Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΨΑΡΩΝ








Δημήτριος Γ. Ανδριάνας Επίτιμος Πρόεδρος Αδελφότητας Ψαριανών στο βήμα

Δημήτριος Γεώργ. Ανδριάνας - Επίτιμος Πρόεδρος Αδελφότητας Ψαριανών- Στο βήμα, κατά την τιμητική εκδήλωση της 8ης Σεπτεμβρίου 2018





                   







Δημήτριος Γ. Ανδριάνας
Επίτιμος Πρόεδρος Αδελφότητας  Ψαριανών





Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

ΙΔΡΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ








Δημοτικές ωφέλειες με την ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων





Το νέο θεσμικό πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας ενεργειακών κοινοτήτων (Νόμος 4513/2018[i]) δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες, ΟΤΑ, νομικά πρόσωπα και τοπικές επιχειρήσεις να ενταχθούν στο ενεργειακό σύστημα ως παραγωγοί και καταναλωτές, προωθώντας την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, την ενεργειακή αυτάρκεια της περιοχής που θα δραστηριοποιηθούν, ενώ ταυτόχρονα θα φέρει κέρδη σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο.
Κάθε δήμος έχει στην κατοχή του ακίνητα τα οποία ονομάζει δημοτικά κτίρια, μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται και τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στα κτίρια αυτά ως μέτρο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας και την ενεργειακής αειφορίας  που στοχεύει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής χρειάζονται να γίνει μία ενεργειακή αναβάθμιση και γιατί όχι να αποκτήσουν ενεργειακή αυτάρκεια.
Κάποιοι δήμοι, όπως η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα, ήδη έχουν σχέδια για την εκμετάλλευση των οροφών σχολείων (τα οποία έχουν συγκριτικά μικρή και εποχική κατανάλωση σε σχέση με τη διαθέσιμη οροφή τους) με τοποθέτηση φωτοβολταϊκών για εικονική αυτοπαραγωγή. Η παραγόμενη ενέργεια θα συμψηφίζεται με καταναλώσεις άλλων δημοτικών κτιρίων ή με μετρητές ευάλωτων νοικοκυριών στο πλαίσιο της ηλιακής κοινωνικής πολιτικής των δήμων.
Λαμβάνοντας την πρωτοβουλία ο εκάστοτε δήμος για την ίδρυση των Ενεργειακών κοινοτήτων πετυχαίνει την συμμετοχή όλων των πιθανών εμπλεκομένων πολιτών και φορέων σε ένα διττό ρόλο ως καταναλωτές και ως παραγωγοί ενέργειας, ενώ μέσω των συνεργιών αυξάνει την τοπική αποδοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αφού οι αποφάσεις θα έχουν τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.
Η δυνατότητα αυτή που έχει ως βασικό πυλώνα την αποκέντρωση της παραγωγής, με δημοκρατικό έλεγχο (κάθε μέλος κατέχει μία ψήφο ανεξαρτήτως του ποσοστού συμμετοχής στην ΕΚΟΙΝ) και τη δυνατότητα συνεργιών σε πολλά επίπεδα, μία τέτοια συνεργασία θα μπορούσε να είναι και οι σύλλογοι γονέων και εκπαιδευτικών των σχολικών συγκροτημάτων που εκπροσωπούν.  
Η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των ιδιόκτητων δημοτικών κτηρίων με την εγκαθίδρυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα φέρει  ποικίλα οφέλη στην τοπική οικονομία και κοινωνία, μείωση της εξάρτησης σε ορυκτά καύσιμα ιδιαίτερα σε νησιωτικούς δήμους που εκεί έχουν αυξημένο κόστος τόσο οικονομικό, όσο και στο περιβάλλον μέσω των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Συνολικά υπάρχουν 32 συστήματα μη διασυνδεδεμένων νησιών, τα οποία αντιστοιχούν στο 15% του συνολικού πληθυσμού της χώρας και στο 14% της ενέργειας που καταναλώνεται. Υπολογίζεται ότι το κόστος παραγωγής ενέργειας στα μη διασυνδεμένα νησιά είναι κατά περίπτωση έως και 6 φορές υψηλότερο συγκρινόμενο με την ηπειρωτική χώρα. Η διαφορά κόστους μεταφράζεται σε περίπου 600 εκατ. ευρώ τον χρόνο, τα οποία επιμερίζονται στο σύνολο των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος της χώρας.
Οι Ε.Κοιν. σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο είναι τοπικοί αστικοί συνεταιρισμοί αποκλειστικού σκοπού, μέσω των οποίων πρωτίστως οι πολίτες (είτε ως φυσικά είτε ως νομικά πρόσωπα) μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον ενεργειακό τομέα, ειδικότερα στους τοµείς των Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), της Συµπαραγωγής Ηλεκτρισµού και Θερµότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.), της Ορθολογικής Χρήσης Ενέργειας, της Ενεργειακής Αποδοτικότητας, των βιώσιµων µεταφορών με την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, τη διαχείρισης της ζήτησης και της παραγωγής, διανοµής και προµήθειας ενέργειας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Στο άρθρο 4 του νόμου όπου περιγράφονται λεπτομερώς οι σκοποί και οι δραστηριότητες των ενεργειακών κοινοτήτων, οι οποίες μπορούν να έχουν κερδοσκοπικό ή μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, αναφέρονται μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα όπως:
  • Λειτουργία φωτοβολταϊκού συστήματος σε κτίριο ή πάρκο για εικονική αυτοπαραγωγή των μελών της κοινότητας (π.χ. νοικοκυριά σε πολυκατοικίες, μικρές επιχειρήσεις κ.α.)
  • Λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου από ΟΤΑ ή πάροχο ενέργειας για ηλιακή κοινωνική πολιτική
  • Λειτουργία αιολικού πάρκου από τα μέλη της κοινότητας ή/και από ΟΤΑ για εικονική αυτοπαραγωγή ή πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο
  • Λειτουργία σταθμού βιομάζας ή βιοαερίου για παραγωγή ενέργειας από αγροτική κοινότητα και διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας
  • Λειτουργία θερμοκηπίου με μονάδα συμπαραγωγής ενέργειας
  • Λειτουργία εγκατάστασης ΑΠΕ με σύστημα αποθήκευσης ενέργειας
  • Λειτουργία μονάδας αφαλάτωσης με ΑΠΕ
Καθαρά φαίνεται η μεγάλη ευκαιρία των συλλόγων γονέων και εκπαιδευτικών όπου είτε για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών είτε επειδή οι ΑΠΕ είναι οικονομικά πιο συμφέρουσες, θα συμμετάσχουν σε μία ενεργειακή μετάβαση, σε μία οικονομία χωρίς ορυκτά καύσιμα που θα γίνει με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και με την κοινωνία σε ενεργό και όχι παθητικό ρόλο με οικονομικό ώφελος.
Παράλληλα θα βοηθήσει στην διεύρυνση της συλλογικότητας στα μέλη των σχολικών κοινοτήτων καθώς και την άμεση πλέον επαφή και συνεργασία με την εκάστοτε δημοτική αρχή που ομολογουμένως σήμερα για οικονομικούς και άλλους λόγους είναι προβληματική.
Ας το τολμήσουμε και όλοι θα βγούμε κερδισμένοι












Κυριάκος Τσιπούρας


Γραμματέας Ένωσης Γονέων
και Κηδεμόνων Β΄ Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019

ΑΙΩΝΙΟ ΣΗΜΕΡΑ





ΣΗΜΕΡΑ

ΣΤΟ ΑΙΩΝΙΟ ΣΗΜΕΡΑ ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΑΙ Η ΑΝΤΟΧΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΟΣΟ ΠΟΤΕ

Ξέρουμε,.. από την ιστορία, .. την αληθινή,... αυτήν την ιστορία που δεν μπορούν να την σκοτεινιάζουν οι δόλιες κρυφές πράξεις των ανθρώπων του υπολογισμού, .... πως τα ωραία ψέματα κι οι προπαγάνδες είναι στην πρώτη γραμμή όσο ποτέ. .....
Ξέρουμε πως η διαίρεση των ανθρώπων κι η καχυποψία καλλιεργείται συστηματικά στο μέγιστο έτσι που λες τι να κάνουμε τώρα μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα .........
Ξέρουμε πως ανάμεσα μας κυκλοφορούν αναρίθμητοι λύκοι γιατί ο εχθρός ήταν πάντα μέσα στα τείχη .......

Τί επιλογές έχουμε;; τι μας έμεινε;;
Μπροστά ο γκρεμός και πίσω το ρέμα
Δηλαδή η θυσία και μόνο ....


Εσταυρωμένος του Νίκουν Γιαλούρη


Μένει λοιπόν να πάμε για προσευχή ακόμα μια φορά στον κήπο της Γεσθημανή, ... μέχρι ο προδότης να μας παραδώσει στο πραιτώριο ......
Δεν ξέρουμε αν ο προδότης μετανοήσει ...
κι ούτε πόσες φορές θα μας αρνηθούν οι αγαπημένοι φίλοι πριν λαλήσει ο πετεινός.......

Η ΣΤΑΥΡΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ
Και εμείς καταρακωμένοι γεμάτοι πληγές
μας μένει να κτίσουμε με κάθε θυσία και αίμα την ΕΛΠΙΔΑ ............ για ΑΝΑΣΤΑΣΗ ...


Νίκου Γιαλούρη - Εσταυρωμένος


Εσύ !!!!….. φως !!!!!
πάρε την καρδιά μου για προσκέφαλο
Εσύ!!! …που τα ψίχουλα της αγάπης
ζητιανεύεις !!!!
πάρε ένα ποτήρι νερό κι ένα πιάτο..
γεμάτο επί – σκέψη … δική μου ….

Διαλεγμένη μέσα από τον φόβο της καρδιάς μου
ΜΑΖΊ με το λάδι βάλσαμο
που μαλακώνει και κλείνει τις πληγές…………

Μετά …βγες για τον περίπατο στις παπαρούνες
.. που σαν ματωμένες καρδιές εδώ κι εκεί
στολίζουν άδολα τους αγρούς ...................








ΜΑΝΩΛΗΣ ΦΥΣΣΑΣ 

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

ΔΙΕΥΧΑ, ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ


Νέες Χιακές Εκδόσεις
Στυλιανού Π. Γιαλιά:
ΔΙΕΥΧΑ, ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ – ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΙΩΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ




Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου- Μέλους της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών

          <<Όλβιος όστις ιστορίης έσχε μάθησιν>> (Ευριπίδης)
          Σε καιρούς χαλεπούς, όπως οι σημερινοί, αλλά και σε κάθε χρονική περίοδο, η καταγραφή της ιστορίας και της παράδοσης κάθε τόπου, συνιστά πράξη πολιτισμού και ανάδειξης της ανθρώπινης δραστηριότητας.
          Έτσι, η έκδοση βιβλίων με την λαογραφία, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, τη ζωή της υπαίθρου και των χωριών του νησιού μας, με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση γίνεται δεκτή από τους αναγνώστες και μελετητές της τοπικής ιστοριογραφίας και λαογραφίας.
          Τρανό, πρόσφατο, παράδειγμα, η όμορφη έκδοση του συμπολίτη μας κ. Στυλιανού Π. Γιαλιά, Συντ/χου Πλοιάρχου Ε.Ν., με τίτλο <<Διευχά- Ένα όμορφο χωριό της Χίου – Τέσσερις αιώνες ιστορία και παράδοση>>. Πρόκειται για ένα νέο βιβλίο, 150 σελίδων, από τις εκδόσεις <<Άλφα Πί>> του Γιάννη Παληού και των συνεργατών του, όπου ο συγγραφέας του, κ. Στυλιανός Π. Γιαλιάς, φρόντισε με μεγάλη αγάπη και κόπο ψυχής να αποτυπώσει κάθε στοιχείο που αφορά στην ιστορία, λαογραφία και παράδοση του χωριού του, Διευχά, της Δημοτικής Ενότητας Αμανής, στους νότιους πρόποδες του Πελλιναίου όρους της Βόρειας Χίου.
          Λαμβάνοντας υπόψη μας ότι, πολλά είναι τα χωριά της Βόρειας Χίου τα οποία ΄΄φυλλορροούν΄΄ και τείνουν να ερημωθούν, αποκτά ιδιαίτερη αξία η καταγραφή της ιστορίας και της ζωής των κατοίκων των χωριών αυτών, διαχρονικά, μάλιστα από ανθρώπους που οι ίδιοι έζησαν έντονα σ΄ αυτά την κοινωνική τους βιοτή.
          Ο συγγραφέας έχει διαιρέσει το όλο έργο του σε εννέα (9) επιμέρους κεφάλαια, ανά είδος καταγραφής.
          Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται ένα Οδοιπορικό από την πόλη της Χίου μέχρι τα Διευχά. Στο δεύτερο κεφάλαιο καταχωρείται η ιστορία του χωριού και της γύρω περιοχής, καθώς και η συμμετοχή των χωριανών στους εθνικούς αγώνες.  Στο τρίτο κεφάλαιο καταγράφεται ο τρόπος οικοδόμησης των κτισμάτων του χωριού, η ρυμοτομία και οι εργασίες για την επιβίωσή του. Στο τέταρτο κεφάλαιο αναφέρονται οι ασχολίες των κατοίκων, οι καλλιέργειες, η ύδρευση, το πότισμα, τα προϊόντα, οι πηγές νερού, οι θρύλοι και οι δοξασίες για φαντάσματα που εμφανίζονταν !
          Στο επόμενο κεφάλαιο γίνεται μνεία στα ήθη και έθιμα του χωριού. Ακολούθως, ιδιαίτερο κεφάλαιο αναφέρεται στην Εκκλησία, τα σχολεία του χωριού και την εκπαίδευση. Στη συνέχεια, σε αυτοτελές κεφάλαιο καταγράφονται οι Κοινοτικές υποδομές και τα έργα για τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων, αλλά και η κοινωνική πρόνοια για τους κατοίκους των μικρών χωριών εν γένει. Ακόμη, στο επόμενο κεφάλαιο, αναφέρονται τα αγροτικά εργαλεία της εποχής εκείνης, αλλά και ο τρόπος κατασκευής και χρήσης τους.
Στο τελευταίο κεφάλαιο περιγράφονται οι σχέσεις και οι δεσμοί των κατοίκων του χωριού με τη Μονή Μουνδών. Ως γνωστόν, η Μονή Μουνδών, που αποτελεί ένα θρησκευτικό, μοναστικό, αλλά και αρχαιολογικό-αρχιτεκτονικό κόσμημα στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Χίου, υπάγεται γεωγραφικά στην Τοπική Κοινότητα Διευχών και απετέλεσε τον βασικότερο πυρήνα-παράγοντα ίδρυσης του χωριού και ζωής του, επί αιώνες.
Ο συγγραφέας, στο βιβλίο του, μιλά για μια ιστορία τεσσάρων και πλέον αιώνων στο χωριό, άρρηκτα συνδεδεμένη – καλύτερα πλήρως ταυτισμένη – με την ίδρυση και λειτουργία της περίφημης Μονής Μουνδών. Αξίζει να σημειωθεί ότι, για τη Μονή Μουνδών, διδακτορική διατριβή εκπόνησε ο αείμνηστος Λυκειάρχης, Καθηγητής Θεολογίας (και καθηγητής μου) Ανδρέας Αξιωτάκης.
Ο συγγραφέας, το βιβλίο του αφιερώνει <<στη μνήμη των γονέων του, που ήταν από τους τελευταίους που έφυγαν από το χωριό σε βαθιά γεράματα, στη μνήμη του Νικολάου Μπόη και της αδελφής του πατέρα του, Ειρήνης Μπενέκου, που ήταν οι πηγές όπου άντλησε τις πληροφορίες που γράφει, όπως τους υποσχέθηκε από μικρό παιδί, για να διατηρηθεί από εδώ και στο εξής, γραπτώς, η παράδοση για το χωριό τους>>. Επίσης, στον επίλογο του πονήματός του, εκφράζει τις ευχαριστίες του <<στον συγχωριανό του κ. Κων/νο Ν. Λιούδη για την ανάληψη κάλυψης των εξόδων της έκδοσης του βιβλίου, εις μνήμην του παππού του, Γεωργίου Νικ. Λιούδη και των γονέων του, Νικολάου και Μαρίας>>.
Τα έσοδα από την πώληση του θα διατεθούν για την ενίσχυση του Ι. Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού Διευχών.
Πραγματικά, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον κ. Στυλιανό Π. Γιαλιά για τον κόπο και την προσπάθεια που κατέβαλε, προκειμένου να φθάσει στο αίσιο αυτό αποτέλεσμα, καταγράφοντας την ιστορία και την παράδοση του χωριού του, παραδίδοντας το έργο αυτό ως πολύτιμη παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές, αλλά και κοινωνώντας τα γραφόμενά του στους συγχωριανούς του, όπου γης.
Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να  μαθαίνουν οι νεότεροι !-

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

ENA ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ











                                  
                                  Fritillaria  pelinaea  - Φωτό : Παντ. Αδαμ. Σαλιάρη  
                    Το εξώφυλλο του ημερολογίου για το 2019 του 4ου Γυμνασίου Χίου 

Το 4ο Γυμνάσιο Χίου, συνεχίζοντας την παράδοση της εκπαιδευτικής μας κοινότητας, μας εξέπληξε και πάλι ευχάριστα με την έκδοση του Ημερολογίου 2019. Η αρχή έγινε με το αντίστοιχο της περυσινής χρονιάς με θέμα τις περιπατητικές διαδρομές. «Πρωτεργάτες στην προσπάθεια η κ. Μ. Μελαχροινούδη που συγκέντρωσε υλικό, η κ. Γ. Αμπαζή που συγκέντρωσε υλικό και συνέταξε και επιμελήθηκε τα κείμενα και η Ν. Γεωργιάδου που ανέλαβε την καλλιτεχνική επιμέλεια» προλογίζει η κ. 
 Ειρήνη Σ. Χούλη.

Ophys Phrygia - ΦΩΤΌ : Π. Αδ. Σαλιάρης

η καλαίσθητη και φροντισμένη έκδοση εντυπωσιάζει με την πρώτη ματιά με την Φριτιλλάρια του Πεληναίου στο εξώφυλλο και με τίτλο που προϊδεάζει για τη συνέχεια: «Εδώ που ζούμε» Μνημεία της Χιώτικης Φύσης. Στη συνέχεια γίνονται αναφορές σε μερικά είδη της χλωρίδας που είναι απλόχερα προικισμένο το νησί μας και μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν αναδείχτηκαν, αλλά είναι έρμαια στην αφροντισιά των Ταγών και στην αλόγιστη χρήση των ζιζανιοκτόνων:


Η Ελιά Liverani (Μελαχροινούδη) - Φωτό : Τ. Φιλιούκας


Η ελιά Λιβεράνι της Καλλιμασιάς με πλήρες ιστορικό και περιγραφή. Προσθέτομε ότι από το 2003 που έγινε αναφορά από το περιοδικό «ΔΑΦΝΗ» του Βαγγ. Ρουφάκη και τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν, έγινε κατορθωτή μόνον η τοποθέτηση ενδεικτικών πινακίδων. Έτσι οι επισκέπτες μας ενημερώνονται για την παλαιότερη ελιά της Ελλάδας μέσω ….Ρώμης.

ο Δρυς του Ορφανίδη - Φωτό : Τ. Φιλιούκας


Η βαλανιδιά του Ορφανίδη στα  Σκλαβιά, με πλούσιο ιστορικό. Μας θυμίζει, θα προσθέταμε, το πέρασμα των κατακτητών του νησιού με τους πύργους και την εκκλησία τους. Το δέντρο, που προβάλλεται από την Ιneke Brinkman στην Ολλανδία δεν υπάρχει σε δικό μας οδηγό. Σήμερα σημειώνει την καθολική εκκλησία που γκρεμίστηκες αβοήθητη τον Γενάρη του 2017.


Τα κυπαρίσσια του Άγιου Μηνά - Φωτό : κ. Μερούση


Τα κυπαρίσια του Αγίου Μηνά μας ενημερώνουν για μια άγνωστη πτυχή των γεγονότων στο μοναστήρι.



ο Πρίνος του Άγιου Γιάννη στην Κυδιάντα - Φωτό : Τ. Φιλιούκας


Ο πρίνος του Αγίου Γιάννη της Κυδιάντας - του Μιχ. Καριάμη θα εισηγούμουν για το αμέριστο ενδιαφέρον του και προσπάθειες διάσωσης – το αρχαιότερο δένδρο της Χίου, όπως αναγράφεται. Παρά τις εκκλήσεις για προστασία, προ μηνών ένα κεντρικό κλαδί, ο μισός σχεδόν πρίνος, έσπασε αβοήθητο, βυθίζοντας τον Καριάμη σε απόγνωση, ενώ επισημάνθηκε η ύπαρξη σκουληκιών στον κορμό. Οι προσπάθειες για ανάδειξη καθυστερούν παρά τις ενθαρρυντικές ενημερώσεις


Τσικουδιά (Pistakia atlantica) - Φωτό :Π.Αδ. Σαλιάρης


Η αυτοφυής και προστατευμένη από το νόμο τσικουδιά, με λιγότερες ιστορικές αναφορές εν σχέση με τα προηγούμενα, εμπλουτισμένη όμως με τις παιδικές μνήμες για τον καρπό της,  των Σιδερή Τσούρου, Μπάμπη Κοιλιάρη και Ειρήνης Χούλη. Θα προτείναμε την τσικουδιά του Πατριάρχη στα Καμπιά της Καλλιμασιάς (πάρκιν του Αγ, Αιλιανού) λόγω του μεγέθους της και για το ίδιο δέντρο κοντά στις εκβολές του χειμάρρου του Καλάμου στην παραλία Καμάρι (Αγ. Φωτιάς) λόγω της μοναδικότητας του καρπού.


Σχίνος ο Μαστιχοφόρος  - Μαστιχόδεντρο (Pistacia Lentiscus nar. Chia) - Φωτό :
Παντ. Αδ. Σαλιάρης


Ο Σχίνος με την ενδιαφέρουσα περιγραφή και ιστορικό. Πρέπει να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι στο Θολοποτάμι υπάρχουν σκίνοι που γλύτωσαν από την «καύτρια» του 1850.
Ακολουθούν οι λαλάδες και οι αυτοφυείς ορχιδέες που η περιγραφή τους προκαλεί το ενδιαφέρον, όπως και για τα δέντρα, ενώ επισημαίνεται ο κίνδυνος για τον αφανισμό τους από τα φυτοφάρμακα.
Σημαντική η συμβολή της άτυπης ομάδας Φίλοι Χλωρίδας της Χίου,  Παντελή Σαλιάρη, Μιχάλη Καριάμη και του γράφοντος.
Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν τα κείμενα ανήκουν στους Τόλη Φλιούκα, Κώστα Μερούση, Στάθη Καλδή και Παντελή Σαλιάρη.
Εκτός από το ημερολόγιο των κεντρικών σελίδων, το έντυπο κλείνει με τους χορηγούς που βοήθησαν.


Λαλάδες - Τουλίπε  (Tulipa Praecox) - Φωτό : Στάθης Καλδής

Θα κλείσομε, αφού αποδοθούν οι οφειλόμενες ευχαριστίες στους συντελεστές, με την «από καθέδρας» προτροπή της κ. Διευθύντριας του σχολείου « να διδασκόμαστε από την αειθαλή ομορφιά τους και παράλληλα να αισθανόμαστε βαρύ το χρέος της επιβίωσής τους» και «να τα σεβαστούμε, να τα αγαπήσουμε, να τα φροντίσουμε, σαν ένα πολύτιμο κομμάτι του εαυτού μας»


το 4ο Γυμνάσιο Χίου

Κατά την ταπεινή μας γνώμη, αυτή η εργασία συμβάλλει σε μεγάλο ποσοστό στην ανάδειξη της χιώτικης φύσης, την οποία όσο περισσότερο την γνωρίζομε, τόσο περισσότερο την αγαπούμε κατά τον Paolo Liverani (La natura piu lla conscemo, piu la amiamo)








Δημ. Μελαχροινούδης
e-mail:  dimeladis@gmail.com













Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

ΠΑΡΑΣΙΤΑ --- ΤΣΙΜΠΟΎΡΙΑ --- ΜΑΜΜΩΝΑΣ --- ΧΑΜΑΙΛΕΟΝΤΕΣ … !!!








Μαμμωνάδες και Χαμαιλέοντες


Παραλληλίζοντας την παγκόσμια αλλά και την ´Ελλαδική πολιτική συμπεριφορά των εμπλεκομένων βλέπω πολλά κοινά σημεία και τέρατα θα έλεγα να πραγματοποιούνται σε βάρος των άμοιρων λαών πού βρίσκονται υπό νάρκωση με τον καθημερινό ψεκασμό της προπαγάνδας από όλα τα μέσα επικοινωνίας. Βλέπω με μεγάλη μου λύπη ότι επιπλέουν και κατευθύνουν τις ζωές μας
1) ´Ο θεός ΜΑΜΜΩΝΑΣ
2) Οι Χαμαιλέοντες
3) Τα Τσιμπούρια και
4) Τα Παράσιτα,
με όλες τις παρεμφερείς ονομασίες ζιζάνια κλπ.
Και αναλύω ο Μαμμωνάς : ποιοι τον εξουσιάζουν;   
Αν δεν κάνω λάθος πέντε εξ τράπεζες με τούς καρχαρίες κεφαλαιούχους!                                                                                     
Μας πουλούν και μας αγοράζουν! Πιστεύω, Συνειδήσεις, ´Αξιοπρέπεια! Οι χαμαιλέοντες ακλουθούν και υλοποιούν τις αποφάσεις του Μαμμωνά χωρίς ΝΤΡΟΠΗ με κωλοτούμπες  και περιστροφές γύρο από τον εαυτόν τους σαν μαριονέτες και Καραγκιόζηδες, Χαζηαβάτηδες και όλα τα κολλητήρια !
Είναι οι μεσάζοντες της αγοραπωλησίας της προβολής και της καλοπέρασης τους! ...Τα τσιμπούρια τί είναι; Όλοι ξέρουμε το τι κάνουν σε ζωντανούς οργανισμούς πού ρέει μέσα τους αίμα! Μπήγουν την προβοσκίδα τους μέσα στο δέρμα και ρουφούν το αίμα και το μεδούλι των ζωντανών! Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να ζήσουν και να επιβιώσουν, με το πιπίλισμα του κάθε ζωντανού οργανισμού! Τα παράσιτα ή ζιζάνια ! Από την ονομασία βγαίνει το όνομα και το τί κάνουν. Παρά τού σιταριού (σίτου). Τρέφονται από τις ρίζες τού σιταριού και των άλλων φυτών πού σπέρνουμε στη Γή για να καρποφορήσουν και να τραφούν αυτοί πού τα καλλιεργούν! Δυστυχώς σήμερα ζούμε σε μια κοινωνία πού διαφεντεύουν τις τύχες μας αυτά όλα πού προανέφερα παραπάνω και δεν μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι και να πάρουμε ανάσα ,λίγο οξυγόνο, μια βαθιά αναπνοή, να δούμε μια άσπρη μέρα, παρά μόνο όταν χιονίσει πού φέτος το παράκανε με το παρά πάνω!
Είπαν τού Λωλού να χέσει κι αυτός ξεκολόθηκε!           
´Όλα τού Λωλού λωλά! 
´Ακόμη και οι καιρικές συνθήκες εις βάρος μας! Αυτές τις λίγες σκέψεις καταθέτω καθαρά και ξάστερα και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε!










Λευτέρης Πυκνής ( Μαλλιάς)
Καλλιμασιώτης

Χίος 13 ´Ιανουαρίου 2019