Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

ΜΕ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗ ΠΕΡΡΙΚΟ


Μνήμη ΚΩΣΤΑ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΥ


Στις 4 του Φλεβάρη κάθε χρόνο, τα παιδιά των σχολείων της Καλλιμασιάς, πλαισιωμένα από τους δασκάλους τους, πρωτοπορούν τιμώντας τον Περρίκο.  Στην προτομή του γίνεται επιμνημόσυνη δέηση, στην οποία παρίσταται αντιπροσωπία της τοπικής αρχής. Παλαιότερα η στρατιωτική διοίκηση έστελλε τιμητικό άγημα, που δεν γίνεται τελευταία. Ένας εκπαιδευτικός θα αναφερθεί στο ιστορικό της θυσίας του τιμώμενου και η σεμνή τελετή ολοκληρώνεται με τον εθνικό ύμνο.
Έτσι πολύ απλά και σε βαθμό ανάλογο με την επιδεξιότητα του ρήτορα, ενσταλλάσεται στη ψυχή των μικρών παιδιών το μήνυμα της αγάπης για τον συνάνθρωπο, μέσα όμως από τη θυσία αυτού που την προσφέρει. Αργότερα θα μάθουν και για τον Προμηθέα. Ο κοινός τόπος είναι ότι και δυο πλήρωσαν επειδή πρόσφεραν. Ο τελευταίος με το επώδυνο αργό μαρτύριο και ο άλλος με την αγνωμοσύνη των ευεργετηθέντων, οδηγούμενος στο δεύτερό του θάνατο, αφού ''πεθαίνει κάποιος, όταν πάψομε να τον θυμούμαστε''.


Το Βανδαλισμένο Μνημείο

Ευτυχώς, όσο και αν τούτο ακούγεται οξύμωρο, μερικοί ''γνωστοί άγνωστοι'' του αθηναϊκού κέντρου, προκαλώντας με τις ασχήμιες τους, καταφέρνουν να πετύχουν το αντίθετο από αυτό που επιδιώκουν:  Αναγκάζουν να δουλέψει το μυαλό μας, αφυπνίζοντας την ιστορική μνήμη. Και είναι παλιό το φαινόμενο του βανδαλισμού. Σχετικά μου έγραφε ο Αντώνης Μυτιληναίος, συναγωνιστής του Περρίκου, στις 8 Ιουνίου 1993  από το Τορόντο. «Εάν ήξερες τι τραβάμε στην Αθήνα με την προτομή του Περρίκου και την Αναμνηστική Πλάκα, ό,τι και να σου πω είναι λίγο. Γκράφιτι με πολιτικά συνθήματα, αγκυλωτούς σταυρούς και αφισοκόλληση, που δεν περιγράφεται».









Βανδαλισμών και Ασέβειας Συνέχεια ... !!!

Το ίδιο έγινε και φέτος. Συμπολίτης μας, περνώντας τυχαία από το σημείο  όπου βρίσκεται η προτομή (συμβολή Γλάδστωνος με την Πατησίων) παρατήρησε την ελεεινή κατάσταση και γεμάτος οργή, διεκτραγώδησε τα συμβαίνοντα. Χωρίς πολλή σκέψη, αποταθήκαμε σε ένα αφανή πρεσβευτή της Χίου στην Αθήνα. Για μια βδομάδα θαύμαζα την ενεργητικότητά του, μέσα από τα πολλά καθημερινά ενημερωτικά τηλεφωνήματά του.
Κατέβηκε αμέσως στην προτομή, πήρε φωτογραφίες και πρόβαλε την υποβάθμιση σε εφημερίδες της Χίου. Στη συνέχεια κτύπησε χιώτικες πόρτες ιδιωτών, που χαίρουν αναγνώρισης στην Αθήνα ή εκπροσώπων των Συλλόγων. Αναμενόμενη η χαλαρή αντίδρασή τους. «Βουν ηγόρασαν…». Όμως υπήρξε η εξαίρεση του σεμνού χιολάτρη δημοσιογράφου του «Νέμεσις», Γιώργη Μπαχά. «΄Ο, τι θέλεις για το νησί μας».
Έφθασαν μέχρι το Δημαρχείο της Αθήνας, ευαισθητοποίησαν τους αρμόδιους με το θέμα, αφού τους έδωσαν Cd με το ιστορικό της προσωπικότητας του Περρίκου. Η προτομή τώρα καθαρισμένη (μέχρι πότε;) περιμένει το Σύλλογο Καλλλιμασιωτών Αττικής στις 10 του Φλεβάρη για την καθιερωμένη τελετή στεφανώματος, με φθίνουσα προσέλευση.



Δημ. Μελαχροινούδης : Μοναδική η προσφορά του 

Όμως ο πρεσβευτής μας προχώρησε παρά πέρα. Μη επιτυγχάνοντας τη συνεργασία των χιώτικων πολιτιστικών διεστώτων του Κέντρου, αποτάθηκε στους ‘’Φίλους Παναγιώτη Κανελλόπουλου’’ (ενθυμού το περσινό αρχιερατικό μνημόσυνο για τον Περρίκο στη Μητρόπολη Αθηνών και το Δημ. Λαϊνά) διαπιστώνοντας την ένθερμη διαβεβαίωση για τιμητικές τελετές του «δεξιού χεριού» του Προέδρου τους. Η υπεύθυνη για πολιτιστικά αντιδήμαρχος Αθηναίων, στην οποία επίσης αποτάθηκε συμφώνησε στην ιδέα τιμητικής τελετής καθεχρονικά για τον Περρίκο που της γνώρισε. Μερικές από τις πρώτες πρακτικές ενέργειες θα είναι και το ξήλωμα τεντών γειτονικών καταστημάτων που συντελούν στην υποβάθμιση της προτομής.
Όλα λοιπόν από ένα και μόνο άνθρωπο, τον καπετάνιο Μιχάλη Καριάμη, με το ένα πόδι στην Αθήνα και το άλλο στη Χίο, προεδρεύοντας προς το παρόν σε δυο συλλόγους.
Εμείς όμως στη Χίο, ''πως θα ζήσομε χωρίς βαρβάρους''; Θα οχλούσαμε, άραγε, υπενθυμίζοντας εξαγγελθέντα - όχι μόνο μια φορά- περί προτομής Περρίκου και παγχιακής τελετής; Ίσως να υπάρχει δικαιολογία, λόγω καθυστέρησης από προβλήματα του Δήμου Χίου, να υποδείξει το σημείο τοποθέτησης της προτομής. Εάν όμως αρθούν οι αντιξοότητες, τότε θα δείξομε κάποιον για τις ευθύνες που του αναλογούν, παραδίδοντάς τον στην κοινή κριτική




 η Άτυπη ομάδα των Αθηνών ''ΦΙΛΟΙ ΚΩΣΤΑ ΠΕΡΡΙΚΟΥ''
(Στυλ. Μιχαλάκης - Αιμ. Ευαγγελινός - Δημ. Μελαχροινούδης - Γεώρ. Μπαχάς - Μιχ. Καριάμης)

Περιμένομε ακόμη και τις σχετικές με το θέμα μας μελλοντικές αποφάσεις του ΠΟΝΑΧ (Πολιτιστικού Οργανισμού Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου), αλλά και πρωτοβουλία για το παρακάτω:
Η Ευρωπαϊκή Κίνηση Βόρειας Ρηνανίας και Βετσφαλίας της Γερμανίας «Europa-Union Deutschland» θα πραγματοποιήσει πολιτιστική εκδρομή (20 Μαϊου-3 Ιουν.) στην ιδιαιτέρα πατρίδα τους Διευθυντή της κ. Παντελή Γιακουμή, με καταγωγή από τους Ολύμπους. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, εκτός από την παρουσίαση στο ''Ομήρειο'' των βιβλίων ''Όμηρος - Ελλάδα'' και ''9 από τα 21 Μαστιχοχώρια της Χίου'', προβλέπονται επισκέψεις στους Δημάρχους και περιήγηση του νησιού. Κατά δυσεξήγητο λόγο, δεν θα γίνει επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Ιωνίας στην Καλλιμασιά, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν 2 ½ ελεύθερες ημέρες.
Επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες, εμπλέκεται και η ΕΜΧ, και στην εκδρομή συμμετέχει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα προτείναμε προσεπικουρούμενοι τη στήριξη όσων αναφέρονται στο πρόγραμμα και όχι μόνο, οι εκδρομείς να επισκεφθούν την Καλλιμασιά. Επιβάλλεται, κατά την ταπεινή μας γνώμη, η απόδοση της προσήκουσας τιμής στον οραματιστή της Ενωμένης Ευρώπης (των ίσων ευκαιριών για τους λαούς της) Κώστα Περρίκου. Να κατατεθεί δηλαδή, τόσο από τον εκπρόσωπο  της Ευρωπαϊκής Κίνησης (εν προκειμένω τον κ. Γιακουμή), όσο και από τον εκπρόσωπο  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στεφάνι στην προτομή του, ως ένα ακόμη βήμα αναγνώρισης της θυσίας του, και υπόσχεσης στα οράματά του. Ακριβώς όπως έγινε από τον Γερμανό Γραμματέα των Φεντεραλιστών, στο πλαίσιο του συνεδρίου τους στη Χίο το 2003, με υπόδειξη του γράφοντος. Η επιτυχία της όλης ενέργειας οφειλόμενη στη Χιώτισσα νομικό Νίκη Λακαρδή.
Για τα παραπάνω, αν γίνονται αποδεκτά, υπάρχει αρκετός χρόνος προετοιμασίας τηε τοπικής αυτοδιοίκησης των δύο βαθμών επικοινωνώντας με «Europaische Bewegung NRNChemnitzerstr 14, 44139 DormundTηλέφωνο 0231 839302 και Φαξ ο231 839315, 














Δημήτρης Διον. Μελαχροινούδης


2 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΙΧΑΛΗ ΕΝΑΣ ΚΟΥΚΟΣ ΔΕΝ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ......... ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ

    Σταυρος Τσιμπουκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και, ο Περρικος, σταθηκε σχετικα με αλλους αγωνιστες που τους καταπιε το μαυρο σκοταδι, σταθηκε τυχερος. Καποιοι ασχολουνται ακομη μαζι του.... Αιωνια η μνημη σε επιφανεις και αφανεις υπερ των ιδανικων τους αγωνιστες....

    Natosa Gala

    ΑπάντησηΔιαγραφή