Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

ΤΑ ΠΙΟΝΙΑ




Μανώλης Φύσσας

Το 1984 βρέθηκα με ένα φορτηγό πλοίο στο λιμάνι της Τσιταγκόνγκ (Chittagong),  πρωτεύουσας του Μπαγκλαντές όπου ξεφορτώναμε σίδηρο σε χελώνες (Χυτά σιδηροτεμάχια σαν μεγάλα τούβλα).Σαν μερμήγκια οι εργάτες ήταν μέσα στα αμπάρια όπου γέμιζαν με το βαρύ φορτίο το συρμάτινο δίχτυ αμφίβολης ποιότητας και αντοχής και με τις μπίγες (γερανούς) του πλοίου το ξεφορτώνανε στον ντόκο στα φορτηγά. 

Αυτοί οι εργάτες νεαρά παιδιά τα πιο πολλά φορούσαν ένα κοντό παντελονάκι και γενικά ήταν τελείως απροστάτευτοι και ξυπόλητοι. Κάθε φορά που η μπίγα τραβούσε το δίχτυ επάνω κάποιες χελώνες ξέφευγαν και έπεφταν με δύναμη μέσα στο αμπάρι ανάμεσα στους εργάτες που όπως θυμάμαι αντιδρούσαν απελπισμένα μέσα στο σωρό με τα σιδερικά γιατί τους υποχρέωναν την ίδια ώρα να αρχίζουν να γεμίζουν το άδειο δίχτυ με φορτίο χωρίς να λογαριάζουν τον κίνδυνο.

Ο πλοίαρχος ένας λεβέντης κρητικός ο καπετάν Μανώλης μόλις αντιλήφθηκε αυτή τη κατάσταση αγρίεψε τόσο του πράκτορα των ναυλωτών, που και τα μουστάκια του βγάζανε φωτιές και κατάφερε να τους επιβάλλει, οι εργάτες να μη γεμίζουν το άδειο δίχτυ μέχρι να φύγει το γεμάτο έξω από το στόμιο του αμπαριού αλλά και άλλες προφυλάξεις. Μάλιστα ο υποπλοίαρχος και οι αξιωματικοί του καταστρώματος τους επιτηρούσαν πολύ αυστηρά

Ο κύριος Μιάμ ναυλωτής ο ίδιος και αντιπρόσωπος των παραληπτών, ένας τελείως κυνικός και ελεεινός τύπος, μας είπε ότι δεν είναι και τρομερό να σκοτωθούν και μερικά πιόνια. Συνήθως σε κάθε εκφόρτωση χάνουμε καμιά δεκαριά. Άλλωστε κανένας από αυτούς δεν έχει σπίτι ούτε συγγενείς ούτε οικογένεια. Αυτά τα παιδιά είναι τα ορφανά της μεγάλης θεομηνίας της δεκαετίας του 70 που τα θύματα είχαν ξεπεράσει τις 300.000 νεκρούς.

Ο καπετάν Μανώλης που δε ξαναδέχθηκε στο γραφείο του τον κύριο Μιάμ έβαλε τον καμαρότο τον Στέλιο και συγκέντρωσε όλα τα παιδιά που ήταν πάνω στο πλοίο άπραγα και χωρίς δουλειά . Στη συνέχεια μας μάζεψε και μας παρακάλεσε να μην πετάμε τίποτα από φαγητό και να τρώμε το απαραίτητο έτσι που να περισσεύει να ταΐζουμε όσους μπορούμε και βέβαια ενίσχυσε τη ποσότητα των φαγητών. Την ίδια ώρα τους αναθέταμε διάφορες δουλειές καθαρίσματα κ.λ.π. δίνοντάς τους και ένα μικρό χαρτζιλίκι ( από έρανο μεταξύ μας ) αλλά και ρούχα και παπούτσια που δεν χρειαζόμασταν.

Το κακό όμως παρόλα τα μέτρα του καπετάνιου δεν έκανε την εξαίρεση και σε μας. Ένα παλικαράκι γύρω στα 18 τραυματίστηκε θανάσιμα Για πρώτη φορά στα χρονικά ήρθε ένα ασθενοφόρο κι ο καπετάν Μανώλης (που τον τρέμανε οι πράκτορες) χειρίστηκε κλαίγοντας ο ίδιος με μαεστρία τη μπίγα για να βγάλουν το παλικάρι από το αμπάρι. Ο καμαρότος και τα καμαροτάκια βγήκανε στον ντόκο για να παραλάβουν το φορείο και γρήγορα να το μεταφέρουν στο ασθενοφόρο. Όμως μόλις το φορείο ακούμπησε στο έδαφος το παλικάρι ξεψύχησε. 

Σε λίγο ανέβηκαν στο πλοίο τα καμαροτάκια κι ο Στέλιος (ο καμαρότος) με τα μάτια μέσα στα δάκρυα.Τι έγινε ρε Στέλιο; τον ρώτησα Κι ο Στέλιος μου αποκρίθηκε σχεδόν κλαίγοντας «άνοιξε τα μάτια του κάτι είπε στη γλώσσα του μας είπε θενγκ γιού ( ευχαριστώ στα αγγλικά) και εξεψύχησε» .

Τούτο το περιστατικό είναι ένα ακόμη δείγμα της ανθρώπινης θηριωδίας των σκοτεινών ανθρώπων του χρήματος η της σκοτεινής πλευράς του ανθρώπου γενικότερα. Και είναι δυστυχώς επίκαιρο αν λάβουμε υπόψη μας το διαρκές ποδοπάτημα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που συντελείται γύρω μας με τους όλο και περισσότερο κοινωνικά αποκλεισμένους ανθρώπους ιδιαίτερα νέους. Καθώς και τις χιλιάδες αυτοκτονίες κάτω από το κράτος της απελπισίας της απόγνωσης και της απογοήτευσης

Ας μην αφήσουμε λοιπόν το κύμα της ανθρώπινης σκληρότητας και εκμετάλλευσης να ακολουθήσει τη φοβερή θεομηνία κατοχή που πλήττει την πατρίδα μας. Με όση γενναιότητα διαθέτουμε ας προσφέρουμε ότι μπορούμε στις αποστολές βοήθειας αλλά και με άλλους τρόπους πιο διακριτικούς της επίσκεψης της παρηγοριάς της συμπαράστασης.

Ίσως οι ευχές και τα ευχαριστώ κάποιων ανθρώπων αλλά και παιδιών που χαμογελούν και όχι ξεψυχούν νάρθουν σαν χελιδόνια να μας βρουν και ίσως να κτίσουν και φωλιά στο μπαλκόνι μας










Μανώλης Φύσσας






8 σχόλια:

  1. Πολυ ανθρώπινο και ευαίσθητο το άρθρο σας. Μακάρι να ακολουθηθεί το παράδειγμα σας απο όλους....

    Δέσποινα Μακρίδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα ιδια συνεβαιναν και στην Ινδια. Μεγαλη φτωχεια και καμμια προστασια για τους εργατες που δουλευαν στα αμπαρια φτυαριζοντας τους σπορους και εφορτωναν την σαμπανια. Αναπνεανε ολη την σκονη. Νεοι και γεροι τελειως γυμνοι, οταν τρωγαμε εβαζαν το κεφαλι στο φινιστρινι και γυρευαν λιγο φαγητο και εννοειται οτι καποιοι απο εμας διναμε το πιατο μας προθυμα.. αλλα και καποιοι αλλοι απο το πληρωμα τους φερνοντουσαν σκαιως.

    Edmond John Missir II

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ...ΤΩΝ ΑΘΩΩΝ...
    ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΒΡΑΔΥ !!!!!!!!!!!!!!!

    Έφη Πετρογιάννη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να είσαι καλά!!! καπετάν Μιχάλη τώρα ζούμε τά χειρότερα!!!! καλή δύναμη!!

    Λουιζα Κοκκινου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δυστυχώς!!!! κόποι μέ τίμιο ιδρώτα!!!!! λεπτομέρειες για μερικούς!!!!!!..

    Λουιζα Κοκκινου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστώ πολυ κυριε Μανώλη. Όταν όλα τα έντυπα μας βομβαρδίζουν με γλυκανάλατες ιστοριες με αίσιο τέλος αυτές ειναι οι ιστορίες της πραγματικης ζωής που συνεχίζονται στα πιο πολλά μέρη του πλανήτη και στην χώρα μας και σήμερα. Αλλά οι άνθρωποι φοβούνται ότι είναι αληθινό. Κάνουν ένα μικρό κήπο με ψέμματα γύρω τους κι εκεί ξοδεύουν την ζωή τους. Ευχαριστώ και πάλι. Καληνύχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ποτέ δεν έλειψε στην πλειονότητα των Ελλήνων ναυτικών η ανθρωπιά και η αξιοπρέπεια!Θυμηθηκα τόσα πολλά απο την δική μου ζωη στη θάλασσα! Και στην Ινδία,και στην Αφρική και στην Λατινική Αμερική,ανάλογα περιστατικά
    Και βοήθειας και προστασίας ανήμπορων ανθρώπων και μικρών
    παιδιών, όμως η απελπισία ήταν
    πάντα οτι ήταν τόσοι πολλοι!!!
    Και σήμερα ο πολιτισμός των "Δυτικών"εκμεταλεύεται μικρά παδιά 5-15 ετών στα διαλυτήρια πλοίων , στα τοξικά απόβλητα με 15-16 ώρες δουλειά χωρίς προστασία για ένα πιάτο φαί!
    Οι πόλεμοι σήμερα δεν γίνονται μόνο με όπλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή