Λεμονιάς Αντ. Μπαστιάνου: <<ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΕ ΤΗ ΡΟΚΑ>> (Ιστορικό Μυθιστόρημα)
Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου- Αντιδημάρχου (Παιδείας-Πρόνοιας) Χίου- Τακτικού μέλους της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών
Εμείς οι Χιώτες έχουμε μέσα μας αναμμένη τη δάδα της προσφυγιάς. Έχουμε αναμμένη και αδάμαστη του Γένους την ψυχή. Λάμπει στην υπόστασή μας, στη δημιουργία μας, στο <<είναι>> μας.
Κάθε φορά που ακούμε ή διαβάζουμε για τον Ελληνισμό της Πόλης, της Μικράς Ασίας, του Πόντου, για τις διώξεις και τις κακουχίες των συμπατριωτών μας, για τους κόπους, τα βάσανα και τους καημούς, για την αλύτρωτη ακόμη λευτεριά, η καρδιά μας λυγίζει, η ψυχή μας φτερουγίζει στα μέρη εκείνα, ο νους μας αποζητά τους ενδόξους προγόνους μας, εκείνους που αφήσαν πίσω τη μαρτυρική γη ή που έγιναν ένα μαζί της και τους χώνεψε.
Κάθε φορά που φτάνει στα χέρια μου ένα βιβλίο για τον Ελληνισμό στην απέναντι ακτή, σπεύδω να ρουφήσω τους μελίρρυτους καρπούς από το δένδρο της γνώσης, της θύμησης και της τιμής.
Έτσι, έφθασε στα χέρια μου και τώρα το νέο βιβλίο της εκλεκτής, εριτίμου κας Λεμονιάς Αντωνίου Μπαστιάνου, εξαίρετης συγγραφέως και λογοτέχνιδος, Ιστορικού-Αρχαιολόγου μα και Θεολόγου, λαμπρής σκαπανέως του πνεύματος και του πολιτισμού, γόνου του αλύτρωτου και προδομένου Ελληνισμού της αντίπερα όχθης, γόνου και της Χιακής γης, που αγαπά και τιμά δεόντως.
Η κα Λεμονιά Αντ. Μπαστιάνου εξέδωσε, από τις γνωστές και καταξιωμένες εκδόσεις <<Επτάλοφος>> το νέο έργο της υπό τον τίτλο <<Το αγόρι με την Ρόκα>>. Πρόκειται για ένα θαυμάσιο ιστορικό μυθιστόρημα, το οποίο, όμως, έχει βασιστεί σε πραγματικά γεγονότα των Ελλήνων της Πόλης, της Μικράς Ασίας, του Πόντου και αλλαχού. Ένα μυθιστόρημα που σκιαγραφεί με κάθε λεπτομέρεια την καθημερινότητα των Ελλήνων των περιοχών αυτών, τα γεγονότα που ακολούθησαν εδώ και αιώνες και μέχρι σήμερα, αλλά και όσα συνέβησαν επί Τουρκοκρατίας, επί
Μικρασιατικής Καταστροφής, επί των Σεπτεμβριανών, κ.α. ιστορικών και εθνικών συμβάντων. Επίσης, όσα διαδραματίστηκαν γύρω από τη ζωή των ανθρώπων τις δεκαετίες του 20ου αιώνα λεπτομερέστερα αλλά και όσα ακολούθησαν στις περιοχές που μετεγκαταστάθηκαν μεγαλουργώντας και δημιουργώντας σύγχρονο πολιτισμό και αποπνέοντας Ελλάδα και Ορθοδοξία.
Το υπό αναφοράν καλαίσθητο βιβλίο των 400 και πλέον σελίδων διακρίνεται για τη γλαφυρότητα της γραφής του, για τα μεστά νοήματά του, για το ξύπνημα της μνήμης –που με περισσή ευκολία καταφέρνει να επιτύχει στον αναγνώστη του– και για την αποθησαύριση των στοιχείων που προβάλλει και που αποτελούν ντοκουμέντα μνήμης των παλαιοτέρων και μάθησης των νεοτέρων στο διάβα του χρόνου.
Ο λόγος της κας Μπαστιάνου είναι γεμάτος με τα γαλανόλευκα αρώματα του Ελληνισμού και τα χρυσοποίκιλτα νάματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.
Χαίρομαι ιδιαίτερα από την ανάγνωση τέτοιων έργων που ενισχύουν το ήθος και μας χαρίζουν δύναμη και φρόνηση στα της πίστης και της πατρίδας μας.
Θεωρώ ηθική υποχρέωση, εμάς των Χιωτών, να προβάλλουμε δεόντως τη νέα αυτή έκδοση, ως ανήκουσα σε μια αξιέπαινη συμπολίτη μας και μέσω μιας τιμητικής εκδήλωσης -φιλολογικού χαρακτήρα- να αναδείξουμε το μεγαλείο του πνεύματος και την οξυδέρκεια του νου της, την αγάπη της στην πίστη και την αφοσίωσή της στη γενέτειρα γη.
Πολλοί Χιώτες, μέσα στους στίχους και το ρέον κείμενο του έργου, βέβαιο είναι ότι θα ανακαλύψουν τους δικούς τους προγόνους, τον αγώνα, τα σκάμματα, τα βάσανα, τις πίκρες, τους καημούς και την αγωνία των ανθρώπων της οικογένειάς τους.
Η πολυτελής έκδοση διανθίζεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, τόσο παραθετικού όσο και επεξηγηματικού χαρακτήρα, ενώ διαθέτει εμπεριστατωμένη βιβλιογραφία και ανήκει στην ευρύτερη λογοτεχνική σειρά των εκδόσεων <<Επτάλοφος Α.Β.Ε.Ε.>> με τη διακριτή επωνυμία <<Αλησμόνητη Μικρασία>>.
Την έκδοση προλογίζει η Δρ. Θεολογίας και Πτυχ. Φιλολογίας, πρεσβυτέρα Βαρβάρα π.΄΄ Γεωργίου Μεταλληνού, ενώ χαιρετίζουν ο πολύς –λίαν αγαπητός μας και εκλεκτός– Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών κ. Λευτέρης Τζόκας και η Φιλόλογος, εκπαιδευτικός στο Ν. Ηλείας, κα Αναστοπούλου Χαραλαμπία. Η δε γενική επιμέλεια του έργου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, ανήκει <<στη λογιώτατη πρεσβυτέρα Φωτεινή Κλουκίνα- Χαμάλη, Φιλόλογο-Λαογράφο, χωρίς τη συμπαράσταση της οποίας η εν λόγω πραγματοποίηση θα ήταν δυσχερής έως αδύνατη!>>.
Η συγγραφέας αφιερώνει το πόνημά της <<Εις την Πατρίδα μου, την ηλιοσταλαγμένη Ελλάδα!>> ενώ, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στον επίλογό της, ως <<Σεραφειμάκι της Λεμονιάς>>: <<Αναζητώντας την άκρη του Ουρανού το έργο δεν έχει τελειωμό. Παραμυθία στον πόνο των αλύτρωτων Πατρίδων σταλάζει βάλσαμο, κερνάει λυτρωμό. Ένας κόσμος ατελεύτητος μεταβαίνει από σταθμό σε σταθμό κατά την ταξειδευτή ροή του Χρόνου. Προβάλλεται ανά τις Ελληνίδες γενεές, μεταξύ διαδόχων, επιγόνων και κληρονόμων…..Δεν χάνεται……Προχωρεί στο αέναο.
Προορίζεται στη Θέωση. Ζει !>>.
Το έργο της Λεμονιάς Αντ. Μπαστιάνου έχει τιμηθεί από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών η οποία αγάλλεται και σεμνύνεται για το γεγονός ότι, διαθέτει ως μέλη της, ανθρώπους τέτοιου πνευματικού και συγγραφικού βεληνεκούς.
Την κα Λεμονιά Αντ. Μπαστιάνου ευχαριστώ θερμά για την ευγενική αποστολή ενός αντιτύπου του νέου έργου της, με συγκινητική αφιέρωση, ευχόμενος πάντοτε υγεία, χαρά, δημιουργία και νέες πνευματικές και συγγραφικές επιτυχίες.
Στον δε εκλεκτό Πρόεδρό μας, της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, κ. Λευτέρη Β. Τζόκα, μαζί με τις εγκάρδιες ευχές μου για υγεία και κάθε καλό, εκφράζω και δημόσια την αγάπη μου, καθώς επίσης την πρόσκλησή μου και τη χαρά να τον φιλοξενήσουμε -στο εγγύς μέλλον- στη Χίο, το νησί της μαστίχας και των γιασεμιών, της ναυτιλίας μα και των συγγραφέων, των ποιητών και της διαρκούς συγγραφικής και λογοτεχνικής δημιουργίας.