Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ… ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ
Το θέμα του Ελληνικού έχει μακρά και ακανθώδη πορεία. Το Δίκτυο Ριζοσπαστικής Οικολογίας το έχει παρακολουθήσει από κοντά μιας και μέλη του παίρνουν μέρος σε όλες τις σχετικές δράσεις.

Έχουμε ως νοήμονες πολίτες αντιδράσει στην παραχώρησή του για 99 χρόνια έναντι ευτελούς ποσού και τις «υποσχέσεις» επενδύσεων και θέσεων εργασίας. Άλλωστε η παραχώρηση του τελευταίου μεγάλου αυτοτελούς χώρου στην Αττική έχει πολλαπλές καταστροφικές διαστάσεις (περιβάλλον, ατμόσφαιρα, ποιότητα ζωής στο λεκανοπέδιο, πολιτιστική ισοπέδωση, ιστορική καταρράκωση) που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εξισορροπηθούν με οποιοδήποτε τίμημα.

Ήταν λάθος ολκής η δέσμευση του πρωθυπουργού κατά την υπογραφή του 3ου μνημονίου για απευθείας ανάθεση του Ελληνικού στο πρωθυπουργικό γραφείο. Αυτό δημιούργησε μια δέσμευση που μόνο ως απώλεια της εθνικής κυριαρχίας μπορεί να χαρακτηριστεί.

Σήμερα παρακολουθούμε τις εξελίξεις γύρω από το σκεπτικό του ΚΑΣ για το κατά πόσο μπορούν να προστατευτούν τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής χωρίς να προηγηθεί κήρυξη ή προσωρινή οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου και βλέπουμε με σκεπτικισμό την αναφορά του Μαξίμου ότι η κυβέρνηση «δίνει τον απαραίτητο χρόνο και χώρο στους θεσμούς και τη δημόσια διοίκηση να λειτουργήσουν με βάση το νόμο σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα αποδεχθεί σκόπιμες κωλυσιεργίες που θα έθεταν σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη βούλησή της και την αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό».

Το θέμα που προέκυψε με το ΚΑΣ ανέδειξε και μία άλλη οπτική της πολιτικής ζωής του τόπου  και το πώς αντιλαμβάνεται την προστασία της πολιτιστικής ταυτότητας των Ελλήνων. Η επίθεση που δέχεται η αρχαιολογική υπηρεσία, η υποτίμηση της επιστημονικής της επάρκειας είναι ευθεία επίθεση στην προσπάθειά της να διατηρήσει, να αναδείξει, να προστατεύσει την πολιτιστική ταυτότητα και κατ’ ουσία να τηρήσει ρυθµιστική εµβέλεια του άρθρου 24 του Συντάγματος που καταλαµβάνει όχι µόνο το φυσικό, αλλά και το πολιτιστικό περιβάλλον.

Μετά λοιπόν την αμφισβήτηση των δασικών περιοχών στο Ελληνικό, των αρχαιοτήτων, των νεότερων μνημείων, την έλλειψη περιβαλλοντικής μελέτης επιπτώσεων, αναρωτιόμαστε πώς μπορεί η κυβέρνηση διά στόματος Φλαμπουράρη να μιλάει για συνέχιση της επένδυσης και ο Γ. Στουρνάρας να μιλάει για κακή εικόνα της χώρας στο εξωτερικό όσον αφορά τις επενδύσεις.

Μας διαφεύγουν σημαντικά πράγματα και σίγουρα το κυριότερο: Η έννοια της εθνικής κυριαρχίας.

Το ΔΡΟ καλεί όλους τους πολίτες να προβληματιστούν για το μέλλον που προοιωνίζονται οι άκριτες επενδύσεις. Τα επιστημονικά όργανα αυτής της χώρας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Ας τα ακούσουμε.




                                                                                     
Δίκτυο Ριζοσπαστικής Οικολογίας




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου