Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΑΝΘΕΟΝ ΤΙΜΗΣ




ΜΥΡΣΙΝΙΔΙ  -   Europa  Cosa   Mostra





Μεγάλη  τιμή για την Χίο μας ο ερχομός, η παραμονή και η παρουσία για 4ήμερον του Προκαθήμενου της Ορθοδοξίας Οικουμενικού Πατριάρχου.
Η Χίος, κοιτίδα της Χριστιανοσύνης, των γραμμάτων, του πολιτισμού, των επιστημών και των τεχνών ανά την ΥΦΗΛΙΟΝ.
Είμαι υπερήφανος που είμαι Χιώτης και δει Καλλιμασιώτης αφού το χωριό μου συγκεντρώνει και εκπέμπει φάρους φωτεινούς των γραμμάτων, της επιστήμης, της Χριστιανοσύνης και του πολιτισμού.
Μεγαλειώδης κοσμοσυρροή το Σάββατο το απόγευμα στην Πλατεία Πατριαρχών της Καλλιμασιάς ΙΩΑΚΕΙΜ Β΄ και Δ΄ και το τρισάγιο στον τάφο τους.
Συγκινητικές  οι εκδηλώσεις στην Βέσσα για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Βεσσιανού Πατριάρχου Κωνσταντίνου Ε΄ Βαλλιάδου.
Συγκινητική η χειραψία-ευλογία και τα δώρα του Πατριάρχου με τις εθελοντικές ομάδων προσκόπων και πυροσβεστών κ.λπ.




Την παράσταση βέβαια την έκλεψε ο γενειοφόρος εθελοντής πυροσβέστης της ομάδος Κώστας Περρίκος της Καλλιμασιάς, παπά-Γιώργης, με το σθεναρό ανάστημά του. Παράδειγμα προς μίμηση.
Συγκινητικό και με λαμπρότητα το καλωσόρισμα στην Πλατεία  Νικ. Πλαστήρα από τις αρχές και η συμβολική διανομή ιματισμού στους πρόσφυγες.
Θαυμάσια και ιστορική η αφηγηματική παρουσίαση από την ιστορικό μας Δρ. Αθηνά Ζαχαρού-Λουτράρη στην Πέτρα του ΟΜΗΡΟΥ στην Δασκαλόπετρα.
ΚΑΙ ΑΠΟΡΩ!!!

Σημερινή κατάσταση των τάφων 


Δασκαλόπετρα -ΜΥΡΣΙΝΙΔΙ ούτε ένα χιλιόμετρο δεν είναι. Δεν θα μπορούσαν να γίνουν και τα αποκαλυπτήρια στην Χρυσοποίκιλτο Μαρμάρινη Πλάκα στον Καταυλισμό-Βουστάσιο, Χοιροστάσιο, Κολαστήριο Ψυχών στο Νεκροταφείο του Μυρσινιδίου;
Φοβήθηκαν το ΜΟΣΧΟΘΥΜΙΑΜΑ από τα σκατά και τις κουράδες, την μπόχα, την ΒΡΩΜΙΑ και την ΔΥΣΩΔΙΑ; Την κόπρο του Αυγίου …!!!
Απορώ αυτά τα ανθρώπινα ράκη πώς αντέχουν σ’ αυτήν την κτηνωδία των υπεύθυνων αρχών μας.
Όλη η πλαγιά του βουνού γεμάτη περιττώματα, σαβούρα και κατρουλιά στα μνήματα.


Νεκροταφείο Μυρσινιδίου  ..έδρα και κατοικία μεταναστών


Κλεμμένες λάμπες από τους τάφους των προσφιλών μας νεκρών για να βλέπουν το βράδυ αφού ούτε δέκα (10) λάμπες δεν τους βάζουν για να βλέπουν.
Τα συρματοπλέγματα κομμένα και βγαλμένα και οι τάφοι και οι νεκροί μας στο έλεος του βανδαλισμού. Ας όψονται οι αρμόδιοι!!!
Χολέρα και ηπατίτιδα θα γεμίσει η Χίος μ’ αυτήν την κατάσταση, ίσως καιπανούκλα από τα ποντίκια που βγήκαν και τρώνε τα περιττώματα!!!
Τι να σου κάνουν και οι εθελοντές; Που  καθημερινά προσπαθούν να μαζέψουν
τα αμάζευτα αφού βρωμά ο τόπος, χειρότερος από βιολογικός καθαρισμός. Στο τέλος απ’ την μεγάλη μπόχα θα σηκωθούν οι νεκροί απ’ τα μνήματα, θα
ζωντανέψουν και θα τους κυνηγάνε. (Μακάρι να γινόταν αυτό τουλάχιστον). Και αντί να πιάσουν οι ιθύνοντες τον ταύρο από τα κέρατα, να βάλουν εργάτες να καθαρίσουν την περιοχή και να πάνε τους πρόσφυγες σε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ψ--αρμενίζουνε!!!


Χωρίς Λόγια ... !!!

Να μου πείτε ποιος θα πιάσει τον ταύρο, ο ψηλός και αδύνατος ή ο κοντός και λυγερόκορμος ;
Βέβαια, γεύματα με αστακούς και κουκουβάγιες ξέρουν!!! Τα ρεβίθια, τις ελιές και το μοναστηριακό ρεβιθοπίλαφο δεν το ξέρουν;
Την κουκουβάγια την ξέρω σαν σύμβολο της Σοφίας, την φορούσαμε μέχρι το
1965 στα πηλίκια του γυμνασίου,  τότε τα κατάργησαν κι αυτά, τότε βέβαια υπήρχε και η θεά Σοφία με τον Λευτέρη στα μαυροπαπουτσίδικα, με τα κόκκινα φανάρια!!!
Οι παλιοί άνω των 60 ετών θα θυμούνται, πολλοί ανέβαιναν και τα ξύλινα σκαλοπάτια για να προσκυνήσουν.

Χωρίς σχόλια ... !!!

ΝΤΡΟΠΗ, λίγη τσίπα δεν υπάρχει;
ΔΕΙΞΤΕ ΑΝΘΡΩΠΙΑ στον ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ!!!
Θα αναρωτηθείτε, μα τι είσαι εσύ; Και τα γράφεις αυτά;
Είμαι ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ. Πιστεύω, ενεργώ και πράττω με τον δικό μου τρόπο.     
ΚΟΙΤΑΖΩ με θάρρος τον ΟΥΡΑΝΟ!


Λευτέρης Πυκνής

Χίος, 19/9/2015





4 σχόλια:

  1. Aggeliki Syrri Stefanidou

    Ποιος Χριστιανός θα τολμούσε να μπει να πλύνει και ν' απλώσει τα βρακιά του σε ισλαμικό νεκροταφείο, πόσο μάλλον να αφοδεύσει; Ν α ζήσουν σαν άνθρωποι οι μετανάστες εξευτελίζοντας τα όσια και τα ιερά μας και τους τάφους των κεκοιμημένων μας; Τους συμπονώ, αλλά τον τόπο μου ποιος θα τον συμπονέσει; Το μνήμα του Χριστιανού ποιος θα το τιμήσει;


    Ioanna Koukounis

    Τούς νεκρούς, παντού καί πάντα τούς σέβονταν, σέ όλη τήν γή, καί σέ όλους τους πολιτισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Antonis Tsatsaronis

    Εδώ και δυο μήνες έχουμε καταγγείλει το όλο ζήτημα για το νεκροταφείο του Βρονταδου σαν σύλλογος οικολογίας...την ευθύνη της κατάστασης την έχει η απραξία , η ασχετοσύνη ,η ανευθυνότητα και η ανικανότητα των κυβερνώντων.....................κύρια στον Δήμο και στην Περιφέρεια......


    Νικόλαος Ταχλιαμπούρης

    Ντροπή στους κυβερνώντες και στης Αρχές . ΑΝΙΚΟΥΣΤΑ . Γιά την εποχή μας. Αυτά τούς διδάσκει το Κοράνι ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. george fr.

    Τί να πώς και τί να προσθέσω. Να πάνε τον καλεσμένο Φαναριώτη άρχοντα στους κατατρεγμένους του Θεού; Εγκλημα καθοσίωσης και απρέπεια. Υστερα από τη μπόχα που θα γεμίζανε τα ρουθούνια του πώς θα ευχαριστιότανε τις μυρωδιές των αστακών στη βίλα του Τσάκου;
    Στην αιγνούσα είχαμε το Γιώργη τον κουτσό, ένα εκ γενετής παράλυτο που σχεδόν σερνότανε. Οταν ερχόντανε οι πλούσιοι το καλοκαίρι, στο καϊκι το απόγευμα κατεβαίνανε όλοι για να τους προϋπαντήσουνε, ζύγωνε και ο Γιώργης στο πολιτικό και τον εκρίβανε μαζί με τους γαδάρους που είχανε δεμένους παραπέρα για τις μεταφορές. Μόλις αρχίζανε τα καλωσορίσματα άρχιζε κι ο Γιώργης "σας έχω χεσμένους" και αγγρίζοντας τους γαδάρους τους υποχρέωνε να αγκανίζουνε εν χορώ το "ως ευ παρέστηται".
    Αυτά Μιχάλη,
    καληνύχτα και ρίχνε πότε πότε καμιά δεκατιά κι όποιον πάρει απ' αυτούς καλό θα κάμει.

    :

    ΑπάντησηΔιαγραφή