Τρίτη 30 Μαΐου 2017

ΑΡΩΜΑ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑΣ , ΑΡΩΜΑ ΠΡΟΣΜΟΝΗΣ


 
Εντυπώσεις από την εκδήλωση

«ΑΡΩΜΑ Μαστίχας ΧΙΟΥ: αφιέρωμα στα πολύτιμα δάκρυα της μαστίχας»
Το να συμμετέχεις σε κάθε εκδήλωση που αφορά τον τόπο που σε μεγάλωσε πιστεύω ότι είναι βασική υποχρέωση κάθε Χιώτη και Χιώτισσα στην Αττική, το να παρακολουθήσεις άλλη μια εξαιρετική σε οργάνωση και ομορφιά δραστηριότητα του Συλλόγου Πυργούσων Αττικής με θέμα την Μαστίχα Χίου σε κάνει να νιώθεις περηφάνια, νοσταλγία και προσμονή να δεις τη μυροβόλο νήσο σύντομα.

Το περασμένο Σάββατο υπό τον φόβο καταιγίδων στο πολύ φιλόξενο χώρο του δημαρχείου Χαϊδαρίου ο σύλλογος Πυργούσων Χίου «Το Πυργί» υπό την φροντίδα του Δήμου Χαιδαρίου διοργάνωσε ένα αφιέρωμα – γιορτή για το μοναδικό φυτικό προιόν, παγκοσμίως αναγνωρισμένο πλέον, την Μαστίχα Χίου.

Στην εκδήλωση είχαμε την τιμή να δούμε ένα δεκάλεπτο βίντεο δημιουργία του Δήμου Αβδελιώδη με αποσπάσματα από την ταινία του ίδιου «Το δέντρο που πληγώναμε», καθώς και μία πολύ ενημερωτική καθόλου κουραστική παρουσίαση  της  επιθεωρήτριας πωλήσεων  της MENTITERRA A.E-MASTIHASHOP κυρίας Πόπης Αμυγδάλου.

Το βίντεο πραγματικά μας συγκίνησε αφού μας ταξίδευσε πίσω στο χρόνο, θυμηθήκαμε εικόνες και πρόσωπα που και εγώ θυμάμαι από μικρό παιδί μέσα από μία σύντομη παρουσίαση του τρόπου παραγωγής της μαστίχας κάτι που η ταινία του Αβδελιώδη, φτιαγμένη εξολοκλήρου με ντόπιους ερασιτέχνες ηθοποιούς, το αναδείκνυε με πολύ πετυχημένο τρόπο.

Αυτό το μοναδικό αποκλειστικό προιόν, έχει άλλωστε χαρακτηρισθεί ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), που παράγεται αιώνες τώρα μόνο στην Χίο, ευλογημένο όπως φαίνεται και από τις διεθνείς αναγνωρίσεις ως μνημείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO, και ως φυσικό φάρμακο από τον Ευρωπαικό Οργανισμό Φαρμάκων(ΕΜΑ), όπως τονίστηκε από την Πόπη Αμυγδάλου έχει πολύ μεγάλες ακόμα δυνατότητες  οικονομικής μεγέθυνσης και κοινωνικής και πολιτιστικής αρμονίας για τα Μαστιχοχώρια και την Χίο φυσικά. Μας παρουσίασε πολύ ευχάριστα στατιστικά στοιχεία μίας πετυχημένης πορείας της ΜEDITERRA που ξεκίνησε από το 2002.  Εδώ να τονίσουμε ότι η θαυμάσια λειτουργία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, των 20 συνεταιρισμών που την απαρτίζουν, καθώς και η λειτουργία της αναγκαστικότητας που υφίσταται, που επιτάσεως προασπίζομαι συνεχώς με κείμενα μου, δεν θα μπορούσε να μη μετέτρεπε τα «δάκρυα» των δέντρων που πληγώναμε σε ένα θησαυρό.

Τέλος η θαυμάσια μουσική των Καραολάνη, Ράπτη και Παπαγεωργίου το εξαιρετικό χορευτικό του συλλόγου και τα χιώτικα κερασματάκια εταιρειών όπως η Citrus, dyo dyo, Σαραντής, Μπουκιά και Χίος κ.α. ομόρφυναν και γλύκαναν την βραδιά ενώ μας έκαναν ακόμα περισσότερο να νοσταλγούμε εμάς τους Χιώτες της Αττικής και να επιθυμούμε με μεγάλη προσμονή τον γυρισμό στην πατρίδα.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ λοιπόν στο Σύλλογο Πυργούσων Αττικής, στην δυναμική πρόεδρο κυρία Μαρία Μπρή Παπαμακάριου για την πολύ πετυχημένη σε κόσμο και ποιότητα εκδήλωση και μία προτροπή στους Χιώτες εκτός νήσου να ενισχύσουν τους χιώτικους συλλόγους με την παρουσία τους διότι έχουν να δώσουν το ελάχιστο ένα αέρα ψυχικής ισορροπίας. 









Κυριάκος Τσιπούρας



Γραμματέας της Ένωσης Γονέων Β΄ δημοτικής κοινότητας Πειραιά




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου