιατί  ταύτισε τούτα τα παιδιά με τον αγωνιζόμενο ταξιδευτή Οδυσσέα που προσπαθεί να στήσει την ζωή του πάνω σε καλά θεμέλια ανθρωπιάς κι αξιοπρέπειας καθώς αγωνίζεται να φτάσει στην Ιθάκη του …

Είχα την τυχερή ευκαιρία  τον τελευταίο χρόνο να έχω επισκεφτεί μερικές φορές  την κιβωτό ανεπίσημα  μέσα στην καθημερινότητα της … Αυτό που εισέπραξα  καθώς παρατηρούσα τα παιδιά και τους δασκάλους παιδαγωγούς  ήταν μια ζεστασιά αληθινή κι ανυπόκριτη.

Σοβαρότητα ακρίβεια κι υπευθυνότητα επικρατούσε σε όλα, που όμως για να λιώσει και να γίνει μέλι και ζεστή αγκαλιά για τα παιδιά   μετασχηματιζόταν ολοζώντανη  αγαπητική θυσιαστική συνεχόμενη προσπάθεια των παιδαγωγών και δασκάλων σε επίπεδο κυριολεκτικά  υιοθεσίας. Αλλά και η  διακριτικότητα και διακριτική αγάπη των εθελοντών γενικότερα ήταν εγκατεστημένη ευλαβικά

Τι ωραίο που είναι και  συγκινητικό να βλέπεις αυτόν τον συνεχόμενο σκληρό  αγώνα τεκμηρίωσης της αγάπης  μέσα από την θυσία. Γιατί όλοι ξέρουμε πως η αγάπη μόνο με την θυσία τεκμηριώνεται …

Με το τέλος της παράστασης δόθηκαν βραβεία σε πάρα πολλά μέλη της χιώτικης κοινωνίας… που στηρίζουν αδιάκοπα την κιβωτό του κόσμου του Αιγαίου. Βραβεύτηκαν  γιατροί φαρμακοποιοί ψυχολόγοι  και διάφοροι επιστήμονες  και γενικά κάθε είδους προσφορές αγάπης και συμπαράστασης στο έργο της κιβωτού…

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΚΡΟΙ ΟΔΥΣΣΕΙΣ  της κιβωτού  ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Πάντα μια ζεστή αγκαλιά αγάπης να χαϊδεύει και να γεμίζει μέχρι επάνω την καρδιά σας έτσι που να έχετε κι εσείς αργότερα αποθέματα για να δώσετε αγάπη σε άλλους ανθρώπους που τους λείπει. Γιατί το πιο σπουδαίο λυτρωτικό  και ουσιαστικό στη ζωή είναι να παίρνεις και να δίνεις ΑΓΑΠΗ










 ΜΑΝΩΛΗΣ ΦΥΣΣΑΣ








2 σχόλια:

  1. Χίλια μπράβο στο παπά Αντώνη, τον εμπνευστή και ζωοποιό της ΚΙΒΩΤΟΎ και άλλα τόσα ευχαριστώ στους δασκάλους των παιδιών που άοκνα δουλεύουν για να τα φέρουν σ' ένα ομοιογενή κόσμο από τους διαφορετικούς κόσμους που ξεκίνησαν χωρίς τη θέλησή τους και κατάληξαν να βρουν ένα αληθινό κόσμο στη σκέπη της ΚΙΒΩΤΟΥ και στις φτερούγες του αετού παπά Αντώνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω διαβάσει πολλες φορές για την Κιβωτό του Κόσμου. Έχω δει ντοκυμαντέρ στην τηλεόραση , ομως δεν ήξερα , μάλλον δεν είχα προσέξει πως όλα αυτά γίνονται στην Χίο. Μπράβο στον πατέρα Αντώνιο για το εργο του , Μπράβο και σε όλους τους Χιωτες και μη που προσφέρουν με τον δικό τους τροπο βοήθεια.
    Τον Μανώλη Φύσσα είχα γνωρίσει μέσα απο την πλάκα που γίνεται μεταξύ των φίλων της υπεροχης ΚαραμουζοΚαριαμηΠαναγιοτοπουλο-ΦράγκουΦυσσα παρέας. Διαβάζοντας αυτό το κείμενο γνωρισα την Καλη του την καρδιά και το ταλεντο γραφής που εχει. Το ταλεντο της γραφής βοηθάει τον αναγνώστη να κατανοήσει καλύτερα τα γραφόμενα. Μπράβο λοιπόν και σε σένα Μανώλη Φύσσα. Ο Θεός να σε εχει καλά .
    Ενοιωθα παντα Υπερήφανη που έχω Χιώτικη καταγωγή ομως τους τελευταίους 9 μήνες νοιωθω κάτι περισσότερο απο περηφάνεια χάρη σε όλους εσάς που καμαρώνω και έχετε αγγίξει την ψυχή μου. Εύχομαι σύντομα να τα πούμε και απο κοντά.

    Markella Kyros

    ΑπάντησηΔιαγραφή