Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (Νο 65 / 18-05-2022)



Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

 

          *Η επέτειος των 100 ετών από την Μικρασιατική καταστροφή έφερε στο φως της δημοσιότητας περίφημα κείμενα, που αποτυπώνουν τα ιστορικά γεγονότα και αποκαλύπτουν την αλήθεια. Τις τελευταίες ημέρες, είδαμε στον τοπικό Τύπο δυο εξαιρετικά κείμενα για τα γεγονότα της Μικρασίας του 1922. Το πρώτο από τον πρώην Δήμαρχο Ομηρούπολης κ. Αριστείδη Ζαννίκο, που δίδει την ορθή απάντηση στο διαχρονικό ερώτημα ποιος έφταιγε για όσα διαδραματίστηκαν τότε. Το δεύτερο από τον καθηγητή και πρόεδρο του <<Δεσμού Φραγκομαχαλά>> κ. Ιάκωβο Μπριλή, με τα στοιχεία των Μικρασιατών -προσφύγων- Κληρικών, που έφθασαν στη Χίο μετά τον ξεριζωμό. Μάλιστα, ο κ. Μπριλής έχει επιμεληθεί μια σειρά κειμένων για την Μικρασιατική καταστροφή, που ευγενώς παρουσιάζονται σταδιακά. Συγχαρητήρια!

 

          *Μιας δε ο λόγος για τις εθνικές και ιστορικές επετείους, να σημειώσουμε ότι, με αφορμή τα 200 χρόνια από τη Σφαγή της Χίου, ο δραστήριος Σύλλογος του Σίφι-Κοφινά, υπό την καθοδήγηση και εποπτεία του Μπάμπη Κοιλιάρη, δημιούργησε ένα θεατρικό δρώμενο για τη Σφαγή. Θεωρώ άξιο επαίνου το εγχείρημα, αλλά και προβολής του, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διεξάγονται ήδη για την επέτειο της Σφαγής της Χίου. Ας το αξιοποιήσει η σχετική Επιτροπή που ασχολείται με το θέμα.





          *Διαρκώς ακούμε και βλέπουμε αεροσκάφη της Τουρκικής πολεμικής αεροπορίας να πραγματοποιούν παράνομες υπερπτήσεις πάνω από το Ελληνικό Αιγαίο και τα νησιά του. Πλην ουδενός το ωτίον ιδρώνει… Τι κι αν λέγονται και γράφονται όλα τούτα στα διεθνή φόρα, αναφορικά με την επεκτατική και προκλητική πολιτική της Τουρκίας. Ουδείς ενδιαφέρεται. Κατά τα άλλα είμαστε χώρα που ανήκουμε στο ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και τον ΟΗΕ. Τελικά, έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό ότι, διεθνείς οργανισμοί αλληλεγγύης, νομιμότητας, ισονομίας, κλπ., εν πολλοίς μόνο στα χαρτιά υπάρχουν, αφού η σκληρή πραγματικότητα διαψεύδει τον ρόλο ύπαρξής τους… Τρανό παράδειγμα η Κύπρος !

 

          *Την περίοδο αυτή συμπληρώνονται 3 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από την παρούσα κυβέρνηση, καθώς και τα 3/5 της περιόδου των αυτοδιοικητικών Αρχών. Στο διάστημα αυτό φάνηκε τι μπορεί καθένας να προσφέρει και τι όχι. Από εδώ και πέρα ότι κι αν λέγεται, ανακοινώνεται και γράφεται είναι για την εξασφάλιση θώκου, για την επόμενη φορά από τους επίδοξους θεσιθήρες…!

          Γι΄ αυτό και δεν πιστεύει, πλέον, ο κόσμος ότι κι αν του λένε. Τρία χρόνια και εργασίες στο φράγμα Κόρης γεφύρι δεν ξεκίνησαν… Τρία χρόνια και το Δικαστικό μέγαρο από καρά γιαπί, άντε του βάλανε και τα τούβλα στους ορόφους… Τρία χρόνια και οδηγούς ασθενοφόρων δεν κατόρθωσαν να πάρουν… Τρία χρόνια και γιατροί στις οργανικές θέσεις των πολυδύναμων Ιατρείων της Αμανής και αλλού δενέχουν προσληφθεί… Τρία χρόνια και μόνιμος ιατρός για τους ναυτικούς της Χίου δεν διατέθηκε… Τρία χρόνια πέρασαν και τώρα βλέπουμε να ξεκινούν τα έργα του αεροδρομίου…Τι θα πουν, άραγε, ερχόμενοι στη Χίο, οι επίδοξοι υποψήφιοι της ευρύτερης κεντρικής πολιτικής σκηνής της χώρας μας; 

          Από εδώ και μπρός το ΄΄γαιτανάκι΄΄ προχώρησε… Ενώ μέχρι σήμερα εξήγγειλαν πράγματα που θα έκαναν εντός της θητείας τους, από τούδε εξαγγέλλουν τι θα κάνουν όταν … ξαναβγούν !  Αυτό συμπέραναν όσοι είδαν τις πρόσφατες εξαγγελίες για τα θέματα υγείας στο Νομό, αναφερόμενοι ακόμη και στο 2023 που, ως γνωστόν, είναι έτος εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών !!!

 

          *Αναμένουμε εκ μέρους της κεντρικής Πολιτείας την τακτοποίηση (εντός του 2022):

1)    Των εκκρεμών ζητημάτων του Κτηματολογίου στις Δημοτικές Ενότητες Ιωνίας και Μαστιχοχωρίων.

2)    Της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών ακινήτων στο νησί μας.

3)    Την στελέχωση του ΕΚΑΒ, του Νοσοκομείου, του Κέντρου Υγείας, των Πολυδύναμων Ιατρείων της υπαίθρου με το ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό που προβλέπεται από τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (Λειτουργίας) τους.

4)    Την αναπροσαρμογή του ΕΝΦΙΑ (αν όχι την κατάργησή του, ως θα έπρεπε).

5)    Το κλείσιμο της πρώην ΒΙΑΛ, την επιστροφή του χώρου στον ιδιοκτήτη του (Δήμο) και την μετακίνηση των προσφύγων- μεταναστών, δίχως τη δημιουργία δομής παραμονής μεταναστών (παρά μόνο καταγραφής και ταυτοποίησής τους).

 

*Για να μην γρινιάζουμε διαρκώς για την Αρχαιολογική Υπηρεσία, οφείλουμε να πούμε ότι, επιτελεί ένα σημαντικό έργο, τα τελευταία χρόνια στη Χίο. Μετά την επισκευή της Παναγίας Κρήνας, των Αγίων Αποστόλων Πυργίου, της Νέας Μονής, του Αρχαιολογικού χώρου Εμπορειού, των Λουτρών και του επιθαλάσσιου τείχους του Κάστρου, των όμορφων εκθέσεων που διοργανώνει, κ.α. αρκετά, έφθασε η ώρα της παράδοσης του συντηρημένου και ανακαινισμένου χώρου της παλαιοχριστιανικής βασιλικής του Αγίου Ισιδώρου στην περιοχή Νοσοκομείου-Λέτσαινας. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό σημείο αναφοράς στην θρησκευτική, κοινωνική και ιστορική βιοτή του νησιού μας. Βέβαια, πρέπει να καταστεί σαφές ότι,πέραν της ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας και τιμής που έχουν οι χώροι αυτοί ως μνημεία (και που πρέπει να προστατεύονται για τούτο) δεν πρέπει να παραθεωρείται το γεγονός ότι, δημιουργήθηκαν ως λατρευτικοί χώροι του Θεού και τιμής των Αγίων του και δεν θα πρέπει να αποξενωθούν από τον χαρακτήρα τους αυτό. Έτσι, οφείλουμε σεβασμό και προστασία στα μνημεία, αλλά οφείλουμε και να τιμούμε τους προγόνους μας -ιδρυτές τους- ενεργοποιώντας διαχρονικά τους χώρους αυτούς, ως τόπους λατρείας του ενός και μοναδικού, αληθινού, Τριαδικού Θεού.

 

*Το είδα πρόσφατα στη Μυτιλήνη και το μεταφέρω διότι το θεωρώ πολύ σωστό: Οι πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι, που αιτούνται -άπαξ του έτους- επιχορήγηση από την τοπική Αυτοδιοίκηση, να υποβάλλουν κατά το πρώτο δίμηνο εκάστου έτους τον προϋπολογισμό τους, τα έσοδα και έξοδά τους, τις προτεινόμενες προς επιχορήγηση εκδηλώσεις και τα λοιπά δικαιολογητικά που απαιτούνται γι΄αυτή. Έτσι, και η τοπική Αυτοδιοίκηση σχεδιάζει και προβλέπει ποιες πιστώσεις απαιτούνται, αλλά και υπάρχει αντικειμενική και δίκαιη κατανομή. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν.

Κάτι ανάλογο έπραττα στο παρελθόν, όταν επιχορηγούσα φιλανθρωπικά και προνοιακά ιδρύματα εκ μέρους της ΄΄πάλαι ποτέ διαλαμψάσης΄΄ Δημοτικής Πρόνοιας (Δ.Ο.Π.), αλλά και πιο πρόσφατα με τις άδειες παρατάσεως ωραρίου μουσικής σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πρέπει να τίθενται όρια, ώστε καθένας να μην επιζητεί ότι θέλει, όποτε θέλει και όπως θέλει ! Σε μια ευνομούμενη Πολιτεία όλοι χωρούν, αλλά με σεβασμό, δικαιοσύνη και αλληλοπεριχώρηση ! Έτσι και οι εκάστοτε αιρετοί αποφεύγουν τους ΄΄επικίνδυνους΄΄ πολιτικούς ελιγμούς !

 

*Στο επόμενο σημείωμά μας, σας επιφυλάσσουμε ένα κουίζ, που έχει να κάνει με κάποιον ιδιαίτερο πολιτικό χώρο. Όποιος το ερμηνεύσει παίρνει δώρο (πολιτικό) !

 Έως τότε, λίγη υπομονή …Σε λίγες ημέρες και πάλι μαζί. Υγεία και


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου