Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

ΠΛΑΝΗ ΟΙΚΤΡΑ






Θαλάσσια Ανεμώνη  - Πηγή : protinews

Αγαπητοί Φίλοι !

Πλανώνται πλάνην οικτράν, όσοι νομίζουν ότι η έρευνα για την Γαλήπα ετελείωσεν.
Ιδού τα νεώτερα αποτελέσματα.


Πρώτον.
Αποκαλύφθηκε ότι οι Κουρουνιώτες - Εγρηγοριανοί την προφέρετε γαλήπα, ενώ εμείς οι Παρπαρούσοι την λέμε γ-ι-αλήπα. Η διαφορετική αυτή ονομασία αποτελεί την κορωνίδα των μεταξύ μας αντιθέσεων και εμποδίζει την περαιτέρω μεταξύ μας συνεργασίαν.                                  
 Νομίζω...


Δεύτερον.
Γαλήπα, αγαλήπα, αγαλίπη, είναι μετεξελίξεις της λέξεως ''ακαλήφη'' και είναι ονομασίες κοινές και της υδρομέδουσας και της θαλασσίας ανεμώνης και της κνίδης της τσουκνίδας. Διότι όλα έχουν κνιδοφόρους κύστεις, που προκαλούν κνησμό, ερεθισμό, τσούξιμο του δέρματος.




Παραθέτω σχετικό σύνδεσμο γιά την θαλάσσια ανεμώνη.
''Οι ανεμώνες είναι σαρκοφάγα ζώα, αλλά επειδή δεν μπορούν να μετακινούνται πάρα πολύ εύκολα, εξαρτώνται απ' την τροφή που θα μπλεχτεί στα εκτεταμένα πλοκάμια τους ή το περιστόμιο τους. Το θύμα που πιάνεται ναρκώνεται πρώτα με την ενέργεια των κνιδοφόρων κύστεών τους και μετά προωθείται με το στόμα στη γαστρική κοιλότητα για πέψη. Το τμήμα της τροφής που δεν χωνεύεται αποβάλλεται από το στόμα.''


Τρίτον.
Η παρπαρούσικη γιαλήπα είναι σαν ''μύξα'' που βρίσκεται ανάμεσα στα θαλάσσια χόρτα, όχι πάντα, αλλά ανάλογα με τον καιρό. Πιστεύω ότι είναι τα κοπάδια των διάφανων, σαν ''ζελέ'' μεδουσών, που ο νοτιάς τα βγάζει στην παραλία. ''Πηκτοματώδες σώμα με υποκύανο χρώμα''.


Τέταρτον.
Και οι μέδουσες και οι θαλάσσιες ανεμώνες ''συν-αρπάζουν'' το χέρι, κολλάνε και γι' αυτό γενικά, αποκαλούνται ''κολλη-τζάνες,-τσάνοι''. Το ίδιο και τα φυτά, που για να αμυνθούν εκκρίνουν κολλώδη χυμό και γι' αυτό ονομάζονται γενικά ''κολλη-τσίδα''.


Πέμπτον.
Όλες οι θαλασσινές γιαλήπες, γαλήπες, αγαλήπες, αγαλίπες ή κολλητζάνες ή κολλητσάνοι τρώγονται. Η΄ αλευρώνονται και τηγανίζονται ή πολτοποιούνται και γίνονται αγαλιποκεφτέδες,που η φήμη τους έχει φθάσει και στα τσιπουράδικα του Βόλου.
                                 
Περισσότερα στον σύνδεσμο : http://www.bostanistas.gr/


Πηγή : Condylactis aurantiaca - Greece



Έκτον.
Κι εκεί που νομίζετε ότι λύθηκε το πρόβλημα, ιδού μία νέα διάστασίς του.


Μιχαήλ Γ.Ρυμική,
Αναζητώντας τις Ρίζες των Προγόνων μου,σσ.203,223. 
Γαλήπα = Κατά τον Στεφάνου, η αρχαία ακαλήφη (τσουκνίδα). Στο χωριό  υπάρχει τοπωνύμιο. Αποκαλούν επίσης τη σταχτιά κατσίκα (!!)



Αγαπητοί Φίλοι!


Το ταξίδι άρχισε από τα 150 χρόνια του Νίκου και της Καλής και απλώθηκε με την βοήθεια τού βιβλίου τού Γιάννη Μιχαλάκη στην Μαρία την Κριτού, στις καλλίφωνες θυγατέρες τού Παπα-Νικόλα Μιχαλάκη, στην Πανδώρα του Ιωάννου και της Νίκης Μίχαλου, στην Σταματινή Βορριά την Γριά-Γαλήπενα, στον Δημήτρη Μιχαλάκη τον Γάληπο, στην ακαλήφη την κνίδη την γαλήπα, στην αγαλήπα την μέδουσα τον κολλητσιάνο και στην αγαλίπη την κολιτζάνα την θαλάσσια ανεμώνη.
Ίσως κάπου εδώ στα Λεφτόποδα να σταματάει,-στην σταχτιά τους κατσίκα.

Η΄ μήπως όχι ;


Κωνσταντίνος Ψυλλίδης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου