Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

10 παρεμβάσεις που ανέδειξε η ΠΕΝΕΝ για τα Ναυτεργατικά προβλήματα

 




Συνεδρίαση Ε.Ε. ΠΝΟ – Νοέμβρης 2022

Οι 10 παρεμβάσεις που ανέδειξε η ΠΕΝΕΝ για τα Ναυτεργατικά προβλήματα

Γραμμή συναίνεσης και σιωπή ασυρμάτου από την πλειοψηφία!

Πραγματοποιήθηκε στις 25/11 η τακτική μηνιαία συνεδρίαση της Διοίκησης της ΠΝΟ.

Στην παρέμβαση που έκανε η ΠΕΝΕΝ σε αυτή μεταξύ των άλλων έθεσε τα παρακάτω προβλήματα που αφορούν τον Ναυτεργατικό μας κόσμο.

-         Αναμόρφωση ΚΙΝΔ:

Υπογραμμίστηκε η ανακολουθία της πλειοψηφίας της ΠΝΟ, η άρνηση της να ασκηθεί η μέγιστη πίεση με μοχλό παρέμβασης τους Ναυτεργάτες για να απαλειφθούν όλες οι αντιδραστικές θέσεις που περιέχονται στο σχέδιο του ΥΕΝ.

Επισημάνθηκε ότι η απεργία των 5 Ναυτεργατικών Σωματείων (25 Οκτώβρη) συνέβαλε καθοριστικά στις τελικές θετικές αλλαγές που έγιναν στο κείμενο το οποίο αναδιαμορφώθηκε βγάζοντας απ΄ έξω την απόπειρα φαλκίδευσης των ΣΣΕ.

Τονίστηκε η μεγάλη σημασία της οργάνωσης της απεργίας καθώς και η μαζική – καθολική συμμετοχή των Ναυτεργατών δείγμα ότι οι Ναυτεργάτες υιοθέτησαν την αγωνιστική γραμμή των 5 σωματείων και απέρριψαν αυτή της πλειοψηφίας της ΠΝΟ.

Η πλειοψηφία της ΠΝΟ απαξίωσε την σημασία αυτής της απεργίας.

-         ΕΛΟΕΝ: Σχετικά με την απορριπτική θέση του Υπουργείου Εργασίας για αναδιανομή του αποθεματικού του Ταμείου  μας, θέσαμε την πρόταση για μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο, έχοντας κοινό αίτημα να προχωρήσει άμεσα αυτή η αναδιανομή στους δικαιούχους Ναυτεργάτες.

Η πρόταση έγινε καταρχήν δεκτή.

-         Διατυπώσαμε για άλλη μια φορά την πρόταση μας για την οργάνωση πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων με σκοπό να «σπάσουμε» την εφοπλιστική αδιαλλαξία να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, να υπογραφεί νέα ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στις κατηγορίες πλοίων ποντοπόρα άνω των 4500 κοχ στα μεσογειακά Φ/Γ- Δ/Ξ και στα Μ/Σ εσωτερικού!

Η πρόταση απορρίφθηκε.

-         Σχετικά με τους ελέγχους στα Ε/Γ- Ο/Γ πλοία προτείναμε την επέκταση τους και σε όλα τα πλοία ελληνικών συμφερόντων στα ελληνικά λιμάνια εκεί όπου σημειώνεται και η πιο βάρβαρη καταπάτηση των Ναυτεργατικών δικαιωμάτων ενώ η ΠΝΟ σκόπιμα εξακολουθεί να αδρανεί μπροστά στην καταφανέστατη εφοπλιστική παραβατικότητα.

Η πρόταση δεν εγκρίθηκε.

-         Θέσαμε και αυτή την φορά το ζήτημα της παραβίασης των Ναυτεργατικών δικαιωμάτων για την χορήγηση των express δρομολογίων ξεκινώντας από τα πλοία που εκτελούν την γραμμή Πειραιάς- Κρήτη και τις εταιρίες BS Ferries και Minoan Lines.

Η πρόταση απορρίφθηκε.

-         Ζητήσαμε την αξιολόγηση της δουλειάς του αποκαλούμενου τμήματος ελέγχου που έστησε ο ΓΓ και για το οποίο η άποψη μας στην περίοδο του ενός χρόνου από την σύσταση του τα αποτελέσματα όχι μόνο είναι κατώτερα των περιστάσεων αλλά λειτουργεί και ως μηχανισμός υπονόμευσης για την ανάδειξη και επίλυση των πολλών Ναυτεργατικών προβλημάτων τα οποία παραμένουν άλυτα!

Απαιτήσαμε να σταματήσει η αυθαιρεσία του ΓΓ της ΠΝΟ να ορίζει ελέγχους και αποστολές κλιμακίων χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των Σωματίων.

Ξεκαθαρίσαμε ότι σε κάθε περίπτωση η επάνδρωση των κλιμακίων να γίνεται από μέλη των Ναυτεργατικών Σωματείων και ουδέποτε να αποστέλλεται σε αυτούς αποκλειστικά ο διορισμένος εκπρόσωπος του τμήματος ελέγχου.

Η πρόταση απορρίφθηκε.

-         Καταγγείλαμε τον ΓΓ της ΠΝΟ ότι χρησιμοποιεί την εστία Ναυτικών και το ΕΛΟΕΝ ως φέουδο του διορίζοντας συγγενικά και φιλικά πρόσωπα του ίδιου και προέδρων Ναυτεργατικών Σωματείων έξω από κάθε δεοντολογική αρχή και ότι αυτή η ρουσφετολογική τακτική αποσκοπεί στο «βόλεμα» ανθρώπων του ενώ κατατάσσει τους «κολλητούς» του, τα δικά τους παιδιά πιο πάνω από αυτά των Ναυτεργατών οι οποίοι εκ των υστέρων πληροφορούνται τα αίσχη, τις συναλλαγές και τις αθλιότητες που διαπράττονται σε οργανισμούς για τους οποίους δίνουν το υστέρημα τους!

Για το ζήτημα αυτό θα μιλήσουμε εκτενέστερα σε προσεχή μας αποκαλυπτική καταγγελία…

Η θέση αυτή απορρίφθηκε!

-         Προτείναμε με αφορμή την πολυδάπανη ανακοίνωση και αναδιαμόρφωση των γραφείων της ΠΝΟ να διατεθεί ειδικός χώρος (γραφείο) για τα μέλη της Διοίκησης της ΠΝΟ όπως γίνεται σε όλες τις δευτεροβάθμιες, συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας μας.

Η πρόταση απορρίφθηκε!

-         Απαιτήσαμε την ενεργοποίηση της σχετικής διάταξης του καταστατικού που αναφέρεται στην περίπτωση απουσίας του ΓΓ αυτός να αναπληρώνεται από την τριμελή επιτροπή η οποία μετά το τελευταίο συνέδριο θα πρέπει να οριστεί νέα.

Η πρόταση δεν τέθηκε σε ψηφοφορία!

-         Στηρίξαμε την πρόταση που υπέβαλε η ΠΕΜΕΝ για προκήρυξη 48ωρης Πανελλαδικής προειδοποιητικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με κεντρικό αίτημα την υπογραφή ΣΣΕ.

Στο ζήτημα αυτό θέσαμε ως προϋπόθεση να προσδιορίσουμε ένα σαφή διεκδικητικό πλαίσιο στόχων και αιτημάτων να προηγηθεί η προετοιμασία και η ενημέρωση των Ναυτεργατών καθώς να έχουν πριν οργανωθεί και πραγματοποιηθεί οι αγωνιστικές δράσεις για το ΕΛΟΕΝ στο Υπουργείο Εργασίας και η παρέμβαση στην ΕΕΕ.

Η πρόταση μας έγινε αποδεκτή και έτσι ψηφίσαμε θετικά στην αναφερόμενη πρόταση μαζί με τα άλλα 3 σωματεία.

Από την τοποθέτηση του ΓΓ της ΠΝΟ προέκυψε ότι ο ΣΕΕΝ μετέφερε την πρώτη αυτή συνάντηση πριν τα Χριστούγεννα ενώ από τις υπόλοιπες εφοπλιστικές ενώσεις δεν υπάρχει ακόμη η παραμικρή ανταπόκριση…

Η πρόταση αυτή ψηφίστηκε από τα μέλη της Διοίκησης  (ΠΕΝΕΝ, ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και καταψηφίστηκε από τα υπόλοιπα!

Για την καλύτερη πληρέστερη ενημέρωση των Ναυτεργατών επιλέγουμε στην ανακοίνωση μας συμπυκνωμένα να δώσουμε το πλήρες στίγμα των θέσεων της ΠΕΝΕΝ και το αντίστοιχο των δυνάμεων της πλειοψηφίας της ΠΝΟ μέσα στην οποία περιλαμβάνεται η ΠΕΠΕΝ και τα γνωστά σωματεία σφραγίδες…

Στο όνομα αυτής της πλειοψηφίας λαμβάνονται αποφάσεις που αγνοούν τις απόψεις σωματείων που σε αρκετά ζητήματα οι θέσεις τους εκπροσωπούν την συντριπτική πλειοψηφία των Ναυτεργατών στα πλοία..





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου