Ενυπόγραφα Άρθρα και Κείμενα, τα οποία δημοσιεύουμε , εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο την άποψη αυτού του οποίου τα υπογράφει. Έχει δε ο υπογράφων, την πλήρη ευθύνη των όσων αναφέρει και γράφει. Η Ιστοσελίδα μας, δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει, την αλήθεια και την ακρίβεια των άρθρων φίλων τα οποία δημοσιεύει χωρίς λογοκρισία και δεν παίρνει καμιά θέση, ακόμα και αν δεν συμφωνεί με τις απόψεις του συγγραφέα.
Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (Νο 160/ 20-11-2024)
Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου
*Σωστός θεωρείται ο αυτοδιοικητικός που παράγει έργο, που αντιμετωπίζει με ευελιξία τα προβλήματα της καθημερινότητας δίνοντας άμεσα λύσεις, αλλά κυρίως αυτός που βάζει τις βάσεις για την εκπόνηση και υλοποίηση έργων, που θα συμβάλλουν στην βιωσιμότητα του τόπου του για τις επόμενες δεκαετίες. Για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να οργανώσει και καλλιεργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες, που προηγούνται για την ένταξη έργων σε χρηματοδοτικά εργαλεία, με απαραίτητη την ύπαρξη μελετών. Το πόσο οργανωτικός και προνοητικός είναι ένας Δήμαρχος ή ένας χωρικός Αντιπεριφερειάρχης φαίνεται από το πόσες και ποιες μελέτες κατόρθωσε να παραδώσει μέσα σε χρόνο 2,5 ετών (το ήμισυ μιας αυτοδιοικητικής θητείας) είτε στο ίδιο αυτοδιοικητικό σχήμα (συνδυασμό του) είτε στο επόμενο (διάδοχό του). Αυτοδιοικητικοί που δεν παρέδωσαν μελέτες μετά από 2,5 χρόνια θητείας, ούτε δημοπράτησαν έργα πνοής για τα επόμενα χρόνια, θεωρούνται αποτυχημένοι. Από τίτλους, αξιώματα, πρωτοκαθεδρίες και μισθούς καλά κρατεί το πανηγύρι… Το ζήτημα είναι ποιο αποτύπωμα αφήνει κάποιος μετά την αποχώρησή του, να τον θυμούνται…
Τις τελευταίες ημέρες έγινε στη Χίο συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής, που χειρίζεται τα Ευρωπαϊκά προγράμματα ένταξης και χρηματοδότησης έργων (το λέω έτσι απλά για να το καταλαβαίνουν όσοι μας διαβάζουν και να μην μπλέκουν με έννοιες και όρους που δεν γνωρίζουν) και το γενικότερο συμπέρασμα ήταν ότι, η Χίος σε σχέση με τους γειτονικούς Νομούς (πληθυσμιακά και χωροταξικά) έρχεται τελευταία (και θα εξακολουθεί να έρχεται και τα επόμενα χρόνια), διότι απλούστατα οι -των τελευταίων θητειών- προαπελθότες αυτοδιοικητικοί δεν φρόντισαν να αφήσουν αρκετές μελέτες ώστε να ΄΄ωριμάσουν΄΄ (δηλαδή να είναι επιλέξιμα προς χρηματοδότηση τα έργα που προτείνουν) για την επόμενη τουλάχιστον δεκαετία.
Έτσι, σήμερα όσα έργα γίνονται ή θα γίνουν τα επόμενα χρόνια σε επίπεδο Δήμου είναι από μελέτες της δημοτικής Αρχής Βουρνού (2014-2019), ενώ ακόμη και αρκετά από εκείνα που ξεκίνησαν τότε στάθηκε αδύνατον κάποιοι να υλοποιήσουν με τις παλινδρομήσεις και καθυστερήσεις τους (ανάπλαση αστικού κέντρου, δημοτικός κήπος, 7ο και 11ο νηπιαγωγεία, κτίριο οδού Μιχ. Λιβανού, κ.α.).
Θυμάμαι όταν φωνάζαμε διαρκώς, προς την ανεκδιήγητη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν μας δίνουν μια μελέτη (μέσω ΟΣΚ) για το νέο Ειδικό σχολείο. Εάν μας την έδιναν θα γλύτωνε ο Δήμος 200.000 Ευρώ και επιπλέον σε 2 χρόνια θα την είχαμε υποβάλλει στο ΕΣΠΑ και μέχρι το 2027 θα είχαμε νέο Ειδικό Σχολείο. Αλλά ουδείς ασχολείται επιμελώς και όλα γίνονται ΄΄στο περίπου και το ΄΄άρπα κόλλα΄΄… Έτσι, έξι χρόνια (6) μετά, ακόμη δεν έχουμε κατατεθειμένη πλήρη μελέτη και επιπλέον εάν δείτε σχολείο πριν το 2032 γράψτε μου… Φανταστείτε ότι, όταν απαιτούσαμε από τον Περιφερειακό Δ/ντη Εκπαίδευσης (τότε ήταν ο κ. Καλάργαλης) να προταχθεί το Ειδικό Σχολείο Χίου μας έλεγαν ότι έχει προτεραιότητα εκείνο της Σάμου, ενώ σήμερα η Περιφερειακή Δ/ντρια Εκπ/σης κα Στρατάκη βάζει προτεραιότητα στο Ειδικό της Χίου και εκείνο της Τεχνικής Εκπαίδευσης. Πως αλλάζουν τα χρόνια… Αλλά, όταν φωνάζαμε ουδείς μας ήκουε. Σήμερα έρχονται όλοι σε εκείνα που τότε λέγαμε, που εάν είχαν προχωρήσει, η Χίος δεν θα ήταν τόσο πίσω. Μα, καλά, τόσοι Αντιδήμαρχοι, Ειδικοί Σύμβουλοι, κλπ. εδώ και χρόνια, δεν μπόρεσαν να αναλάβουν ένα μέρος δουλειάς καθένας και να προχωρήσουν πέντε πράγματα για τον τόπο; Τι στο καλό γίνεται στη Χίο; Σήμερα πλήρες τέλμα… Μεγάλα αυτοδιοικητικά έργα έκαναν στη Χίο 4 αιρετοί (με τα όποια προτερήματα ή ελαττώματά του καθένας): Γιάννης Μπουμπάρης, Μάρκος Μεννής, Πολύδωρος Λαμπρινούδης και Γιώργος Καλουτάς. Το αναγνωρίζουν τούτο και οι πέτρες (μόνο οι παλαιοκομματικοί δεν θα το παραδεχτούν ποτέ!).
*Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η Απόφαση του Υπουργείου Υγείας να μετακινήσει (έστω προσωρινά) ιατρούς από νησιωτικά νοσοκομεία σε άλλα γειτονικών Νομών, προκειμένου να καλυφθούν υγειονομικές ανάγκες. Μετά, ας μην απορεί κανείς γιατί η πλειονότητα των νέων ιατρών δεν επιλέγει τον διορισμό στο Δημόσιο αφού, δεν φτάνει που εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες στα όρια της αντοχής τους (λόγω έλλειψης προσωπικού), αλλά σήμερα έρχονται να τους μετακινήσουν σε γειτονικούς Νομούς επειδή η Πολιτεία είναι ανίκανη να καλύψει τα (μόνιμα) κενά στην Υγεία. Ντροπή !
*Νομίζω ότι, το κακό με τις καθημερινές διακοπές ρεύματος στη Χίο έχει παραγίνει. Δεν υπάρχει ημέρα που να μην γίνει διακοπή ρεύματος. Την τελευταία εβδομάδα γυρίζουμε στα σπίτι μας το μεσημέρι και βρίσκουμε ανοικτά κλιματιστικά και τηλεοράσεις από τις συχνές διακοπές ρεύματος. Είπαμε και άλλοτε ότι, εάν η ΔΕΗ (ή ο ΔΕΔΔΗΕ – δεν ξέρω ποιος από τους δυο ευθύνεται) θέλει να αντιμετωπίζει τους πελάτες ως ιδιώτης επιχειρηματίας (που τους κόβει το ρεύμα μετά την λήξη ενός ή δυο λογαριασμών), πρέπει να τους συμπεριφέρεται και ως επαγγελματίας ιδιώτης που σέβεται τον πελάτη και του οφείλει αποζημίωση. Σε κάθε περίπτωση έχουν υποχρέωση οι αρμόδιοι να ενημερώσουν το καταναλωτικό κοινό, πού οφείλονται οι συχνές διακοπές, εάν δηλαδή οφείλονται στην έλλειψη τεχνικού προσωπικού, υλικών, κλπ. από την ασκούμενη πολιτική εκ της κεντρικής διοίκησης ή σε αλλότριους λόγους. Δεν είναι δυνατόν με την πρώτη μπόρα ή ανεμοθύελλα να γίνεται διακοπή ρεύματος. Ζούμε στο 2024, όχι στο 1974 ! Έλεος !
*Θα συμφωνήσω απόλυτα με τα γραφόμενα στο άρθρο του συμπολίτη μας, ψυχιατρού κ. Χρ. Παπαχρήστου, περί παρελάσεων της μαθητιώσας νεολαίας στις εθνικές επετείους. Το να παρελαύνει κάποιος νέος προσδίδει τιμή στον ίδιο, πέραν της έκφρασης σεβασμού και ευγνωμοσύνης στους τιμώμενους ήρωες. Γι΄ αυτό και πρέπει να υπάρχει σοβαρότητα. Γελάκια, ντυσίματα βραδινής εξόδου (διαφορετικά απ΄ τον καθένα- καθεμιά) και πλήρης αναντιστοιχία και ανομοιογένεια στις σειρές κατάταξης δεν προσδίδουν σοβαρότητα στην παρέλαση. Απορώ γιατί επιτρέπουν κάτι τέτοιο οι καθηγητές φυσικής αγωγής. Εάν δεν θέλουν οι μαθητές να συμμετέχουν, ας μην λαμβάνουν μέρος. Ευτυχώς, το όλο σκηνικό σώζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Πολύ σωστό το άρθρο του ιατρού.
*Τις τελευταίες ημέρες μέρος του (υπό εργασίες ευρισκόμενου) δημοτικού κήπου έχει μετατραπεί σε ανεξέλεγκτο χώρο στάθμευσης ασυνείδητων οδηγών. Απορίας άξιον πώς επιτρέπεται, εντός χώρου που αποτελεί εν ενεργεία εργοτάξιο, η είσοδος οχημάτων. Εργολάβος, αλλά και Δήμος (ως κύριος του χώρου) οφείλουν άμεσα να επέμβουν ώστε να μην επιτραπεί ξανά κάτι τέτοιο. Αν μη τι άλλο, προκαλείται το περί δικαίου αίσθημα σε όσους σταθμεύουν είτε με κάρτα βραχείας παραμονής είτε αναζητούν θέση σε προβλεπόμενο χώρο στάθμευσης. Ο Δήμος οφείλει να επιβάλλει την τάξη στο χώρο του.
*Δυο μόλις ημέρες μετά το προηγούμενο σημείωμά μας, για τα μη λειτουγούντα φανάρια στον παραλιακό δρόμο της Μπέλα Βίστα (συμβολή με περιφερειακό δρόμο προς Βαρβάσι), ξεκίνησαν και πάλι την ομαλή λειτουργία τους. Να επισημαίνουμε τα σωστά, ειδικά όταν διαπιστώνεται ότι πολλοί (περισσότεροι από όσους νομίζουν κάποιοι) μας διαβάζουν αλλά και μας ακούν. Μπράβο !
*Το όμορφο έργο πεζοδρομιοποίησης των οδών 11ης Νοεμβρίου (πριν την Απλωταριά) και Κωνσταντίνου Αμάντου (πλησίον της Μητροπόλεως) αμαυρώνουν οι καθημερινές -παράνομες- καταλήψεις από δίκυκλα. Οι δρόμοι αυτοί πεζοδρομιοποιήθηκαν για να καταστούν φιλικές και ελκυστικές για τους πεζούς και όχι για να εξυπηρετούνται οι δικυκλιστές, που θα πρέπει να αναζητήσουν άλλα σημεία στάθμευσης των τροχοφόρων τους. Μήπως ήλθε η ώρα να ξεκινήσει η επιβολή κλήσεων-προστίμων στις οδούς 11ης Νοεμβρίου, Κωνσταντίνου Αμάντου, αλλά και Ροδοκανάκη (βόρειο άκρο της) για όσους ανεβάζουν τα δίκυκλά τους επάνω στα πεζοδρόμια; Διαφορετικά, γιατί έγιναν τα έργα;
*Άλλο ένα ΄΄νεοφανές΄΄ φαινόμενο είναι να σταθμεύουν κάποιοι τα αυτοκίνητά τους στο ανατολικό άκρο της πλατείας Πλαστήρα (Βουνακίου), εκεί που πάντοτε ήσαν τα ταξί και ουδέποτε επετρέπετο η στάθμευση άλλων οχημάτων. Δεν πάμε καλά… Σε λίγο κάποιοι θα θέλουν να πηγαίνουν και στο …΄΄μέρος΄΄ με το αυτοκίνητο ή μηχανάκι ! Πρέπει σύντομα να εξέλθει η ΄΄μαυρομύτα΄΄ γιατί αλλιώς ο σύγχρονος νεοέλληνας δεν καταλαβαίνει !
*Πριν λίγες ημέρες ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Μουτζούρης, ευρισκόμενος στη Χίο, υπέγραψε τη Σύμβαση Μελέτης <<Προστασία από υπερπήδηση από θαλάσσιους κυματισμούς της παραλιακής οδού Χίου- Βροντάδου>>. Επιτέλους, είναι κάτι που το λέω και το γράφω εδώ και 10 χρόνια. Σήμερα, μπήκε ΄΄το νερό στ΄ αυλάκι΄΄, με τη συμβασιοποίηση της μελέτης. Μακάρι σε 2-3 χρόνια να έχει υλοποιηθεί και το έργο και να αποκατασταθεί πλήρως η διέλευση κατά τους χειμερινούς μήνες, κυρίως έξω από το ΄΄Τάγμα του Δεσπότη΄΄ (Καστέλο - Λιβάδια). Ευτυχώς, ο Περιφερειάρχης έχει ΄΄ευήκοα ώτα΄΄ και ανταποκρίνεται στα δίκαια αιτήματα, ασφαλώς στο μέτρο του εφικτού αλλά και εντός των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας. Ευελπιστώ ότι, το έργο αυτό θα προνοήσουν οι εν Χίω ιθύνοντες να εκτελεστεί από το τεχνικό πρόγραμμα, των τακτικών (ετήσιων) επιχορηγήσεων της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, ώστε να γίνει άμεσα και δεν θα χρειαστεί να ενταχθεί σε άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που πιθανόν επιφέρει μεγάλες καθυστερήσεις. Και στη γειτονική Λέσβο κάτι ανάλογο εκτελείται από το ετήσιο τεχνικό πρόγραμμα της ΠΕ Λέσβου. Έτσι να γίνει και εδώ.
*Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορηθήκαμε ότι ο συμπολίτης μας, Γιώργος Παναγ. Ντόσκας, ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα ως προπονητής της Εθνικής ομάδας πόλο νέων γυναικών (Κ20) και της Εθνικής ομάδας πόλο νεανίδων (Κ18). Θερμά συγχαρητήρια ! Ο Γιώργος είναι πολύ καλός με ότι καταπιαστεί και έχει λαμπρό ενεργητικό στην υδατοσφαίριση. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία.
*Συγχαρητήρια στο Δημοτικό Σχολείο Κάμπου για την πολύ αξιόλογη εκδήλωση που διοργάνωσε, με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου Νεκταρίου, με θέμα <<Άγιος Νεκτάριος: Ο δάσκαλος που έγινε Άγιος>>. Μπράβο στα παιδιά, σε όσους συνέβαλαν και ιδιαίτερα στη Δ/ντρια κα Αθηνά Πλακωτάρη και τον εκπαιδευτικό κ. Διονύση Μελαχροινούδη. Ως γνωστόν, ο Άγιος Νεκτάριος έζησε στη Χίο πάνω από μια δεκαετία, υπηρέτησε ως δάσκαλος (λαϊκός ακόμη) στο χωριό Λιθί, ενώ εκάρη μοναχός στη Νέα Μονή (λαμβάνοντας το όνομα Λάζαρος) και ακολούθως Διάκονος (λαμβάνοντας το όνομα Νεκτάριος) στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου. Σεμνύνεται, λοιπόν, η Χίος που έζησε στο νησί μας τόσα χρόνια, ασκήτευσε, γαλουχήθηκε πνευματικά και έλαβε εδώ τον πρώτο βαθμό της Ιεροσύνης. Γι αυτό και έχουμε αρκετά παρεκκλήσια σε εξωκκλήσια αφιερωμένα στο όνομά του, διάσπαρτα σε όλο το νησί μας.
*Σε λίγες ημέρες και πάλι μαζί. Μέχρι τότε υγεία κατ΄ άμφω και χαρά !-
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου