Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

ΤΟ ΒΡΑΚΙ ΤΟΥ ΓΑΜΠΡΟΥ




ΑΡΧΗ ΤΡΙΩΔΙΟΥ- ΤΕΛΩΝΟΥ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΥ

Οι αποκριάτικες ιστορίες  των Ελλήνων, είναι και  του Διονύσου παλιότερες 


ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥΚΑΙ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΧΙΩΤΗ ΓΙΩΡΓΟ ΣΟΥΡΗ 



Γνήσια πιπεράτα, ευτράπελα  και χιουμοριστικά γεγονότα παλαιών χρόνων στα χωριά της Χίου. Δέκατος όγδοος αιώνας, γύρω στο 1780 μ. Χ. ο Δυτικός ενδυματολογικός πολιτισμός των κουτόφραγκων, με τα παντελόνια και τα διάφορα εσώρουχα, ήταν σχεδόν άγνωστα σε ορισμένα ορεινά χωριά.






Ο κόσμος τότε ασχολιόταν με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον τους ήταν πως θα κατορθώσουν να θρέψουν την οικογένεια τους. Σχεδόν όλοι οι άνδρες και γυναίκες είχαν την ίδια ενδυμασία μια ρόμπα, ένα ριχτάρι, μία κελεμπία, από κάμποτο για να αντέχει στο χρόνο και στις καθημερινές σκληρές δουλείες. Στους άνδρες μέχρι τα γόνατα και στις γυναίκες μέχρι τον αστράγαλο. 





Τα εσώρουχα ήταν σχεδόν άγνωστα και ανύπαρκτα, άλλωστε δεν τα χρειαζόντουσαν. Για κάθε ανάγκη τους και επιθυμία σήκωναν την κελεμπία, την φούστα, την φουστανέλα ή όποιο ρούχο έριχναν πάνω στο κορμί τους κι’ αυτό ήταν όλο. Απλά πράγματα, ούτε κουμπιά, ούτε κορσέδες, ούτε ζαρτιέρες ούτε βυζοθήκες και μπούστα, ούτε φυσικά και βρακιά. 





Τα βρακιά τα έβαζαν μόνο όταν επρόκειτο να παντρευτούν. Ο Νικολής από το πάνω χωριό, μεγάλωσε και άρχισαν να τον γαργαλάνε τα σκέλια του. Έτσι ο πατέρας του και η μάνα του αποφάσισαν  ότι έπρεπε να τον παντρέψουν. Έλα όμως που έχανε λίγο στο μυαλό .!!!!!!!!!!       Έπρεπε να βρουν νύφη από άλλο διπλανό χωριό. Έτσι το διέδωσαν ότι γύρευαν να παντρέψουν τον λεβέντη τους. Στο διπλανό χωριό η Μαρούσα λίγο ασχημούλα, ολίγον λειψή, στο ακατοίκητο κεφάλι της, αλλά προικαριάρα, με πολλά χωράφια, ήταν ιδανική περίπτωση. 


Πυργούσικη, ανδρική φορεσιά


Έτσι λοιπόν το προξενιό έγινε οι γονείς συμφώνησαν και άρχισαν οι προετοιμασίες για να γνωριστούν τα παιδιά τους.
Οι γονείς του Νικολή κατέβηκαν στην χώρα κι’ αγόρασαν τρεις πήχες, κάμποτο να του ράψουν τουλάχιστον ένα βρακί για να μην πάει ξεβράκωτος να γνωρίσει την νύφη. Αφού του έραψαν μία πήχη ένα βρακί, γρήγορα - γρήγορα, για να πάει το άλλο το άλλο πρωί να γνωρίσει την νύφη. Ήπιε  μπόλικο γάλα πρωί- πρωί να πάρει δύναμη και ξεκίνησε  από το πάνω χωριό να πάει στο κάτω για την συνάντηση. 


Το βρακί του Νικολή στο ...συκοβάβουλο ...


Το γάλα όμως έκανε την ενέργεια του και έτσι ο Νικολής έβγαλε το βρακί που δεν φορούσε ποτέ του, το κρέμασε πάνω σ’ ένα συκοβάβουλο, Και έκατσε κάτω από την συκιά και έκανε την ανάγκη του. Βιαστικός όμως, όπως ήταν για να πάει να γνωρίσει την νύφη, ξέχασε το βρακί του κρεμασμένο. Άλλωστε δεν το καταλάβαινε, αφού για πρώτη φορά είχε βάλει βρακί. Φθάνει χαρούμενος στο σπίτι της νύφης, χαιρετιστήκανε, κάτσανε αντικριστά, σε δύο σκαμνάκια και πήγε η πεθερά να τους φέρει γλυκό να τους κεράσει. Έτσι ο Νικολής βρήκε την ευκαιρία με τρόπο να δείξει στην κοπελιά ότι φορούσε βρακί. (Μεγάλη υπόθεση). Είπαμε ότι τα ρούχα που φορούσαν ήταν σαν φουστανέλες. Άρχισε σιγά-σιγά να ανοίγει τα πόδια του για να φανεί το βρακί του, και δώστου ο Νικολής να ανοίγει τα πόδια και δώστου πιο πολύ τα’ άνοιγε και προκαλούσε την νύφη. Αλλά καθώς έβλεπε κι’ αυτός γυναίκα από κοντά ξυπνούσε μέσα του ο ανδρισμός του και σήκωσε παντιέρα. Για κάποια στιγμή είδε την νύφη γλαρωμένη να κοιτάζει με πολύ ενδιαφέρον μέσα στα σκέλια του χάρηκε που επιτέλους η νύφη είδε το βρακί του                                                                   



Με μεγάλη χαρά και πολύ μεγάλο καμάρι ο Νικολής της λέει:« Βλέπεις το? Καλά- καλά ? Αρέσει σου, Αρέσει σου? 

Και που να δεις στο σπίτι άφηκα  ακόμη δύο πήχες!!!!!!!!!!!!                                                                            
Η νύφη γλάρωσε και έπεσε λιπόθυμη, ξερή !!!!!
                                                                    
ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ!!!!!!!!!!!!!!



ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΥΚΝΗΣ


Χίος                                         21/02/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου