Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

ΙΤΕ ΠΑΙΔΕΣ ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ





Το ''ΟΧΙ'' του Μαργαρίτη 


( έθιμο αφής του «ΟΧΙ» 28ηςΟκτωβριου)

Σε δυο ημέρες στα Καρδάμυλα θα τελεστεί για άλλη μια φορά το έθιμο της αφής του «ΟΧΙ» στα βουνά Μαργαρίτης και Γριά. Νοιώθω την επιθυμία να γράψω δυο λόγια μια και ανήκω σε αυτούς που είχαν πάντα πολύ δραστηριότητα στο εν λόγω έθιμο.


                        


            Περπατώντας τα    στενά των Καρδαμύλων.             Μπροστά πάει η Ελληνική Σημαία και πίσω τα παιδιά που τραγουδούν εμβατήρια

Το έθιμο ξεκίνησε στο Μάρμαρο ( πλαγιά Μαργαρίτη) το 1948 από τους Στρατή Αναστασίου και Δημήτρη Τσίκνα ως πρωτεργάτες. Μετά το «ΟΧΙ» έγραψαν και το «11η» και το «1821» δηλώνοντας τις επετείους 11 Νοέμβριου 1912 ( απελευθέρωση της Χίου) και 25η Μάρτιου 1821. Μετά από δυο χρόνια τα παιδιά των Άνω Καρδαμύλων αποφάσισαν να κάνουν το δικό τους «ΟΧΙ» στο βουνό Γριά. Τότε το «1821» μετατράπηκε σε «25» μια και ήταν ποιο εύκολο.


Ο λόφος της Γριάς ''Βιγλάτορας του χωριού των Καρδαμύλων 

Περισσότερο θα μιλήσω για τα Άνω Καρδάμυλα μια και άνηκα σε αυτή την ομάδα. Είχα ακούσει από τους παλαιότερους ότι όταν άναβαν το «ΟΧΙ» στην «Γριά» πάνω στην κορυφή άλλα παιδιά άναβαν μια μεγάλη φωτιά.  Εγώ αυτό δεν το έκανα ούτε το πρόλαβα.
Πρωτανέβηκα στο λόφο της Γριάς το 1967, σε ηλικία 12 ετών. Τότε ανάβαμε το «ΟΧΙ»,  το «11η» και το «25». Σήμερα τα παιδιά το ανάβουν την παραμονή ενώ τότε το ανάβαμε την ημέρα.


Το ''ΟΧΙ'' στον λόφο της Γριάς

Δες τε τι εκάναμε τότε.
Μια εβδομάδα πριν την αφή, ανεβαίναμε στο βουνό για να φτιάξαμε τους λάκκους και να καθαρίσομε τα χορτάρια μην βάλομε φωτιά στο βουνό. Ξημέρωμα της 28ης Οκτώβριου, 11 Νοέμβριου και 25 Μάρτιου, κατά τις 3 γυρίζαμε το χωριό με τύμπανα και σάλπιγκες, τραγουδώντας εμβατήρια. Αυτό ήταν το περιβόητο Εωθινό που για μένα ήταν ένα έθιμο απαράμιλλης ομορφιάς.



Τρεις τα ξημερώματα για το .... Εωθινό ..!!!


Αφού τελειώναμε με το Εωθινό πηγαίναμε σπίτια μας να ετοιμαστούμε για την δοξολογία και την παρέλαση. Κάναμε την παρέλαση και μετά αφού τρώγαμε ανεβαίναμε στο βουνό.  Τότε το πετρέλαιο το κουβαλούσαμε με ζώα και στους ώμους μας, γιατί δεν υπήρχαν δρόμοι. Ένα «ΟΧΙ» για να ανάψει χρειαζόμασταν ένα βαρέλι πετρέλαιο. Την ώρα που ανάβαμε το «ΟΧΙ» κάποια παιδιά γύριζαν τους δρόμους του χωριού με τα περιβόητα «φουφουρίκια» τραγουδώντας εμβατήρια.



Τα '' Φουφουρίκια'' παρελαύνουν 


Το 1974 το έθιμο σταμάτησε να γίνεται λογω απροθυμίας των παιδιών! Το 1970 το έθιμο παρά λίγο να μην γίνει διότι λόγω φόβου ότι τελειώνει το πετρέλαιο στην γη δεν μας έδιναν το βαρέλι. Τελικά μετά από διαβουλεύσεις σκεφτήκαν οι προύχοντες να μας δώσουν το πετρέλαιο μια και δεν ήταν μεγάλη ποσότητα. Στα χρόνια της Χούντας κυκλοφόρησε η επιθυμία να πάμε να γράψομε το «ΝΑΙ», λόγω κάποιου δημοψηφίσματος. Δεν πήγαμε διότι η δουλειά ήταν πολύ και βαριόμασταν να την κάνομε.



Μπροστά η πρόεδρος του ΦΟΚ και το παιδάκι με το τύμπανο

Το 1981 είχα ξεμπαρκάρει κατά τις 15 Μάρτιου και είδα ότι τα παιδιά δεν θα άναβαν το «25». Τότε τους παρακίνησα να πάμε να το ανάψαμε! Τα παιδιά δεν ήξεραν. Πήρα τότε σκοινιά και ανεβαίνοντας στο βουνό ξαναχάραξα τα σημάδια που είχαν χαθεί. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που γράφτηκε το «25». Μετά ξανανέβηκα να γράψομε το «ΟΧΙ» με τους ίδιους νεαρούς που στο αναμεταξύ έμαθαν πως γίνεται. Από τότε γράφεται μόνο το «ΟΧΙ» . Το «11η» και το «25» δεν ξαναγράφτηκαν. 



Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου στα πανέμορφα Καρδάμυλα της Μυροβόλου νήσου μας


Ένα «ΟΧΙ» για να γραφτεί θέλει τουλάχιστον 30 παιδιά. Το «Ο» έχει διάμετρο γύρω στα 30 μέτρα. Γίνονται λαγουδάκια κάθε 20 - 30 πόντους. Μέσα στα λακουδάκια βάζομαι αχυλιά (στάχτη) που έχει μαλαχτεί με πετρέλαιο. Ανάβομαι την αχυλιά με το πετρέλαιο και κάθε λίγο ρίχνομαι πετρέλαιο για να μην σβήσει. Ο ποιο μαγκιόρος  έπιανε τα λακάκια στην βάση του «Ο», γιατί από κάτω υπήρχε ένας γκρεμός. Ο φουκαράς αυτός έτρωγε την περισσότερη κάπνα γιατί ήταν αναγκασμένος να είναι πίσω από τρία μέρη. Την βάση και τις κάτω πλευρές του «Ο». Φυσικά όλοι γυρίζαμε μαύροι από την κάπνα και για πολλές μέρες βρωμούσαμε πετρέλαιο. Είθε ο Θεός να ξανακάμομε το εωθινό και να ξαναγράψομε το «11» και το «25». Είναι ένα έθιμο μοναδικό και αξίζει μεγάλης προσοχής!



Όμορφες στιγμές Εθνικής ανάτασης στην πλατεία του ''Χωριού'' Αυτά τα παιδιά είναι βιγλάτορες που φυλάνε Θερμοπύλες στην Ανατολική Εσχατιά της Ελλάδας μας - Καμαρώστε τα !!!


Εγώ βέβαια λαχταρώ να ξανανεβώ στο βουνό. Την τελευταία χρονιά που ανέβηκα ήταν το 1988. Τότε είχα κάνει το «ΟΧΙ» και στο «Ο» είχα χαράξει το σήμα της ειρήνης. Μια άναβα το «ΟΧΙ» μια άναβα το «ΟΧΙ» με το σήμα της ειρήνης . Μια έσβηνα το «ΧΙ» και έμενε μόνο το σήμα της ειρήνης. Έτσι παίζαμε με τα γράμματα και στο τέλος άφησα το πάνω μέρος του «Χ»,  όπου ήταν το σήμα της νίκης «V». Τότε χαιρέτησα την Γριά και είπα τόπο στα νιάτα. Ίτε το λοιπόν παίδες Καρδαμύλων . Κρατάτε τα ήθη και τα έθιμα μας διότι αν τα χάσομε αυτά,  θα χάσομε τα πάντα.













Αλέκος Καραμούζος
Πλοίαρχος Ε.Ν


(Πρόεδρος  ‘’Αποφοίτων Λιβανείου Γυμνασίου Καρδαμύλων Χίου)



Μάνες και παιδιά γιορτάζουν την επέτειο και έτσι πρέπει


Τα περιβόητα Φουφουρίκια


Φωτογραφία Νίκου Χατζηγεωργίου  2016

Φωτογραφία Νίκου Χατζηγεωργίου  2016











3 σχόλια:

  1. Aggeliki Sarris Καλά έκανες που τα έγραψες για να καταλάβουν ορισμένοι ,ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση το άναμμα του ΟΧΙ. Έχει μεγάλη δυσκολία ,κόπο κ είναι επίσης κ μεγάλη η χαρά των μανάδων όταν κατεβαίνουν τα παιδιά από το βουνό και είναι μες την μαυρίλα κ την κάπνα.Όμως παρ"όλες τις δυσκολίες το εθιμο πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο,για να μην ξεχνάμε την ιστορία μας κ τις ρίζες μας!!!!!

    Aggeliki Sarris

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aggeliki Sarris Ένα έθιμο που κρατά μια ζωή!!!!Αγάντα!!!!Επουδενί δεν πρέπει να χαθεί!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΓΩ ΕΧΩ ΠΑΕΙ 2 ΦΟΡΕΣ ΣΤΗ ΓΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟ 11 ΚΑΙ 3 ΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΧΙ ΣΑΝ ΝΑΥΤΟΠΡΟΣΚΟΠΟΣ
    ΜΑΝΩΛΗΣ ΦΥΣΣΑΣ

    Την εποχή εκείνη για να πάει κάποιος στη Γρια και να βοηθήσει να ανεβάσουν τα πράγματα εκεί πάνω για να ανάψουν το ΟΧΙ ήταν μεγάλη υπόθεση για μας όπως και οι κίνδυνοι που διέτρεχαν οι μικρότεροι κυρίως σε ηλικία Ήταν πολύ ωραία χρόνια Μπράβο Αλέκο που έγραψες αρκετά από τις εμπειρίες που είχες και οι οποίες είναι όλες σωστές Και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά ( Απορία έχω που βρήκες βρε διάβολε κάποιες πληροφορίες σου)

    Νικολαος Παπαγιαννακης

    ΜΠΡΑΒΟ ... ΜΠΡΑΒΟ .... και πάλι ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ .....!!!!! Alexander Karamouzos....Χίλια χρόνια να ζήσεις .....!!!!

    Μιχάλης Καριάμης

    Μιχάλη.... Μπράβο στην Χίο μας καπετάν αδερφέ. Αϊτή είναι η αίτια και μας μεγάλωσε με ιδανικά που κάνουν την διάφορα

    Alexander Karamouzos

    ΑπάντησηΔιαγραφή