Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΜΑΣΤΙΧΑΣ



Δημήτρης Διομ. Μελαχροινούδης 

Το ''ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΣΤΙΧΑΣ 




                      ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΜΑΣΤΙΧΑΣ




Στα πρόσφατα εγκαίνια του Μουσείου Μαστίχας δεν ήμουν από τους προνομιούχους για να τύχω σχετικής πρόσκλησης (γιατί άλλωστε;) Όμως ήμουν από τους πρώτους που επικρότησα (εντύπως) τις ενέργειες του πρώην προέδρου της Ε.Μ.Χ Κώστα Γανιάρη για τη δημιουργία Μουσείου.
Πέραν των αναγραφέντων θετικών ή άλλων κρίσεων στον Τύπο, αυτό που αντιλαμβάνεται ένας ερευνητής της μαστίχης, όταν επισκέπτεται το μουσείο, είναι το γεγονός ότι βασίζεται στις γνωστές αναφορές, κυρίως των Φ. Αργέντη και Στ. Κυριακίδη* και του Γ. Ζολώτα , ο οποίος δεν είχε πρόσβαση στο αρχείο του Δήμου των εικοσιενός Μαστιχοχωρίων, αφού το <σιδηρούν κιβώτιον> βρέθηκε σφραγισμένο το 1935 (Πρωτόκολλον Αλληλογραφίας Κοινότητος Θολοποταμίου Αρ. 167/29-11-1935. Προς Νομάρχην Χίου Αναφέρω ότι ευρέθη κιβώτιον εις χείρας κ. Χαλιορή και ανήκει εις τον τέως Δήμον Μαστιχοχωρίων).
Μετά το άνοιγμα των σφραγίδων, παρουσία των προέδρων των Νοτιοχώρων, παραδόθηκε στη βιβλιοθήκη του Γυμνασίου Χίου με καταγραμμένο το περιεχόμενο. Μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστή η τύχη της περιουσίας του Δήμου Μαστιχωρίων (το κατάστημα του Κοινού στον Καλοπλύτη και του Λωβοκομείου στα Πανιά) αφού οι ενέργειες του Ανδρ. Πολεμίδη και άλλων νομικών για εύρεση των τίτλων κυριότητος δεν ήλθαν σε πέρας.
Εκτός από τα βιβλία του αρχείου (δεν υπάρχουν τα αναφερόμενα στα περιουσιακά στοιχεία στη βιβλιοθήκη Κοραή), έχω την αίσθηση ότι ούτε οι κώδικες του χώρου της μαστίχας αποτέλεσαν αντικείμενο συστηματικής έρευνας. Υπάρχει δηλαδή κενό στην ιστορία της μαστίχης και είναι υποχρέωση των εμπλεκομένων με το Μουσείο να το συμπληρώσουν, τουλάχιστο όσον αφορά την περίοδο μετά το 1822 μέχρι την ίδρυση της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Ε.Μ.Χ. Ξεκίνησε σαν ιδέα από το γνωστό καλλιμασιώτη Γ. Σταγκούλη, με την παρακίνηση του οποίου, πιστεύομε, προκλήθηκε η ανέκδοτη απόφαση που ακολουθεί:

Πρακτ. 99



Μουσείο Μαστίχας

                                      
                                Πρακτικόν

Εν Καλλιμασία Χίου σήμερον την 17ην του μηνός Νοεμβρίου του έτους 1930 ημέραν της εβδ. Δευτέραν και ώραν 7 μ.μ. συνελθόν το Κοινοτικόν Συμβούλιον Καλλιμασιάς εν τω Κοιν. γραφείω προσκλήσει του κ. Προέδρου αυτού Μιχαήλ Αναγνωστοπούλου αποτελουμένου εκ των μελών αυτού Γεωργίου Ρυθιανού, Ιωάννου Σταμούλη και Στεφάνου Κρουσουλούδη, του σώματος όντος εν απαρτία, κηρύσσεται η έναρξις της συνεδριάσεως. Μεθ’ ο ο Πρόεδρος εισηγούμενος λέγει ότι είναι ανάγκη επιβεβλημένη το Κοινοτικόν Συμβούλιον να λάβη υπό λίαν σοβαράν σκέψιν το ζήτημα του εξευτελισμού της τιμής της μαστίχης και συγχρόνως την επεξηγηματικήν εγκύκλιον και τους νόμους περί απαγορεύσεως της χρήσεως της μαστίχης υπό των παραγωγών εις τους άμβυκας και προτείνει όπως αν εγκρίνη το Συμβ. κληθώσιν επειγόντως οι πρόεδροι των Μαστιχοχωρίων  εν Καλαμωτή την πρώτην Κυριακήν του Δ/βρίου να στείλωσιν αντιπροσώπους και συσκεφθώσι και αναφερθώσιν από κοινού περί διαμαρτυρίας, αφ’ ενός διά την απαγόρευσιν της χρήσεως της μαστίχης εις τους άμβυκας παρά της Κυβερνήσεως και της λήψεως καταλλήλων μέτρων προς καλλιτέρευσιν της τιμής αυτής.
          


Έκθεμα Μουσείου Μαστίχας


Το Συμβούλιον ακούσαν τα παρά του κ. Προέδρου αυτού εκτεθέντα και συσκεφθέν αποδέχεται και ορίζει ως αντιπροσώπους του τον Ιωάννην Αναγνωστόπουλον και Ιωάννην Σταμούλην με την παρατήρησιν όπως αμέσως κοινοποιηθή δι’ επιστολών εις τους Προέδρους των Μαστιχοχωρίων η απόφασις, προκειμένου περί του μόνου εναπομείναντος προϊόντος του διαμερίσματός μας λαμβανομένης της αδείας συγκεντρώσεως ει δεήσει αρμοδίως.

         Εφ’ ω συνετάγη το παρόν υπογράφεται δεόντως.

Το Κοιν. Συμβούλιον

                Ο                                       Τα
         Πρόεδρος                                  Μέλη
        (Υπογραφή)                               (Υπογραφές)     




    
                                                                               
(Από το Μητρώον (2ον) Πρακτικών Κοινότητος Καλλιμασιάς, σ.σ. 49,50.

Για το πιστό της αντιγραφής, Δημ. Μελαχροινούδης

(*) Η Χίος παρά Γεωγράφοις και Περιηγηταίς.

Δεν περιλαμβάνεται  εκτεταμένη αναφορά για το μαστιχοφόρο σκίνο του σύγχρονου του Κοραή Αinse de Villoison, την οποία αποκάλυψε στη βιβλιοθήκη του Παρισιού ο έξοχος ερευνητής (+) Νίκος Πλατής και με εφοδίασε με αντίγραφο.

Οπωσδήποτε επισταμένη έρευνα στο Archivio di Stato a Genoa, salla quarta και στα ρωσικά αρχεία για την εποχή του Ορλώφ θα συνεισφέρει τα μέγιστα.


(Για την αντιγραφή - Δημοσίευση : Μιχ. Γ. Καριάμης )



Σαλόνι Φωτογραφιών Μουσείου Μαστίχας 

                   














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου