Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

ΕΥΧΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗ



Στο παχνί του νεογέννητου Χριστού



Ψάξε όσο μπορείς

για να βρεις τα δώρα

σμύρνα χρυσό και  λίβανον

 

να πας την νύχτα που το αστέρι θα φωτίσει

μέσα στο νου και την καρδιά

Για να μπορέσει ο νους να συναντήσει την καρδιά σου

τα δώρα να αφήσει στο παχνί  ΤΟΥ  ΝΙΟΓΕΝΝΗΤΟΥ Χριστού.

 

Του αστεριού το φως το δάκρυ της ματιά σου να φωτίσει

έτσι να γεννηθεί  Η ΑΓΑΠΗ να γίνει αιώνιο σήμερα

να γίνει μια αγκαλιά μεγάλη για κάθε πονεμένο

 

Η μοναξιά να γίνει παραμύθι γλυκό και θαλπωρή

Ευχή και προσευχή στου κάθε πόνου το κρεβάτι ...

 









Εμμανουήλ. Γ. Φύσσας






Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

«ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ»

 

ΠΑΛΙΑ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΥΛΙΚΩΝ ΤΟΥΣ.

 

          Μετά από 39 χρόνια στην α/μια  εκπαίδευση και παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα με την απεργοσπαστική στάση «πρωτοκλασάτων» μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, στην απεργία της ΑΔΕΔΥ, αλλά και τα μαθήματα περί νόμιμου και ηθικού-φευ- από τους ίδιους με αφορμή τους μόνιμους διορισμούς  , περνά καλειδοσκοπικά  από τα μάτια μου, όλη αυτή η διασπαστική λογική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ μαζί και χώρια, του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι και τη σημερινή  του κ. Μητσοτάκη και της λοιπής αριστείας.

Στο ίδιο μήκος κύματος περνά και ό ρόλος του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, του νεροκουβαλητή δηλαδή της συστημικής λογικής, να αλλάζουμε τον αγωγιάτη αλλά όχι το αγώι, με το αζημίωτο φυσικά. Οι πάλαι ποτέ συνδικαλιστές που βγαίνουν στα κάγκελα στην αντιπολίτευση , να γίνονται υπουργοί, δήμαρχοι, περιφερειάρχες , στελέχη υπουργείων κλπ, στην κυβέρνηση και το ανάποδο πάλι στην αντιπολίτευση. Αρκεί , όπως έλεγε ο Φουκώ, το σώμα, δηλ.  όλοι εμείς, να είναι παραγωγικό και υποταγμένο. Θα συμπλήρωνα ότι αναγκαία και ικανή συνθήκη για να συμβαίνουν τα άλλα δυο είναι να είναι και διασπασμένο, ως προς την πλευρά που ανήκει, των παριών ή των πατρικίων.

Έτσι λοιπόν, ο «αλληλοσκοτωμός» στο χώρο μας ,  ξεκινούσε με το δάσκαλοι από μια , καθηγητές από την άλλη, συνέχισε με το δάσκαλοι Παιδαγωγικών ακαδημιών, δάσκαλοι παιδαγωγικών τμημάτων,  με μετεκπαίδευση δίχρονη, και  χωρίς ,  της ειδικής αγωγής από τη μετεκπαίδευση, δάσκαλοι στα τμήματα ένταξης με τριετία και μήλο της έριδος το όχι ευκαταφρόνητο τότε επίδομα ειδικής αγωγής, δάσκαλοι ελεύθεροι και δάσκαλοι παντρεμένοι,  με σύμφωνο συμβίωσης και δάσκαλοι με παπά και με κουμπάρο,  της ειδικής αγωγής με δασκάλους με μεταπτυχιακά στην ειδική αγωγή, αναπληρωτές και μόνιμοι,  δάσκαλοι μόνιμοι και δάσκαλοι ειδικοτήτων,αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου με δασκάλους πλήρους ωραρίου, δάσκαλοι του χ σχολείου με δασκάλους του ψ σχολείου, όλοι εναντίον όλων για τις αποσπάσεις , για τις μεταθέσεις, για τις τοποθετήσεις…

Στον ήδη μακρύ κατάλογο, μπορεί κανείς να κάνει τις δικές του προσθέσεις, ωστόσο, πριν αφήσει το συναίσθημα να τον οδηγήσει, ας σκεφτεί ορθολογικά και με βάση την πλευρά που ανήκουμε ως εργαζόμενοι:ποιος ωφελείται από όλα τα παραπάνω διασπαστικά διώνυμαμέσα στον κλάδο των εκπαιδευτικών;

Εμείς ή τα αφεντικά μας; Εμείς ή η κυβέρνηση και γενικά οι κυβερνήσεις; Πού εδώ και μέρες με βαριές ευθύνες των απεργοσπαστών του ΔΣ , γίνεται προσπάθεια να στραφεί η συζήτηση;Στο νόμο Γαβρόγλου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που διατηρεί ατόφιο η ΝΔ, γιατί ακριβώς προάγει τον ταξικό διαχωρισμό, την κατηγοριοποίηση  και την ανισοτιμία των δασκάλων ή στις παραπάνω διασπαστικές και καταστροφικές  λογικές;

Και αν όλοι αυτοί κάνουν τη δουλειά τους ως επισπεύδοντες της μιας ή της άλλης κυβέρνησης , εμείς δεν οφείλουμε να δούμε το παρασκήνιο;

Είναι δυνατόν, όποιος δεν διορίζεται εξ αιτίας των άθλιων νόμων τους , που συντηρούν και επιδιώκουν  την εργασιακή εφεδρεία και ομηρεία , για να πιέζουν όσους εργάζονται, να τα βάζει με αυτούς που διορίζονται;

Είναι δυνατόν την αδικία του νόμου να την χρεώνονται όσοι την αντιπάλεψαν, γιατί διορίστηκαν; Είναι δυνατόν να τα βάλουμε με αυτούς, πουαγωνίζονταν στην πράξη με απεργίες, διαδηλώσεις, κινητοποιήσεις για άμεσο μόνιμο διορισμό όλων των αναπληρωτών με προσόν μόνο το βασικό πτυχίο, όταν οι άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις νεροκουβαλητές των κυβερνήσεων, μιλούσαν και μιλούν για σύστημα διορισμού και ουτοπικά αιτήματα;

Να τα βάλουμε τότε και με αυτούς που διορίστηκαν μέσω των εξετάσεων του ΑΣΕΠ, που αντικατέστησε την  κατάργηση της επετηρίδας, από τον εξ ίσου άθλιο νόμο του Αρσένη επί ΠΑΣΟΚ. Να στοχοποιήσουμε και του επόμενους της γενικής αγωγής, όσοι αγωνιζόμαστε ακριβώς για μόνιμο διορισμό μόνο με το βασικό πτυχίο και να τους εγκαλέσουμε για το ήθος τους.

Να τους θεωρήσουμε apriori , ότι είναι μειωμένης επαγγελματικής ηθικής και να τους κουνάμε το δάκτυλο για να σέβονται τους μαθητές τους και το λειτούργημά τους, να σέβονται αυτούς που θα παραμείνουν άνεργοι, γιατί εξ αιτίας τους θα είναι σε αυτή την κατάσταση, (!!!) να τους εγκαλέσουμε για την όποια εξέλιξη στην καριέρα τους και να τους υποδείξουμε εμείς , πότε και πώς θα μετατίθενται και πότε και πώς θα  υποβάλλουν  αιτήματα υπηρεσιακών μεταβολών, πότε και πώς θα ζητάνε βελτίωση θέσης από απομακρυσμένο σχολείο, από το ειδικό σχολείο κλπ.

Να τους  θεωρήσουμε apriori υπολειπόμενης επαγγελματικής ευαισθησίας απέναντι στα παιδιά με ειδικές ανάγκες, αφού θα είναι και της γενικής αγωγής, κι ας   τα έχουν στην τάξη τους αυτά τα παιδιά τουλάχιστον στις 20 από τις 24 διδακτικές  ώρες σε ιδανικές συνθήκες βέβαια, ας  τους δώσουμε εν τέλει και  τον ορισμό της ανθρωπιάς, αφού υπολείπονται και σ΄αυτό!

Να  κρίνουμε, στο τέλος,  εμείς τα μεταπτυχιακά και τις ειδικεύσεις κατά τη δική μας πικρή ή λιγότερο πικρή εμπειρία, αποφεύγοντας τη μεγάλη εικόνα του ταξικού πολέμου, ανάμεσα στη δική μας ζωή και στη ζωή μιας δράκας εκμεταλλευτών μας και του πολιτικού της προσωπικού.

Κατανοώ απόλυτα τον πόνο κάθε συναδέλφου, ειδικά των αναπληρωτών, αφού γιατο δράμα της αδιοριστίας , έχω πικρή πείρα που συνεχίζεται, αλλά είναι κατανοητό σε ποιον  κύκλο ανθρωποφαγίας μπαίνουμε, τη στιγμή , που όλοι είμαστε τα θύματα των πολιτικών των κυβερνήσεων και των νόμων τους; Είναι κατανοητό σε ποιο τρυπάκι μας βάζουν συνδικαλιστικά στελέχη, νεροκουβαλητές των παραπάνω;

Μπροστά λοιπόν σε αυτά που περνάμε και μπροστά σε αυτά που έρχονται χρειάζεται αναστοχασμός και σωστό κριτήριο , σωστό μετράρι της ζωής μας και των προβλημάτων μας.

Είμαστε με το «διαίρει και βασίλευε», μιας και όπου φτώχεια και γκρίνια ή συντασσόμαστε με την ενότητα της τάξης μας ως εκμεταλλευόμενοι που είμαστε, σε ένα αραγές μέτωπο απέναντι στην αιτία των προβλημάτων μας, το κράτος της εργοδοσίας και των συμφερόντων που εκπροσωπεί;

Ξεμπερδεύουμε με ηγεσίες Πέμπτη φάλαγγα μέσα στους συλλόγους μας, στη ΔΟΕ,  και στα άλλα  συνδικάτα ή τις ακολουθούμε στο βούρκο της ανθρωποφαγίας;

Μην περιμένετε απαντήσεις πέρα από τις δικές μας  , όπως και μην περιμένετε να αλλάξουν τα πράγματα, όσο λείπουν αυτές οι απαντήσεις με σωστό στη βάση της θέσης μας  κριτήριο από το κίνημα, όχι μόνο το εκπαιδευτικό , αλλά συνολικά το εργατικό και δημοσιοϋπαλληλικό.

 










ΜΑΡΚΟΣ ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ

ΑΙΡΕΤΟΣ ΑΠΥΣΠΕ Β ΑΓΑΙΟΥ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΓ ΑΔΕΔΥ ΧΙΟΥ

 

 

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

 

Έργο  της Χιώτισσας Γλύπτριας Μ. Παπακωνσταντινου


Όταν ο ήλιος πλησιάζει να δύσει, πριχού η σιωπή της νύχτας μας αγκαλιάσει, καιρός την κλεψύδρα να σταματήσομε και να κοιτάξουμε πίσω, το δρόμο που διανύσαμε. Καιρός περισυλλογής για αυτοέλεγχο και απολογισμό.

 Δεν είναι η στιγμή των αποφάσεων, γιατί το Ρουβίκωνα προ πολλού έχομε περάσει. «Το μεροκάματο τελειώνει και τα μέλη βαρέθηκαν να κουβαλούν του αγώνα τα σύνεργα». Πολλοί κιόλας πίσω μείναν

Μαζί είχαμε ξεκινήσει – θυμάσαι ; - την αυγή, θαμπωμένοι από τη μετουσίωση της ηλιαχτίδας σε τόσα χρώματα στο πέρασμά της από μια σταγόνα νερού, πριν πέσει στη γη για να βλαστήσομε.

Ήταν η πιο γεμάτη εποχή. Ο κόσμος, γεμάτος ομορφιά, λουλούδια, πεταλούδες και όνειρα, που μόνο στον ύπνο του αθώου έρχονται.

Αρχίσαμε το δρόμο τον ατέλειωτο. Που έβγαινε δε ξέραμε, μα ούτε και μας ένοιαζε. Μεθυσμένοι από τη μυρωδιά του αρκόβατου και της βιορέτας, νοιώθαμε τόσο δυνατοί, παρασυρμένοι από το παιχνίδι της φύσης και την έκρηξη της νιότης, που δεν σκεπτόμαστε πως ο ήλιος ποτέ στη δύση θάφτανε.

Κάποτε ο άνθρωπος μας άγγιξε. Μάθαμε πως είμαστε αμαρτωλοί πριν γεννηθούμε, μάθαμε το καλό, το κακό και την κόλαση. Μάθαμε πως στην απέναντι στεριά υπήρχαν άνθρωποι σαν και μας, που ήταν εχθροί μας και έπρεπε να τους μισούμε.

Για το καλό μας μάθαμε πώς να σκοτώνομε τους άλλους συνανθρώπους. Φυσικά των κτισμάτων την ταυτόχρονη καταστροφή την αποφεύγομε. Γιατί είναι κρίμα, λένε. Μάθαμε στα μεγάλα σκολειά πως τους άλλους να εκμεταλλευόμαστε με επιστημονικές μεθόδους για να γίνομε αναπτυγμένοι.


Αρκόβατος 

Κουβαληθήκαμε στις πόλεις, εκεί που το μεροκάματο συχνά δεν τελειώνει  με τον ερχομό της νύχτας. Πολλά τα «μη», τα «όχι», τα «ἀπαγορεύεται», ή καλλίτερα μόνον αυτά. Εδώ δεν φτάνει η μυρωδιά του αρκόβατου και της βιορέτας. Δεν συνταιριάζουν με την ανθρώπινη τη μπόχα. Μα και ούτε στη μόδα των σαλονιών παγαίνουν. Άλλες μυρωδιές μας φτιάχνουν ν’ αναπνέομε, γιατ’ είμαστε πολιτισμένοι. Και μια πολιτισμένη ατμόσφαιρα πρέπει να είναι τέτοια, ώστε πολλή δουλειά να έχουν οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι παπάδες, τα κοράκια.


Κόρακες & Κοράκια

 Όμως θαρρώ πως η περισυλλογή μέσα σε «ανθρώπινο» περιβάλλον ανέφικτη είναι και ουτοπία ο αυτοέλεγχος.  Η κλεψύδρα το έργο τ’ αδυσώπητο ξανάρχισε με συνοδό το φόβο. Ο ρόγχος δεν είναι που φοβίζει, μηδέ η παγωνιά της νύχτας, σαν η άμμος στην κλεψύδρα τελειώσει.

Εναγώνιο περιφέρω το βλέμμα στη ζωή, που ανάμεσα στ’ αγκάθια μεταφύτεψα και τα ζιζάνια. Στη ζωή που θα μεγαλώσει – αν προφτάσει – μέσα στο καβάφειό της τείχος, ασυντρόφευτη και έρμαιο των επιτηδείων, «αντικείμενον προς εκμετάλλευσιν».

 

Βιάζομαι αφ’ τους αθρώπους για να φύγω

 – όχι ρίψασπις δεν είμαι

– μη πιότερο μ’ αγγίξουν, για να προφτάσω το ηλιοβασίλεμα, πριχού και τούτο καταστρέψουν.

 

 







Δημ. Μελχροινούδης

 

«Καλλιμασιώτικα» και «Νέα του Ανέμωνα»

Αύγουστος 1991, Αρ. Φύλ. 19

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

 


(Νο 26/03-12-2020)

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

 

          *Πολλές φορές γκρινιάζουμε για τα τεκταινόμενα των ημερών στον τόπο μας, αλλά –για να είμαστε απόλυτα δίκαιοι– πρέπει να λέμε και όσα διορθώνονται με αφορμή τις δημόσιες παρεμβάσεις και επισημάνσεις μας, μέσα από αυτή τη στήλη.

          Έτσι, δεν μπορώ παρά να επαινέσω και να εκφράσω την ικανοποίησή μου, για μια σειρά ζητημάτων που, ως φαίνεται διευθετήθηκαν (κυρίως από τον Δήμο) και ειδικότερα:

          1) Χαλασμένα φωτιστικά σώματα σε δυο σημεία του περιφερειακού δρόμου παράκαμψης της πόλης. Το έγραψα και σε 5 ημέρες αποκαταστάθηκαν.

          2) Φραγμένη έξοδος (΄΄μπούκα΄΄) ποταμού Παρθένη με στάσιμα νερά που προξενούσαν έντονη δυσοσμία στην περιοχή. Μετά από 15 ημέρες άνοιξε και έγινε ανανέωση του νερού.

          3) Ζήτησα πριν από 3-4 μήνες να δοθεί στη δημοσιότητα κατάσταση με την κατανομή των ποσών που επιχορηγήθηκε ο Δήμος από το Υπουργείο Μετανάστευσης για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Μετά από μια εβδομάδα παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου από τη δημοτική Αρχή και γνωστοποιήθηκε η κατάσταση.

          4) Ζήτησα να δοθεί στη δημοσιότητα πίνακας με τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη από την προηγούμενη δημοτική Αρχή, ώστε να γνωρίζει ο κόσμος τι ακριβώς γίνεται. Με χαρά διαπίστωσα ότι, τις προηγούμενες ημέρες δόθηκε (έστω με καθυστέρηση).

          5) Ζήτησα να τηρήσει ο Δήμος τα ψηφισθέντα και συμφωνηθέντα στο Δημοτικό Συμβούλιο, περί αγοράς μικρών φορητών υπολογιστών (tablets) στους μαθητές που στερούνται τούτων, προκειμένου να συμμετέχουν απρόσκοπτα στα διαδικτυακά μαθήματα, για την εξ αποστάσεως διδασκαλία των σχολείων. Έστω και αργά, ο Δήμος ΄΄ξύπνησε΄΄ και προχώρησε. Μάλιστα, είχα τονίσει ότι, πρέπει να καθίσουν μαζί με την Περιφέρεια και να επιλύσουν το όλο ζήτημα που προέκυψε. Φαίνεται ότι, λύθηκε άμεσα, μετά την ευρύτερη δημοσιότητα που έλαβε το όλο θέμα. Μάλιστα, η Περιφέρεια ενήργησε με ταχύτατα αντανακλαστικά, με τη συνδρομή των δυο Αντιπεριφερειαρχών Χίου και Παιδείας.

          6) Ζήτησα να προστατευθούν οι διερχόμενοι πολίτες κάτω και πλάι από το κτίριο του παλιού ΄΄Κοκκάλειου΄΄ Μαιευτηρίου (οδός Μιχ. Λιβανού 47) που κατέρρεε και μέρος των επιχρισμάτων έπιπτε επί του πεζοδρομίου. Μέσα σε 2 ημέρες είχε τοποθετηθεί  περίφραξη προς αποκλεισμό του χώρου.

          7) Ζήτησα, πριν 2-3 μήνες, με δημόσια πρόταση, να προβεί η διοίκηση του Νοσοκομείου σε δημόσια γνωστοποίηση πολυετούς μίσθωσης των κτιρίων ιδιοκτησίας του, που καταρρέουν επί δεκαετίες, με αντιπαροχή την επισκευή αντί της καταβολής ενοικίου, μήπως και αξιοποιηθούν. Το αυτό είχε πράξει επιτυχώς και προγενέστερη διοίκηση για κτίριο των οδών Βενιζέλου & Ψυχάρη. Με μεγάλη χαρά είδα ότι, η σημερινή διοίκηση του Νοσοκομείου προέβη σε δημόσια γνωστοποίηση και δέχεται τέτοιες προτάσεις από ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες και επενδυτές μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2020. Πολύ θετική προσπάθεια, μακάρι να ευδοκιμήσει ! 

          Πρέπει, λοιπόν, να τονίσω ότι, είμαι ικανοποιημένος που έστω μια κάποια (από μια μεγαλύτερη) σειρά προτάσεων, που έθεσα δημόσια τον τελευταίο 1,5 χρόνο, λαμβάνουν χώρα. Φαίνεται ότι, κάποιοι ακούν και αντιλαμβάνονται τον παλμό του κόσμου !  Από την άλλη, πρέπει να αποδεικνύουμε καθημερινά, με τις πράξεις και τα λεγόμενά μας ότι, ενεργός και παραγωγικός πολίτης μπορεί να είναι κάθε συμπολίτης μας, άσχετα εάν κατέχει ή όχι επιτελικό ρόλο (προς στιγμήν- δηλαδή την τρέχουσα περίοδο) στην τοπική Αυτοδιοίκηση. Οφείλω για τη δημοτική Αρχή αυτό να το πω !

 

          * Να πάμε, τώρα και στις σημερινές, ειδικότερες επισημάνσεις μας, για ζητήματα που η αντιμετώπισή τους δεν μας άρεσε και που μας προβλημάτισαν, όπως και άλλους συμπολίτες μας:

          1) Κλαδεύτηκαν πολλά δέντρα (κυρίως ευκάλυπτοι) σε δημοτικούς χώρους (δρόμους, πάρκα, κοιμητήρια, κ.α.). Το ερώτημα είναι: Κλαδεύτηκαν ή κουτσουρεύτηκαν-΄΄κατακρεουργήθηκαν΄΄; Διότι πολύ σωστό και απαραίτητο το κλάδεμα, και για την ανάπτυξη του δέντρου αλλά και την προστασία των πολιτών εν αρχή του χειμώνος, αλλά το να μην αφήσουν ούτε ένα κλαδί επάνω στο δέντρο (αλλά μόνο τον κυρίως κορμό) λέγεται κλάδεμα; Επιφυλασσόμαστε, εάν χρειαστεί, να δημοσιεύσουμε σχετικές φωτογραφίες !

          2) Πληροφορηθήκαμε ότι, γνωστή ΜΚΟ ζητά να ενοικιάσει χώρο στη Χίο για τη φιλοξενία ανήλικων και ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων και μεταναστών. Θεωρώ ότι, η γνωστοποίηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα λεγόμενα των κύκλων του Υπουργείου Μετανάστευσης ότι, στη Χίο έχουν απομακρυνθεί, ως ευάλωτοι και χρήζοντες προστασίας άνθρωποι, τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά. Τι συμβαίνει; Γιατί, εφόσον εδώ δεν παραμένουν, αλλά προωθούνται στο εσωτερικό της χώρας, ζητείται χώρος φιλοξενίας και μάλιστα όχι από Κρατικό φορέα αλλά από ΜΚΟ; Απλή ερώτηση !

          3) Είναι γνωστό ότι, οι γείτονές μας, Σάμιοι, επλήγησαν σφόδρα από τον καταστροφικό σεισμό πριν ένα μήνα. Περάσαμε κι εμείς ΄΄ξώφαλτσα΄΄ με αρκετές κτιριακές ζημιές, αλλά όχι σε τέτοια έκταση με τη Σάμο όπου υπάρχουν πολλοί άστεγοι, γκρεμισμένα κτίρια και –κυρίως– έχασαν τη ζωή τους δυο νέα παιδιά. Θα περιμέναμε η δημοτική Πρόνοια, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, να αναλάβει μια πρωτοβουλία για την αποστολή ανθρωπιστικού υλικού και τροφίμων-ενδυμάτων-υποδημάτων στη γειτονική Σάμο. Πολύ σωστά το έπραξαν πριν λίγο καιρό για την Καρδίτσα. Η δημοτική Πρόνοια, τα τελευταία 20 χρόνια έχει πάντοτε βοηθήσει εμπερίστατες πόλεις και περιοχές από φωτιές, σεισμούς, πλημμύρες, κλπ. Επί 17 χρόνια, που υπηρέτησα στην δημοτική πρόνοια, πάντοτε στεκόμασταν συμπαραστάτες και αρωγοί. Σήμερα, δυστυχώς, δεν είδα να έχει αναληφθεί μια πρωτοβουλία για τη Σάμο. Πέρασε ήδη ένας μήνας. Έστω και τώρα ας γίνει μια προσπάθεια συγκέντρωσης και αποστολής τροφίμων, ειδών ατομικής προσωπικής υγιεινής, ενδυμάτων, υποδημάτων. Ο Δήμος Χίου, οφείλει να σταθεί αλληλέγγυος στους πληττόμενους Δήμους της γειτονικής Σάμου. Εξάλλου, ανήκουμε στην ίδια περιφερειακή ένωση Δήμων και η αλληλεγγύη θα έπρεπε να είναι εκτός από αυτονόητη και έμπρακτη ταχύτατα. Αναμένουμε !!!   

          4) Για το τέλος άφησα κάτι, που πολύ βασάνισα το εαυτό μου εάν έπρεπε να γράψω. Και τούτο διότι δεν έχω συνηθίσει να θίγω ζητήματα προσωπικής πολιτικής δημόσια. Αλλά θα το πράξω για τρεις λόγους. Πρώτον διότι μου το ζήτησαν και συμπολίτες μας, ωφελούμενοι της Πρόνοιας, διαμαρτυρόμενοι. Δεύτερον διότι, έχει άμεση σχέση με τα δημόσια ζητήματα, αφού όποιος δημόσια εκφράζεται-προβάλλεται, τυγχάνει και δημόσιας κριτικής. Και τρίτον διότι, θα εφαρμόσω το του Ιερού Χρυσοστόμου <<δέξαι εκούσια τραύματα φίλου, παρά ακούσια φιλήματα εχθρού>> (δέξου τα λόγια που σου λέει ο φίλος σου για να σε φέρει στο σωστό δρόμο κι ας σε πληγώνουν, παρά τους επαίνους που σου λένε οι εχθροί και δεν τους πιστεύουν μέσα τους).

          Τους τελευταίους μήνες διακρίνω μια υπέρμετρη αυτοπροβολή, μέσω δελτίων τύπου του Δήμου, του Αντιδημάρχου Πρόνοιας, φίλου Γιώργου Πατεριμού. Ο Γιώργος είναι καλό παιδί και προσπαθεί με ότι καταπιαστεί. Αλλά χάνει το μέτρο στην προβολή του. Το ότι εκδίδει δελτία τύπου διαρκώς είναι θετικό, γιατί γνωστοποιεί τις δράσεις της Πρόνοιας. Αλλά το να τα συνοδεύει με φωτογραφίες του ίδιου όπου δίνει τρόφιμα, όπου επισκέπτεται χώρους για φιλανθρωπική δράση, που μοιράζει… επιταγές… άλλων δωρητών, κλπ, νομίζω ότι και τον ίδιο δεν τιμά, αλλά και εκφυλίζει την αξιοπρέπεια των ωφελουμένων. Όσοι ασχολούνται με τον τομέα της πρόνοιας, κύριο μέλημά τους είναι η παραγωγή έργου, που θα το γνωρίζουν κυρίως οι ωφελούμενοι και δευτερευόντως σύμπας ο τοπικός πληθυσμός. Η προνοιακή πολιτική δεν είναι πολιτική αυτοπροβολής, αλλά γνωστοποίησης έργου, που πρέπει να γίνεται με απόλυτο σεβασμό στον άνθρωπο και στον θεσμό που υπηρετείται, από ανθρώπους που οφείλουν να είναι δυναμικοί στο χαρακτήρα και τη δράση, αλλά με χαμηλό προφίλ αυτοπροβολής. Προσωπικά, θήτευσα ως Αντιδήμαρχος Πρόνοιας 6,5 χρόνια σε τρεις περιόδους (2005-2007, 2014-2016, 2017-2019). Υπηρέτησα και ως υπάλληλος της Πρόνοιας, υπεύθυνος μέρους των αναπηρικών επιδομάτων (2011-2013). Επίσης θήτευσα στο ΔΣ του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας επί 8 χρόνια (2002-2010). Εξέδωσα εκατοντάδες δελτία τύπου. Παραχώρησα δεκάδες συνεντεύξεις όλα αυτά τα χρόνια. Όμως, ποτέ και πουθενά δεν θα δει κανένας δημοσίευμα ή φωτογραφία μου να είμαι σε διανομή τροφίμων στο παντοπωλείο, να μοιράζω τρόφιμα ή ρούχα σε κόσμο ή φορείς και να φωτογραφίζομαι με πολίτες ωφελούμενους της Πρόνοιας (κι ας μην φαίνεται ποιοι είναι). Επιταγές δε, δεν μοίρασα ποτέ. Τις μοίραζε ο Δήμαρχος και ο Δ/ντης της Πρόνοιας σε συνεννόηση μαζί μου. Και στο κοινωνικό παντοπωλείο δεν πήγα ποτέ μου την ημέρα της διανομής των διαφόρων ειδών στους πολίτες. Ειλικρινά, λυπήθηκα βλέποντας την τελευταία ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Δήμου, με φωτογραφίες του Αντιδημάρχου να δίνει επιταγή σε συμπολίτισσά μας ή να δίνει ρούχα ή τρόφιμα σε συγκεκριμένη Υπηρεσία. Θεωρώ ότι, λόγω απειρίας, το σφάλμα πρέπει να έχει γίνει από το γραφείο Τύπου, που επιδεικνύει διαρκώς υπερβάλλοντα ζήλο να προβάλλει τα καθημερινά τετριμμένα (που πάντοτε γίνονταν και δεν συνεισφέρουν κάτι το νεότερο ή επιπλέον στα όσα γίνονταν στο παρελθόν) ως κάτι το μεγαλειώδες !!! Έλεος ! Οι άνθρωποι αυτοί, ωφελούμενοι της Πρόνοιας, χρειάζονται περισσότερο σεβασμό. Γιώργο, ξέρεις ότι σου μιλώ εντελώς φιλικά και δίχως σκοπιμότητα, μην το ξανακάνεις. Η Πρόνοια δεν είναι ιδιωτική εταιρία να πραγματοποιεί δράσεις κοινωνικής εταιρικής ευθύνης, για να τις προβάλλει με τον τρόπο αυτό. Μην ξαναβγείς ο ίδιος φωτογραφία σε διανομή  ρούχων, τροφίμων και με πολίτες ωφελούμενους της Υπηρεσίας που πολιτικά προΐστασαι. Άσχετα εάν φαίνεται ή δεν φαίνεται το πρόσωπό τους. Στην ψυχή αυτών των ανθρώπων ήδη έβαλες τη βάσανο ενός συναισθήματος που προκαλεί κατωτερότητα και δυσαρέσκεια, όταν τους ζητάς να φωτογραφηθούν μαζί σου κατά την άσκηση των καθηκόντων σου. Δεν πρέπει ! Δεν ταιριάζουν αυτά στον χώρο της Πρόνοιας. Προέχει ο άνθρωπος, όχι η πολιτική αυτοπροβολή μας !

          Αλλά, για τον τομέα της Πρόνοιας, θα επανέλθω, διότι άλλα περίμενα πριν 1,5 χρόνο, από τη σημερινή δημοτική Αρχή και άλλα βλέπω ! Θα αναφερθώ αναλυτικά και με συγκεκριμένες προτάσεις. Προσωπικά, δεν ικανοποιούμαι, ούτε αρκούμαι στην προβολή δελτίων τύπου, που απλά μιλούν για τετριμμένες και παγιωμένες απ΄τα παλιά διανομές τροφίμων… Όπως και δεν με εμπνέει ο στείρος κριτικός λόγος. Πάντοτε καταθέτω προτάσεις, μελετημένες και υλοποιήσιμες. Αρκεί να υπάρχει θέληση και όρεξη για δουλειά και προσφορά στον τόπο. Εδώ είμαστε και θα τα λέμε !

 

   

 

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 


(Νο 25/27-11-2020)

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

 

          *Εδώ και αρκετές εβδομάδες διαβάζουμε σε τοπική, ειδησεογραφική, ιστοσελίδα του διαδικτύου (μάλιστα με ικανή επισκεψιμότητα αναγνωστών), για τα έργα και τις ημέρες του Υπουργού Μετανάστευσης και Βουλευτή Χίου κ. Μηταράκη και -ομολογουμένως- εκπλησσόμαστε με όσα αναγράφονται σ΄αυτή. Η αλήθεια είναι ότι, ο κ. Μηταράκης έχει ανοίξει πολλά μέτωπα με την τοπική μας κοινωνία, κατά την άσκηση των καθηκόντων του ως πολιτικό πρόσωπο του νομού μας. Μόλις μέσα σε ένα χρόνο, ξεκίνησε με τα ΜΑΤ στο Βροντάδο και τα Μεστά, ήλθε σε αντιπαράθεση με δικηγόρους, κατόπιν με Ιατρούς, με μεμονωμένα πρώην φιλικά προσκείμενα στον ίδιο στελέχη της Χίου, με ομοϊδεάτες (νυν αλλά και πρώην) αιρετούς, κ.α. Νομίζω ότι, δεν έχει -πλέον- τον ΄΄αέρα΄΄ του βουλευτή, που είχε πριν 1,5 – 2 χρόνια και αυτό, βέβαια, προοιωνίζει την πορεία του… Ενώ, Υπουργός ων, θα περιμέναμε το αντίθετο…

          Στην ιστοσελίδα αυτή, λοιπόν, διαβάσαμε ότι, προέβη σε ανάθεση συμβουλευτικών υπηρεσιών σε εταιρία έναντι του ποσού των 6,2 εκατομμυρίων Ευρώ. Και διερωτηθήκαμε τι είδους συμβουλευτικές υπηρεσίες είναι αυτές, τι αφορούν, ποιος θα τις πάρει, για ποια ακριβώς δουλειά και για πόσο χρονικό διάστημα. Τα εκατομμύρια Ευρώ δεν είναι…΄΄πλατανόφυλλα΄΄… ! Όσοι διαχειρίζονται τα δημόσια πράγματα οφείλουν να ενημερώνουν, εξηγούν και διαφωτίζουν τον λαό για το που πάει το δημόσιο χρήμα, σε ποιον, γιατί, πως και πότε.

Ακόμη δε αναμένεται εξήγηση (πάλι σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα), για τη διάθεση ποσού 25.000 Ευρώ αναφορικά με την τοποθέτηση καλλιτεχνικών πινάκων στο Υπουργείο Μετανάστευσης. Καλά, 25.000 Ευρώ κόστισε η τοποθέτηση καλλιτεχνικών πινάκων; Τι πίνακες ήσαν αυτοί και που τοποθετήθηκαν; Και εάν κόστισε 25.000 Ευρώ η τοποθέτησή τους, πόσο κόστισε η προμήθειά τους; Μήπως και η αντιπολίτευση ΄΄κοιμάται τον ύπνο του δικαίου΄΄ κι ενώ αυτά όλα έπρεπε να τα φέρνει στη δημοσιότητα ασχολείται με δευτερεύοντα; Απλά διερωτώμαι και ρωτώ !

 

*Το κέντρο της πόλης μας -και όχι μόνο- το τελευταίο διάστημα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο ΄΄λακουβότοπο΄΄ εξ αιτίας της τοποθέτησης οπτικών ινών από συγκεκριμένη εταιρία. Δεν έχουμε τίποτε με την εταιρία, εξάλλου η νομοθεσία προβλέπει στα δημοτικά συμβούλια των Δήμων της χώρας να επιτρέπουν τη διέλευση τέτοιων καλωδίων για την εξυπηρέτηση των πολιτών και την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών σημάτων. Όμως, με μια λεπτομέρεια. Δίνει στα δημοτικά συμβούλια την δυνατότητα και τις προϋποθέσεις που θα τεθούν για την αποκατάσταση του οδοστρώματος, ιδιαίτερα όταν αφορά την εσωτερική οδοποιία της πόλης, καθώς και το διάστημα εκτέλεσης των εργασιών.

Έτσι, από παλιά υπήρχε μια ΄΄ασφαλιστική δικλείδα΄΄ του Δήμου προς τους εργολάβους που έθετε δυο προϋποθέσεις: α) Την κατάθεση εγγυητικής επιστολής προς τον Δήμο η οποία θα επεστρέφετο στον εργολάβο μόνο εφόσον το οδόστρωμα αποκαθίστατο πλήρως μετά το πέρας του έργου και β) Την απαραίτητη προϋπόθεση ότι, εάν οι τομές γίνονταν έπειτα από πρόσφατη πλήρη οδόστρωση των δρόμων με άσφαλτο, θα υποχρεώνονταν οι εργολάβοι να οδοστρώσουν τον δρόμο καθόλο το πλάτος τους και όχι μόνο σε αυτό της τομής. 

Δυστυχώς, σήμερα, μετά λύπης μας βλέπουμε ότι, πρόσφατα στρωμένοι με άσφαλτο δρόμοι ξανασκάφτηκαν τόσο σε σημεία εντός της πόλεως όσο και του επαρχιακού δικτύου. Λυπηρότατο. Φαίνεται κάποιοι δεν σχεδιάζουν σωστά και δεν θέλουν να αναλάβουν και το πολιτικό κόστος βάζοντας αυστηρότερους όρους.

 

*Το διάβασα και νόμιζα ότι διαβάζω ανέκδοτο…! Κάποιοι μελετούν την τοποθέτηση μεταλλικής ή πλαστικής (Plexiglas) κατασκευής στον κεντρικό δρόμο (παρά θιν΄αλός) έναντι του Τάγματος Δεσπότη στα Λιβάδια- Καστέλο, προκειμένου να αναχαιτίσουν τα χειμερινά φουρτουνιασμένα κύματα της θάλασσας, που βγαίνουν στη στεριά. Ειδικά τώρα που έχουν τοποθετηθεί φωτεινοί σηματοδότες στο συγκεκριμένο σημείο. Βέβαια, θα έπρεπε να προβλεφθεί αυτό πριν τοποθετηθούν οι σηματοδότες, αλλά λέμε τώρα… Στην Ελλάδα ζούμε, πολλά ζητάμε… !!! Τι άλλο θα ακούσουμε …!!!

Γιατί δεν παραδειγματίζονται από το παραθαλάσσιο μέτωπο του Βροντάδου, από τους Τρεις Μύλους μέχρι τον Όρμο Λω, που ήταν στην ίδια κατάσταση και το έφτιαξε ο Μάρκος Μεννής, όταν ήταν Δήμαρχος Βροντάδου, τη δεκαετία του 1980; Τόσο μυαλό θέλει; Το κύμα ΄΄πιάνεται΄΄ μέσα στη θάλασσα, όχι στη στεριά. Υπάρχουν ειδικά ΄΄μπλόκια΄΄ που τοποθετούνται 50-100 μέτρα μέσα στη θάλασσα και ανακόπτουν το ύψος και τη δύναμη του κύματος εντός θαλάσσης, ώστε το κύμα που φτάνει στην ακτή να είναι πολύ αδύναμο και να μην αλλοιώνει την εικόνα της υφιστάμενης ακτής. Όσο για τα περί αδειοδότησης αυτού που προτείνω, σίγουρα θα χρειαστεί λιγότερο χρόνο από το να αδειοδοτηθεί μια κατασκευή επί της ακτής…! Δεν νομίζω το Λιμενικό Σώμα- Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να φέρει αντίρρηση. Με συνεννόηση όλα λύνονται !

 

*Πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν για την μείωση των ανταποδοτικών τελών του Δήμου Χίου. Η αλήθεια είναι ότι, η πρόταση του 65% των εκλεγμένων εκπροσώπων των Χιωτών στο Δημοτικό Συμβούλιο (4 παρατάξεις μειοψηφίας) με βρίσκει σύμφωνο. Τα ανταποδοτικά τέλη βαρύνουν τη τσέπη του δημότη και πρέπει να επιστρέφονται στον ίδιο με τη μορφή παροχής υπηρεσιών. Οφείλει ο Δήμος να τα μειώνει, εάν και εφόσον έχει την οικονομική δυνατότητα. Βέβαια, πάντοτε οι Υπηρεσίες είναι αρνητικές, διότι στοχεύουν στη δημιουργία ισχυρού αποθεματικού. Αλλά, εκεί υπεισέρχεται ο πολιτικός παράγοντας και η πολιτική σκέψη και οφείλεις να σκεφτείς ότι, και τον Δήμο πρέπει να σώσεις, αλλά και να επιστρέψεις γενναία στους δημότες όσα τους πήρες. Ουδείς μπορεί να κατηγορήσει κάποιον προκάτοχό του ότι αύξησε ή μείωσε τα ανταποδοτικά τέλη (εκτός εάν ήταν η τελευταία χρονιά τη θητείας του-προεκλογική), διότι η κρίση αύξησης ή μείωσης αφορά τον προϋπολογισμό του ίδιου και του επόμενου μόλις χρόνου. Κατ΄ εμέ Δήμαρχος που δεν απορροφά τις χρηματοδοτήσεις που λαμβάνει και επικαλείται τη δημιουργία ΄΄μεγάλου αποθεματικού΄΄ είναι άπραγος Δήμαρχος και δεν κάνει γι΄ αυτή τη δουλειά ! (μιλώ γενικότερα και όχι ειδικότερα για τη Χίο). Τον τελευταίο χρόνο, στα ταμεία του Δήμου Χίου εισήλθαν αρκετά Εκατομμύρια Ευρώ που δεν είχε στο παρελθόν, κυρίως από δυο πηγές: Την ανακατανομή, νέα καταγραφή των σωστών τετραγωνικών μέτρων των ιδιοκτησιών στο Δήμο. Και το περίπου 1,5 εκατομμύριο Ευρώ που επιχορήγησε το υπουργείο Μετανάστευσης τον Δήμο (χρήματα που πριν από 2-3 χρόνια οι σήμερον διοικούντες τον Δήμο έλεγαν ότι δεν τα θέλουν γιατί είναι ΄΄καραμέλες για να μας γλυκάνουν οι ΣΥΡΙΖΑίοι΄΄ να δεχθούμε νέα δομή…!!!). Ουτοπώς έχουν τα πράγματα κι έτσι ο Δήμος, αφού δεν δίνει τίποτε περισσότερο στους χειμαζόμενους -από την οικονομική κρίση και τον κορονοιό- δημότες του (σε σχέση με το παρελθόν), οφείλει να μειώσει τα ανταποδοτικά τουλάχιστον 15 %. Τότε, θα τους παραδεχτώ όλους. Και για όσους ΄΄πονηρούληδες΄΄ σπεύσουν να πουν για τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Μετανάστευσης ότι, κακώς η αντιπολίτευση την προσμέτρησε στα ανταποδοτικά τέλη, θα τους απαντήσω ότι, καλώς έπραξε, αφού με αυτά τα χρήματα προσλαμβάνουν εργάτες, βάζουν φώτα, κάνουν εργασίες, κλπ., άρα είναι ανταποδοτικά τέλη. Οι πονηριές μπορεί να περνούν στους νέους, αλλά στους παλιούς αυτοδιοικητικούς δεν περνούν !




 





Γ.Φ.Παπαδόπουλος




*Προχθές, πέρασα έξω από το Δημαρχείο και το είδα κατακόκκινο… Μου είπαν ότι, είναι το χρώμα ΄΄ευαισθητοποίησης΄΄ κατά της βίας προς τις γυναίκες. Να τιμηθεί η μέρα, βρε παιδιά, αλλά όχι κι έτσι… Μου θύμισε κάτι κόκκινα λαμπάκια στην παρακείμενη οδό Δρομοκαίτη… !!! (πιπέρι στο στόμα και το μυαλό !).

 

*Άντε να περάσει ο κορονοιός να  ξεκινήσουμε τις επισκέψεις σε γειτονιές !- 



Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΑΝ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

 

Κοιτάζοντας εκ των υστέρων ένα τετελεσμένο ιστορικό γεγονός όπως η απελευθέρωση   τη   Χίου   την   περίοδο   των   Βαλκανικών   πολέμων   και εστιάζοντας   σε   στιγμές   της   καθημερινής   στρατιωτικής,   διπλωματικής και   κοινωνικής   ζωής   αυτής   της   περιόδου,   έμεινα   έκπληκτος   πως γεγονότα όπως ένα μουχλιασμένο τυρί σε πολεμικό πλοίο, ένα νησί που το θέλουν   όλοι  σαν   μία   μονάκριβη   νύφη,   μία   παιδική   αταξία   σε   δημοτικό σχολείο, έδειχνε ότι σύντομα θα φέρει την μυροβόλο νήσο μπροστά στο πεπρωμένο της, που θα ήταν η ελευθερία και η ένταξη της στο εθνικό κορμό της Ελλάδας.

Η παιδική αταξία στους Τούρκους στρατιώτες

«Ραγιά καμένε μου ραγιά

Για σήκω το κεφάλι

Τη δόξα που΄χες μια φορά

Απόκτησε την πάλι»

Πρώτοι   στίχοι   από   το   τραγούδι   ΞΥΠΝΑ   ΚΑΜΕΝΕ   ΜΟΥ   ΡΑΓΙΑ   Αγία Παρασκευή(Κιοστέ) Τσεσμές 1912

Στο λεύκωμα «Δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία χθες και σήμερα» της διεύθυνσης   Πρωτοβάθμιας   εκπαίδευσης   Χίου   διαβάζει   κανείς   για   το δημοτικό   του   Αγίου   Γεωργίου   Βροντάδου,   εδώ   εξέπνευσε   στους Βαλκανικούς   πολέμους   ο   πρώτος   αξιωματικός   του   ναυτικού ανθυποπλοίαρχος Ιωάννης Ρίτσος, ότι δίπλα στην αυλή του σχολείου το καλοκαίρι του 1912 στρατοπέδευσαν Τούρκοι στρατιώτες προφανώς στα πλαίσια της ισχυροποίησης της Οθωμανική άμυνας του νησιού ενόψει της έντονα   φημολογούμενης   πιθανότητας   κατάληψης   της   Χίου   από   τους Ιταλούς.



Τα
   παιδιά   βλέποντας   να   κυριαρχείται   ο   γύρω   χώρος   του   από   ξένους ανθρώπους άρχισαν να τους περιγελούν είτε κοροϊδεύοντας τους, είτε το πιο   εξτρεμιστικό   θα   λέγαμε,   να   ρίχνουν   μικρά   κομμάτια   σοβάδων   στο καζάνι του μαγειρείου που βρίσκονταν κοντά στα κάγκελα του σχολείου. Εκεί μαζεύονταν τα παιδιά και συνέχιζαν αυτές τις παιδικές αταξίες μέχρι φυσικά να γίνουν αντιληπτοί και να δημιουργηθεί ένας μεγάλος σαματάς.

Λένε ότι την αλήθεια την μαθαίνεις από τα μικρά παιδιά από αυτή την μικρή ιστορία μπορούμε να υποθέσουμε ότι στην κοινωνία της Χίου, αλλά και στην   απέναντι  ακτή  στην   Αγία Παρασκευή  από   εκεί προέρχεται   το μικρό απόσπασμα και το οποίο είναι ένα τραγούδι που ακούγονταν στα σχολεία, υπήρχε διακαής πόθος απελευθέρωσης από τον Οθωμανικό ζυγό ιδιαίτερα   όταν   το   κίνημα   των Νεότουρκων   αποδείχτηκε   πολύ   γρήγορα ακραίο εθνικιστικό.

Μάλιστα   αρχές   του   1912   είχαν   δημιουργηθεί   εθελοντικά   αντάρτικα σώματα   στην   Χίο   όπως   στα   Καρδάμυλα   με   100   περίπου   νέους   και αντιπροσωπεία   τους   μάλιστα   επισκέφτηκε   και   τον   τότε   πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο. Οι Χιώτες ήταν τόσο διατεθειμένοι  να διώξουν τους Τούρκους   ακόμα   και   αν   αυτό   επιτυγχάνονταν   με   τους   Ιταλούς   όπως συζητήθηκε   στην   συνάντηση   που   κανονίστηκε   από   τον   Εμμανουήλ Μπενάκη στο σπίτι του στην Αθήνα.

Χίος μία μονάκριβη νύφη που την θέλουν όλοι

«Ο επιθυμών να κερδίσει, ριψοκινδυνεύει»

Υποπλοίαρχος Πελοπίδας Τσουκαλάς  Καθηγητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων 1910 – 1911. Την   περίοδο   που   μιλάμε   εξελίσσονταν   ο   Ιταλοτουρκικός   πόλεμος   που κράτησε από την   29 Σεπ 1911 έως 18 Οκτ 1912 με έντονες πολεμικές επιχειρήσεις σε πολλές περιοχές της Οθωμανικής αυτοκρατορίας όπως τα Δωδεκάνησα.   Τα   Δωδεκάνησα   τα   και   «των   νησίδων   των   εξ   αυτών εξαρτωμένων» σύμφωνα με το άρθρο 15 της συνθήκης της Λωζάννης,  η Τουρκία παραχωρεί οριστικά τα δικαιώματα κυριαρχίας στην Ιταλία που είχε καταλάβει από το 1912 μέχρι να απελευθερωθούν και να ενταχθούν στην Ελλάδα το 1947.




Ο τύπος της εποχής αναφέρεται συχνά στην πιθανότητα κατάληψης τη Χίου   από   τους   Ιταλούς   μάλιστα   έντονα   φημολογούνταν   ότι   μετά   την κατάληψη της Κω οι Ιταλοί θα κινούνταν προς αυτή την κατεύθυνση, μία φημολογία   που   τροφοδοτούνταν   και   από   Ιταλούς   του   εκστρατευτικού σώματος. Το ενδιαφέρον  είναι  ότι υπήρχε έντονη  κινητικότητα Χιωτών και   Αιγαιοπελαγιτών   της   διασποράς   όπως   της   ακμάζουσας   ελληνικής παροικίας της Αλεξάνδρειας όπου σε συνεννόηση με τους Αιγαιοπελαγίτες των Αθηνών και Πειραιά αποφασίστηκε και ορίστηκε αντιπροσωπεία που θα επισκεπτόταν τον Βασιλιά της Ιταλίας με αίτημα την απελευθέρωση των νησιών του Αρχιπελάγους από τους Τούρκους.

Η   διπλωματική   σκακιέρα   αργότερα   θα   είναι   πολύ   περίπλοκη   και εντυπωσιακά ρευστή ενόψει της επικείμενης   έναρξης του Ά παγκοσμίου πολέμου.   Ήδη   αρχίζουν   να   ξεχωρίζουν   οι   μετέπειτα   αντιμαχόμενες ομάδες ευρωπαϊκών κρατών, η ομάδα της Τριπλής Συνεννόησης (Αγγλία, Γαλλία,   Ρωσία)   και   από   την   άλλη   η   ομάδα   της   Τριπλής   Συμμαχίας (Αυστροουγγαρία, Γερμανία, Ιταλία).


Το Θρυλικό θωρικτό μας ''ΑΒΕΡΩΦ'' 


Στις   διαπραγματεύσεις   που   θα   ακολουθήσουν   για   την   λήξη   του   Α΄ Βαλκανικού πολέμου και ειδικότερα για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας τον Δεκέμβριο του 1912, η Τριπλή Συμμαχία δεν αποδέχονταν την επιτυχή κατοχή των νησιών από τον ελληνικό στόλο του Αιγαίου   με   αρχηγό   τον   Παύλο   Κουντουριώτη,   και   προωθούσαν   την επιστροφή τους σε Οθωμανική διοίκηση.  Πραγματικά   τυχοδιωκτική   και   έντονα   μεταβαλλόμενη   η   εξωτερική πολιτική   της   Ιταλίας,   πριν   ήταν   ο   απελευθερωτής   από   τους   Τούρκους τώρα   θέλουν  να   μας   δώσουν   πάλι  στους  μελλοντικούς   συμμάχους   της Τριπλής   Συμμαχίας   την   Οθωμανική   Τουρκία.   Αυτή   η   αυτοκρατορικού τύπου   πολιτική     θα   συνεχιστεί   αρχικά   στην   Μικρασιατική   εκστρατεία μετά την περίοδο του Μεσοπολέμου και με τραγική κατάληξη την εισβολή την Ελλάδα το 1940.

Το μουχλιασμένο τυρί που έφερε τον νικητή. Η πατρίς αξιοί από υμάς όχι  απλώς να αποθανήτε υπέρ αυτής. Αυτό θα ήταν το ολιγότερο. Άξιοι να νικήσετε.       Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος                       Επιθεώρηση στόλου Φάληρο 5/10/1912

Η   ολοκλήρωση   της   κατάληψης   της   Λέσβου   και   ιδιαίτερα   της   Χίου οφείλεται κατά κύριο λόγο στην επικράτηση του Ελληνικού στόλου στο Αιγαίο   με  την   νικηφόρα   ναυμαχία   αρχικά   της   Έλλης   όπου   πλέον   ήταν αδύνατον   να   βοηθηθούν   οι   τουρκικές   φρουρές   των   νησιών   κάτι     που αργότερα επιβεβαιώνει ο Τούρκος διοικητής της Χίου Ζιχνής Μπέης σε συνέντευξη του στις 28/12/1912 στην εφημερίδα ‘Αθήναι¨.

Αδιαμφισβήτητα ο κύριος πρωταγωνιστής των επιτυχημένων ενεργειών είναι   ο   διοικητής   του   στόλου   από   την   ναυαρχίδα   του   το   θωρηκτό καταδρομικό   ¨Αβέρωφ΄   ο   Παύλος   Κουντουριώτης   χωρίς   όμως   να παραβλέψουμε   την   άριστη   συμμετοχή   και   το   πάθος   των   ναυτών, στρατιωτών,   υπαξιωματικών   και   αξιωματικών   που   δικαίωσαν   την προτροπή του Βενιζέλου   να  αξιωθούν την  τιμή  της νίκης.  Αργότερα   η δεύτερη   νικηφόρα   για   την   Ελλάδα   ναυμαχία   της   Λήμνου   βοήθησε   σε διπλωματικό επίπεδο να αρθούν οι διαφωνίες των αντίπαλων παρατάξεων όπως λέχθηκε προηγουμένως και η κυριότητα των νησιών να δοθεί στηνΕλλάδα που επικράτησε στρατιωτικά.


Πως επήλθεν η προσάραξις


Η ανάληψη της διακυβέρνησης του ¨Αβέρωφ¨ από τον Κουντουριώτη έγινεμε   επεισοδιακό   τρόπο   αφού   πρωτύτερα   στο   παρθενικό   του   ταξίδι   το καταδρομικό   προσάραξε   σε   ύφαλο   στο   Πλύμουθ   της   Αγγλίας   και   μετά ξέσπασε μία αναταραχή του κατώτερου πληρώματος που μαίνονταν για δεκαοκτώ   ολόκληρες   ημέρες.   Πιο   συγκεκριμένα   όπως   λέχθηκε   στο ναυτοδικείο   για   τους   14   υπαίτιους   της   εξέργεσης   από   το   ίδιο   τον Κουντουριώτη   και   τον   τότε   κυβερνήτη   του πλοίου,   αργότερα   διοικητή των   επίτακτων   Ευδρόμων,   πλοίαρχο   Δαμιανό,   η   αναταραχή   (έτσι ονόμασαν   στις   αναφορές   τους   οι   κυβερνήτες   την   εξέγερση)   οφείλεται στην   παρεχόμενη   κακή   διατροφή   και   στην   κακή   συμπεριφορά   των αξιωματικών στο κατώτερο πλήρωμα.

Η παρεχόμενη κακή διατροφή λέχθηκε ότι ήταν το μουχλιασμένο τυρί αν και   υποψιάζομαι   ότι   πρόκειται   περισσότερο   για   πρόσχημα   επειδή   αν μιλάμε για  το αγγλικό τυρί  Stilton τότε πράγματι δείχνει μουχλιασμένο.

Σίγουρα η κακή διατροφή ήταν το πρόσχημα διότι τα βαθύτερα αίτια θα πρέπει   μάλλον   να   αναζητηθούν   στην   αντιδικία   των   φιλοβασιλικών αξιωματικών   με   τον   φιλοβενιζελικό   κυβερνήτη   Δαμιανό,   μία   αντιδικία όπου σύμφωνα με τους στασιαστές  οφείλεται  η   προσάραξη  του  πλοίου αλλά   και   η   προσπάθεια   ανατίναξη   του   πλοίου.   Προμηνύματα   του επερχόμενου Εθνικού διχασμού. Οι εξεργεθέντες αφού φυλακίστηκαν για περίπου ένα χρόνο δικάστηκαν τον Μάιο του 1912, οκτώ αθωώθηκαν ενώ οι υπόλοιποι την γλίτωσαν θα λέγαμε με μικρές ποινές φυλάκισης. Μερικοί από αυτούς συνέχισαν την θητεία     στο   ναυτικό   με   κυβερνήτη   τους   τον   μετέπειτα   νικητή   και κυρίαρχο της θάλασσας του Αιγαίου ναύαρχο Κουντουριώτη.

Το   πάθος   για   την   νίκη   των   Ελλήνων   στους   Βαλκανικούς   πολέμους ειδικότερα   για   την   απελευθέρωση   της   Χίου   πιστεύω   ότι   μπορεί   να αποτυπωθεί   στο   πρόσωπο   ενός   από   τους   κύριους   πρωταγωνιστές   της εξέγερσης του διόπου πυροβολητή εκ Γαλαζίου (Γαλάτσι της Ρουμανίας με καταγωγή   από   την   Κεφαλονιά)     Κόδρου   Ρηγάτου.   Αφού   φυλακίστηκε δικάστηκε   αθωώθηκε   τον   συναντάμε   να   συμμετέχει   στο   ναυτικό αποβατικό άγημα στην απόβαση στο Κοντάρι με παρουσία  επίσης  στην μάχη του Αίπους.

Πραγματικά  είναι  πολύ εντυπωσιακό  πως  μικρά  γεγονότα της  ιστορίας από πρόσωπα  όπως   του   Κουντουριώτη,   του   Ρηγάτου,   των  εθελοντικών αντάρτικων ομάδων της Χίου, η δυναμική χρήση του πολεμικού ναυτικού που δεν αρκέστηκε ν στις αποστολές μεταφορών και αστυνόμευσης των θαλασσών   το   κατέστησαν   αξιόπιστο   διπλωματικό  εργαλείο,     επιτέλους οδήγησαν στο πεπρωμένο της  την Χίο στην απελευθέρωση.

 




Κυριάκος  Τσιπούρας