Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

ΣΤΗ ΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αγαπητή Νίκη* εύχομαι νάσαι πάντα καλά για να σπρώχνεις τα πράγματα με το ξεχωριστό σου τρόπο στον αγώνα κόντρα στο ρέμα, που ανελέητο, χωρίς φραγμούς και δισταγμούς, στο τέλος θα συμπαρασύρει και όσους καιροσκόπους επιμένουν, ανόητα, να συμπλέουν.

Την παραπάνω, λίγο απότομη εισαγωγή, είμαι υποχρεωμένος να κάμω σε τούτο το σημείωμα, αφού αποτόλμησες, μια άγονη πολιτιστικά περίοδο, να ενισχύσεις μια προσπάθεια που όρθωσε το ανάστημά της στο ‘’κατεστημένο’’ της Χίου.              

Αν αυτοί που συμμετέχουν στο τέλος ένοιωσαν να διαψεύδονται οι προσδοκίες τους, έχω την αίσθηση, στο τέλος φάνηκε πως εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από αυτούς τους λίγους που συνοδοιπορούν. Έτσι, τουλάχιστο, αποτίμησα  την εκδήλωση : πως δεν είμαστε μόνοι μας, αλλά περισσότεροι από όσο φανταζόμαστε. Φτάνει να γίνει μια σωστή, μακρόπνοη προσπάθεια καταγραφής όσων επιμένουν – και ας τους λένε αποτυχημένους (βλέπε αναπτυξιακό συνέδριο στη Βολισσό) - να βλέπουν καθαρά την κάθετη πτώση.

Υπάρχει ακόμη ελπίδα στο ανεξάντλητο απόθεμα των νέων, γιατί εμείς οι πιο ηλικιωμένοι αγκομαχούμε στον ανήφορο ( ‘’ανυπάκουο το κορμί στην πιθυμιά του νου’’, όπως σου έλεγα) μας απομένει να θυμόμαστε αυτό του Καζαντζάκη : καταγράφομε την αποσύνθεση. Εσείς τουλάχιστο μπορείτε.

Μετά από τα δώρα σου/ενθύμια, είμαι υποχρεωμένος να ανταποδώσω με τον τρόπο μου. Κάμνοντας αποδελτίωση του ‘’ ΝΕΟΛΟΓΟΥ’’ Κων/λεως (1869-1896), όσους διαθέτει στο βιβλιοστάσιό της η ‘’Κοραή’’, βρήκα ένα κείμενο που μπορεί να χρησιμοποιήσεις σε ειδική περίπτωση. Αφορά, ίσως, τα εγκαίνια του πρώτου μηχανοκίνητου ελαιοτριβείου στη Γέρα (μόνο;) στο 1885.

Για τα πρόσωπα που αναφέρονται στο συνημμένο, ο μητροπολίτης Βαλλιάδης, πιθανά γνωστός για την εμπλοκή του σε αναταραχή στα σχολεία της Μυτιλήνης, όπου δικαιώθηκε με την αποπομπή του τότε γυμνασιάρχη Γρ. Βερναρδάκη και άλλων καθηγητών (1873), το ίδιο και για τη δραστηριότητά του στους σεισμούς της Λέσβου (1890). Μητροπολίτης Μυτιλήνης (1876-1893), πατριάρχευσε (1897-1901) γεννημένος στη Βέσσα της Χίου.

Η πριγκίπισσα Λουσινιάν, γνωστή ίσως για την ανάμειξή της στο διπλωματικό επεισόδιο, όταν Μυτιληνιοί ξυλοκόπησαν τους Ιταλούς ψαράδες που ψάρευαν στις ακτές της Λέσβου, όπως και για τους έρωτες της, βοήθησε τους Χιώτες στο σεισμό του 1881, αποστέλλοντας ολόκληρα καΐκια με βοήθεια
Αναμένοντας νεότερα 










Σε χαιρετώ
Δημ. Μελαχροινούδης



(*) Η Νίκη από την Μυτιλήνη, ειδικευμένη σε προγράμματα για την ύπαιθρο, δεν δίστασε, καλεσμένη στο συνέδριο της Βολισσού, να τα πει ένα χεράκι στους ανίκανους αιρετούς και όχι μόνο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου