Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ





ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΧΙΟΥ & ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ
Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου- Αντιδημάρχου Πρόνοιας & Αδειοδ. Κατ/των





Εδώ και καιρό με πλησίασαν αρκετοί συνδημότες μας και με ενημέρωσαν ότι, στην συνάντηση γνωριμίας που έγινε πρόσφατα στον Κάμπο, με πρωτοβουλία του νεοεκλεγέντος ΔΣ του Φιλοπρόοδου Ομίλου Κάμπου, ορισμένοι συμπολίτες μας, Καμπούσοι, έθεσαν το ερώτημα γιατί ο Δήμος Χίου προμηθεύεται εσπεριδοειδή (και ειδικότερα πορτοκάλια και μανταρίνια) από άλλες περιοχές της Ελλάδος, προκειμένου να τα διαθέσει από το Κοινωνικό του Παντοπωλείο, και όχι από παραγωγούς της Χίου.
        Εάν είχα κληθεί στην εν λόγω συνάντηση ή έστω εάν γνώριζα ότι θα τεθεί ένα τέτοιο ζήτημα, θα φρόντιζα να βρίσκομαι εκεί και να εξηγήσω τι και πως ακριβώς συμβαίνει.
        Καταρχήν θέλω να διευκρινίσω ότι, το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Χίου ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΑΓΟΡΑΣΕ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ. Τα εσπεριδοειδή τα οποία μοιράζει στα μέλη του, παραλαμβάνονται ΔΩΡΕΑΝ από Συνεταιρισμούς είτε της Πελοποννήσου είτε της Θεσσαλίας & Μακεδονίας. Ο Δήμος Χίου δεν πληρώνει ούτε ένα Ευρώ για αυτά. Εάν έλθει, λοιπόν, ένας συλλογικός φορέας ή ιδιώτης από οποιοδήποτε μέρος και μας διαθέσει δωρεάν το προϊόν του, για τους άπορους και εμπερίστατους συμπολίτες μας, εμείς τι θα πούμε; Ευχαριστούμε, αλλά δεν το θέλουμε; Δεν νομίζω ότι, οποιοσδήποτε νοήμων ασχολούμενος με τα κοινά θα το έκανε, εάν και εφόσον δεν θίγεται το δημόσιο συμφέρον ή το συμφέρον του τόπου του. Διότι, εάν τα αγοράζαμε εκτός Χίου, τότε –ασφαλώς– κάτι τέτοιο θα είχε κάποια βάση, αλλά εάν μας προσφέρονται ΔΩΡΕΑΝ και μάλιστα για τους οικονομικά ασθενείς, δεν υπάρχει καμία λογική άρνησης.
        Πρέπει να διευκρινίσω ότι, οι Συνεταιρισμοί αυτοί, οι οποίοι διαθέτουν δωρεάν τα προϊόντα τους ανά την Ελλάδα, σε συσσίτια Μητροπόλεων, Κοινωνικές Συμπράξεις, Περιφέρειες, Δήμους, Κοινωνικά Παντοπωλεία, προνοιακές δομές, κλπ., αμείβονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Γεωργίας) από το πρόγραμμα <<αποσυρόμενων προϊόντων>> που επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή ¨Ένωση κάτω από ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ. Στη Χίο ασχολήθηκε ποτέ κάποιος συνεταιρισμός ή ομάδα παραγωγών με το ζήτημα αυτό;    
Ωστόσο, επειδή το θέμα με απασχόλησε, θεώρησα καλό να το θέσω στον Υπουργό Γεωργίας κ. Ευάγγελο Αποστόλου, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Χίο, την προηγούμενη Δευτέρα 29 Απριλίου 2018 (οπότε και ζήτησα συνάντηση μαζί του, στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών). Στον Υπουργό έθεσα 3-4 ζητήματα που αφορούν τον τομέα των δραστηριοτήτων μου στο Δήμο. Επιπλέον, όμως, ζήτησα να εξεταστεί το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν τα εσπεριδοειδή του Κάμπου και να ενταχθούν οι παραγωγοί του στο εν λόγω πρόγραμμα του Υπουργείου Γεωργίας.
Ο κ. Υπουργός ήταν πολύ φιλικός, άκουσε με μεγάλη προσοχή την τοποθέτησή μου και έδειξε ενδιαφέρον. Σημειωτέον ότι, στη συνάντηση ήσαν παρόντα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Γεωργίας και ειδήμονες που γνωρίζουν τα θέματα αυτά πολύ καλά, όπως και άλλοι συμπολίτες μας τους οποίους άκουσε ο Υπουργός για ζητήματα που τους απασχολούν και έδωσε απαντήσεις.
Έπειτα από διαλογική συζήτηση, η απάντηση που δόθηκε είναι η εξής:
1). Εκτός από συνεταιρισμούς μπορούν στο πρόγραμμα <<αποσυρόμενων προϊόντων>> να ενταχθούν και <<Ομάδες παραγωγών>> οι οποίες πρέπει να έχουν νόμιμη υπόσταση, Καταστατικό θεωρημένο από το Ειρηνοδικείο, Α.Φ.Μ., λογιστικό έλεγχο.
2). Για να ενταχθεί κάποιος συνεταιρισμός ή ομάδα παραγωγών πρέπει να διαθέτει συσκευαστήριο. Για το ζήτημα τούτο τα στελέχη του Υπουργείου δήλωσαν ότι, εάν βρεθεί ικανός αριθμός ενδιαφερομένων παραγωγών από τη Χίο στον Κάμπο μπορεί να χρηματοδοτήσει την δημιουργία συσκευαστηρίου από το πρόγραμμα Leader, που σε λίγο καιρό ξεκινά και διαθέτει ειδικές πιστώσεις για κάτι τέτοιο. Μάλιστα, ο -χιακής καταγωγής- δ/ντης του Γραφείου του Υπουργού, δεσμεύτηκε ότι, μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες θα ξαναέλθει στη Χίο και εάν βρεθούν ενδιαφερόμενοι συμπολίτες μας να ενταχθούν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα θα εξηγήσει πως και με ποια διαδικασία θα προχωρήσει το όλο εγχείρημα, αναζητώντας ενδιαφερομένους μέσω της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Χίου. Τουλάχιστον σε εμένα αυτό δηλώθηκε και κατ΄ ιδίαν.
3). Για να μπορέσεις να εντάξεις ένα προϊόν στο πρόγραμμα <<αποσυρόμενων προϊόντων>> πρέπει: α) να παράγεται σε μεγάλη ποσότητα και β) να είναι ανταγωνιστικό έναντι του ιδίου προϊόντος το οποίο παράγεται σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, ώστε να ζητήσεις από την Ευρωπαϊκή ¨Ένωση επιχορήγηση για την μη εξαγωγή του και να διανεμηθεί δωρεάν σε προνοιακές δομές, ώστε να λάβει ο συνεταιρισμός (ή η <<ομάδα παραγωγών>>) την αξία του αποσυρόμενου προιόντος.
Τα συμπεράσματα, στα οποία προσωπικά κατέληξα, είναι τα εξής:
Α) Ο Υπουργός και τα στελέχη του έδειξαν ενδιαφέρον για όσα τους είπαμε και με μεγάλη σαφήνεια μας εξήγησαν τι προβλέπει η σχετική Νομοθεσία.
Β) Ο Δήμος Χίου, δια του Αντιδημάρχου Πρόνοιας και Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης (που υπάγονται αφενός το Κοινωνικό Παντοπωλείο και αφετέρου η έκδοση αδειών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στο νησί μας) έθεσε το ζήτημα της ενίσχυσης των παραγωγών του Κάμπου και την διερεύνηση ένταξης των εσπεριδοειδών του Κάμπου στο πρόγραμμα <<αποσυρόμενων προϊόντων>>.
Γ) Οι όποιοι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί εσπεριδοειδών του Κάμπου, πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στο Υπουργείο Γεωργίας (μέσω της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας) ώστε, όταν τα στελέχη του Υπουργείου Γεωργίας ξαναέλθουν στη Χίο, το προσεχές διάστημα, να είναι σε θέση να τους ενημερώσουν και να λάβουν σχετικές απαντήσεις σε ειδικότερα ερωτήματα αναφορικά με το ζήτημα αυτό και ειδικότερα εάν γίνεται και πως.
Εν κατακλείδι, για μια ακόμη φορά ξεκαθαρίζω ότι, ο Δήμος Χίου ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΑΓΟΡΑΣΕ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ (ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ, ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ) ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ. Όσα διανέμουμε συχνά πυκνά ΜΑΣ ΔΙΔΟΝΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ, προς διανομή σε άπορες οικογένειες και τους δικαιούχους του Κοιν. Παντοπωλείου.
Θεωρώ δε υποχρέωσή μου, να απευθύνω δημόσια έκκληση στον δραστήριο Φιλοπρόοδο Όμιλο Κάμπου (που έχει δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για την ευαίσθητη αυτή περιοχή μέχρι σήμερα), να αναλάβει τον συντονισμό αυτής της δράσης, σε συνεργασία με τον δημοτικό μας σύμβουλο, εντεταλμένο - αρμόδιο για τα θέματα του Κάμπου εν γένει





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου