Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

 

ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΡΟΝΟΙΑΣ – ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΚΤΙΡΙΟ ΕΝΙΑΙΑΣ, ΜΟΝΙΜΗΣ, ΣΤΕΓΑΣΗΣ




Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

 

        Οι πρόσφατες σεισμικές δονήσεις στάθηκαν αφορμή, να ξεκινήσει για μια ακόμη φορά έλεγχος στατικής επάρκειας των δημοτικών και δημοσίων κτιρίων και ανάμεσα σε αυτά εκείνων που στεγάζουν τις Υπηρεσίες Πρόνοιας του Δήμου, στο πρώην κινηματοθέατρο <<REX>> επί του κεντρικού λιμένος της Χίου.

        Θυμάμαι ότι, στην ίδια κατάσταση είχαμε βρεθεί και άλλες 2-3 φορές στο παρελθόν (οπότε υπηρετούσα ως Αντιδήμαρχος Πρόνοιας στο Δήμο), το έτος 2005 αλλά και τα έτη 2016-2017. Και τότε ο Δήμος είχε προβεί σε έλεγχο στατικής επάρκειας όλων των δημοτικών ακινήτων και των σχολείων του Δήμου (μάλιστα από κλιμάκια που ήλθαν επί τούτου από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και το Υπουργείο Δημοσίων Έργων και ενήργησαν μαζί με τους μηχανικούς των Υπηρεσιών Δήμου και Νομαρχίας - Περιφέρειας).

        Τότε, τέθηκε σοβαρά επί τάπητος και το ζήτημα της στέγασης των υπηρεσιών πρόνοιας σε άλλο ακίνητο, αν και ο στατικός έλεγχος των μηχανικών για το κτίριο του <<REX>> είχε συμπεράνει (τότε) ότι το κτίριο μπορεί για λίγα ακόμη χρόνια να στεγάσει τις υπηρεσίες αυτές (υπάρχει το σχετικό τεχνικό πόρισμα). Η προηγούμενη δημοτική Αρχή έκρινε ότι, η μετεγκατάσταση θα έπρεπε να γίνει μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, σύμφωνα και με τις υποδείξεις των ειδημόνων. Έτσι, έπειτα από σχετική διαδικασία, επελέγη το κτίριο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης και πολύ κοντά στον κοινόχρηστο χώρο στάθμευσης της οδού Αλλατίου, για να στεγάσει τη Δ/νση Πρόνοιας, αλλά και τμήματα της Δ/νσης Οικονομικών, Σχολικών Επιτροπών και άλλα αυτοτελή γραφεία.

        Πληροφορήθηκα, πρόσφατα, ότι η σημερινή δημοτική Αρχή εγκατέλειψε το σχέδιο αυτό, καίτοι βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο. Κατά τη γνώμη μου μέγιστο λάθος. Πρώτον, διότι καθένας επόμενος δεν πρέπει να καταστρέφει όσα δημιούργησε ο προκάτοχός του (μάλιστα όταν γι΄ αυτά υπήρχε κοινή συναίνεση ή αυξημένη πλειοψηφία στα συλλογικά όργανα λήψης αποφάσεων του Δήμου). Και δεύτερον, διότι θα πρέπει –εγκαταλείποντας ένα σχέδιο– να έχει έτοιμη, άμεση λύση αντί του σχεδίου αυτού και όχι να ΄΄ψάχνεται΄΄ να δει τι θα πράξει εκείνη τη στιγμή.

        Πληροφορηθήκαμε, επίσης, ότι οι Υπηρεσίες Πρόνοιας μετεγκαταστάθηκαν στο κτίριο της Πινακοθήκης -<<Παλαιά λουτρά>>), κατεξοχήν χώρο πολιτισμού επισκέψιμου στο κοινό για εκθέσεις. Εφόσον υπάρχει επιτακτική ανάγκη να γίνει, ας γίνει, αλλά όχι επί μακρόν. Διότι, θα καταλήξει και η Πινακοθήκη ως γραφεία, όπως κατέληξε και το Μουσείο Νίκου Γιαλούρη (στο δημοτικό ακίνητο της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου 75- γνωστού στους συμπολίτες μας, παλαιότερα, ως <<Περιηγητική λέσχη>>) το οποίο ίδρυσε η δημοτική Αρχή του Μάρκου Μεννή (το 2005-2006) και οι μετέπειτα το μετέτρεψαν σε γραφεία υπηρεσιών και τα έργα του Γιαλούρη ξαναμπήκαν στα υγρά υπόγεια της Πινακοθήκης, ευρισκόμενα στη λήθη μέχρι σήμερα. Δυστυχώς, ουδείς έχει ενδιαφερθεί τελευταία με όλα τούτα σοβαρά και -ως γνωστόν- ουδέν μονιμότερον του προσωρινού.  

        Γι΄ αυτό σπεύδω, σήμερα, με τούτο το λιτό σημείωμά μου, να καταθέσω μια άποψη, την οποία πάλιν και πολλάκις έχω παρουσιάσει (δυστυχώς, δίχως ανταπόκριση), να υπάρξει μια ενιαία, μόνιμη, στέγη όλων των Υπηρεσιών Πρόνοιας της Χίου. Πριν πολλά χρόνια, είχα προτείνει το <<Ξενία>> (γραφεία στο ισόγειο και τον 1ο όροφο και ξενώνας βραχείας παραμονής στον 2ο όροφο για άστεγους και παρεπιδημούντες εμπερίστατους). Αυτός ο σχεδιασμός εξέλειπε ως ιδέα τη στιγμή που θα αξιοποιηθεί τουριστικά από τον Όμιλο Τσάκου (και πολύ σωστά).

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, υπάρχει η ανάγκη πλήρους αξιοποίησης του κτιρίου του ΙΚΑ Χίου, στην περιοχή Λέτσαινα, όπου απέραντοι χώροι στεγάζουν μικρό αριθμό εργαζομένων σε αυτό. Εκεί, λοιπόν, πρέπει να υπάρξει συνεννόηση Δήμου – Περιφέρειας – Δημοσίου –Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και να στεγαστούν σε 7-8 γραφεία όλες οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας του Νομού. Οι Υπηρεσίες αυτές συνεργάζονται εκ των πραγμάτων και είναι επιβεβελημμένη και για πρακτικούς λόγους η συστέγασή τους. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν. Εάν το επόμενο θέρος δεν λειτουργήσει η Πινακοθήκη, σύμφωνα με τον ρόλο ύπαρξης της, η δημοτική Αρχή θα έχει αποτύχει να επιλύσει το κτιριακό πρόβλημα των Υπηρεσιών του Δήμου, μάλιστα αφού εγκατέλειψε τη μετεγκατάσταση στο κτίριο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών.

        Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, οφείλω να καταθέσω και μια ακόμη παράμετρο. Το λάθος με την μετεγκατάσταση των Υπηρεσιών Πρόνοιας έγινε το έτος 2011, όταν εσπευσμένα ο Δήμος θέλησε να εγκαταλείψει το κτίριο που ενοικίαζε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για την Πρόνοια και την Πολεοδομία στην οδό Κουντουριώτου. Τότε, λησμονήθηκε κάτι βασικό. Επειδή οι δυο αυτές Υπηρεσίες (Δ/νση Πρόνοιας και Δ/νση Πολεοδομίας) μεταφέρθηκαν στους Δήμους της χώρας από τις πρώην Νομαρχίες το 2011, το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε την κάλυψη του κόστους δαπάνης ενοικίασης των κτιρίων που τις στέγαζαν επ΄ αόριστον. Το αυτό ισχύει και για τα κτίρια που στεγάζουν τα κοινωνικά παντοπωλεία και τις αποθήκες των Υπηρεσιών πρόνοιας πανελλαδικά. Συνεπώς, ήταν λάθος η τότε μετεγκατάσταση στο <<RΕΧ>>. Η  μόνη δικαιολογία είναι η αποφυγή εξόδων ενοικίασης από πλευράς Δήμου που, όμως, όπως προείπα, δεν καταβάλει ο Δήμος αλλά η κεντρική Πολιτεία. Αλλά και τότε ακόμη, η περίπτωση του κτιρίου ΙΚΑ είναι η καλύτερη. Και δεν θα υπάρχει ενοίκιο και θα συστεγάζονται οι Υπηρεσίες και θα απελευθερωθούν αρκετά γραφεία σε Δήμο και Περιφέρεια για αλλότριες χρήσεις. Και οπωσδήποτε, δεν πρέπει να αργήσει η ημέρα εκείνη και η ώρα που θα ξαναδούμε ανοικτή την Πινακοθήκη με εκθέσεις (περιοδικές και αλλεπάλληλες) των έργων του Νίκου Γιαλούρη, που σήμερα σαπίζουν στο υπόγειο της Πινακοθήκης και που <<έφτυσε αίμα>> ο Μάρκος Μεννής, επί Δημαρχίας του, να έλθουν στο Δήμο και να μην πάνε αλλού…!-  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου