Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

ΙΔΡΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ








Δημοτικές ωφέλειες με την ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων





Το νέο θεσμικό πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας ενεργειακών κοινοτήτων (Νόμος 4513/2018[i]) δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες, ΟΤΑ, νομικά πρόσωπα και τοπικές επιχειρήσεις να ενταχθούν στο ενεργειακό σύστημα ως παραγωγοί και καταναλωτές, προωθώντας την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, την ενεργειακή αυτάρκεια της περιοχής που θα δραστηριοποιηθούν, ενώ ταυτόχρονα θα φέρει κέρδη σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο.
Κάθε δήμος έχει στην κατοχή του ακίνητα τα οποία ονομάζει δημοτικά κτίρια, μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται και τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στα κτίρια αυτά ως μέτρο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας και την ενεργειακής αειφορίας  που στοχεύει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής χρειάζονται να γίνει μία ενεργειακή αναβάθμιση και γιατί όχι να αποκτήσουν ενεργειακή αυτάρκεια.
Κάποιοι δήμοι, όπως η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα, ήδη έχουν σχέδια για την εκμετάλλευση των οροφών σχολείων (τα οποία έχουν συγκριτικά μικρή και εποχική κατανάλωση σε σχέση με τη διαθέσιμη οροφή τους) με τοποθέτηση φωτοβολταϊκών για εικονική αυτοπαραγωγή. Η παραγόμενη ενέργεια θα συμψηφίζεται με καταναλώσεις άλλων δημοτικών κτιρίων ή με μετρητές ευάλωτων νοικοκυριών στο πλαίσιο της ηλιακής κοινωνικής πολιτικής των δήμων.
Λαμβάνοντας την πρωτοβουλία ο εκάστοτε δήμος για την ίδρυση των Ενεργειακών κοινοτήτων πετυχαίνει την συμμετοχή όλων των πιθανών εμπλεκομένων πολιτών και φορέων σε ένα διττό ρόλο ως καταναλωτές και ως παραγωγοί ενέργειας, ενώ μέσω των συνεργιών αυξάνει την τοπική αποδοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αφού οι αποφάσεις θα έχουν τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.
Η δυνατότητα αυτή που έχει ως βασικό πυλώνα την αποκέντρωση της παραγωγής, με δημοκρατικό έλεγχο (κάθε μέλος κατέχει μία ψήφο ανεξαρτήτως του ποσοστού συμμετοχής στην ΕΚΟΙΝ) και τη δυνατότητα συνεργιών σε πολλά επίπεδα, μία τέτοια συνεργασία θα μπορούσε να είναι και οι σύλλογοι γονέων και εκπαιδευτικών των σχολικών συγκροτημάτων που εκπροσωπούν.  
Η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των ιδιόκτητων δημοτικών κτηρίων με την εγκαθίδρυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα φέρει  ποικίλα οφέλη στην τοπική οικονομία και κοινωνία, μείωση της εξάρτησης σε ορυκτά καύσιμα ιδιαίτερα σε νησιωτικούς δήμους που εκεί έχουν αυξημένο κόστος τόσο οικονομικό, όσο και στο περιβάλλον μέσω των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Συνολικά υπάρχουν 32 συστήματα μη διασυνδεδεμένων νησιών, τα οποία αντιστοιχούν στο 15% του συνολικού πληθυσμού της χώρας και στο 14% της ενέργειας που καταναλώνεται. Υπολογίζεται ότι το κόστος παραγωγής ενέργειας στα μη διασυνδεμένα νησιά είναι κατά περίπτωση έως και 6 φορές υψηλότερο συγκρινόμενο με την ηπειρωτική χώρα. Η διαφορά κόστους μεταφράζεται σε περίπου 600 εκατ. ευρώ τον χρόνο, τα οποία επιμερίζονται στο σύνολο των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος της χώρας.
Οι Ε.Κοιν. σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο είναι τοπικοί αστικοί συνεταιρισμοί αποκλειστικού σκοπού, μέσω των οποίων πρωτίστως οι πολίτες (είτε ως φυσικά είτε ως νομικά πρόσωπα) μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον ενεργειακό τομέα, ειδικότερα στους τοµείς των Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), της Συµπαραγωγής Ηλεκτρισµού και Θερµότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.), της Ορθολογικής Χρήσης Ενέργειας, της Ενεργειακής Αποδοτικότητας, των βιώσιµων µεταφορών με την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, τη διαχείρισης της ζήτησης και της παραγωγής, διανοµής και προµήθειας ενέργειας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Στο άρθρο 4 του νόμου όπου περιγράφονται λεπτομερώς οι σκοποί και οι δραστηριότητες των ενεργειακών κοινοτήτων, οι οποίες μπορούν να έχουν κερδοσκοπικό ή μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, αναφέρονται μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα όπως:
  • Λειτουργία φωτοβολταϊκού συστήματος σε κτίριο ή πάρκο για εικονική αυτοπαραγωγή των μελών της κοινότητας (π.χ. νοικοκυριά σε πολυκατοικίες, μικρές επιχειρήσεις κ.α.)
  • Λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου από ΟΤΑ ή πάροχο ενέργειας για ηλιακή κοινωνική πολιτική
  • Λειτουργία αιολικού πάρκου από τα μέλη της κοινότητας ή/και από ΟΤΑ για εικονική αυτοπαραγωγή ή πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο
  • Λειτουργία σταθμού βιομάζας ή βιοαερίου για παραγωγή ενέργειας από αγροτική κοινότητα και διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας
  • Λειτουργία θερμοκηπίου με μονάδα συμπαραγωγής ενέργειας
  • Λειτουργία εγκατάστασης ΑΠΕ με σύστημα αποθήκευσης ενέργειας
  • Λειτουργία μονάδας αφαλάτωσης με ΑΠΕ
Καθαρά φαίνεται η μεγάλη ευκαιρία των συλλόγων γονέων και εκπαιδευτικών όπου είτε για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών είτε επειδή οι ΑΠΕ είναι οικονομικά πιο συμφέρουσες, θα συμμετάσχουν σε μία ενεργειακή μετάβαση, σε μία οικονομία χωρίς ορυκτά καύσιμα που θα γίνει με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και με την κοινωνία σε ενεργό και όχι παθητικό ρόλο με οικονομικό ώφελος.
Παράλληλα θα βοηθήσει στην διεύρυνση της συλλογικότητας στα μέλη των σχολικών κοινοτήτων καθώς και την άμεση πλέον επαφή και συνεργασία με την εκάστοτε δημοτική αρχή που ομολογουμένως σήμερα για οικονομικούς και άλλους λόγους είναι προβληματική.
Ας το τολμήσουμε και όλοι θα βγούμε κερδισμένοι












Κυριάκος Τσιπούρας


Γραμματέας Ένωσης Γονέων
και Κηδεμόνων Β΄ Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου