Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

ΕΤΗΣΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΜΠΑΞΕΒΑΝΙΔΩΝ

Ο Σύλλογος ο χωριανός κάτι έπρεπε να κάνει, και φέτος καθιέρωσε γιορτή του μπαξεβάνη. Όλοι οι συνταξιούχοι προσπαθούνε με μεράκι, όπου έχουν χωραφάκι βάζουνε και μπαξεδάκι. Για ξεβάρεμα και χόμπι πιάσανε τη γεωργία, στα καλάθια τώρα βλέπεις κόπους και δημιουργία.
Προσέξτε που θα δώσετε εφέτος τα βραβεία ακούστηκαν παράπονα, πέρση στα καφενεία. Φωνάξετε Παραγωγούς καλέστε Γεωπόνο, να κρίνουν αμερόληπτα αυτό σας λέω μόνο.
Παρακαλάω τους κριτές τα είδη να γευτούνε, να βγάλουν την απόφασή αυτήν που θα μας πούνε. Υβρίδια, με λίπασμα και με ορμόνη σκέτη, αυτά ‘ναι βιολογικά γίναν’ από σερμπέτι.
Εμένα μη μου δώσετε βραβείο δε μ’ αξίζει, διότι πάω μακριά κι’ ο κόπος μου κοστίζει. Κανένας την πραμάτεια μου δεν πρόκειται να δει, τα φάγαν οι κατσίκες αυτές του Τσικουρή. Ο Παντελής ο Κούτικας θα πάρει το βραβείο, διότι έχει πρόγραμμα στο γεωργικό το βίο. Δεν υπάρχει χορταράκι τα φυτά του σκαλισμένα, έχει όμως λίγο χόρο κι είναι λίγο στριμωγμένα. Με τις ευχές του Δέσποτα θα ‘χει επιτυχία, διότι ανατολικά του κτίσε Εκκλησία.
Στη στραμπούλα βολοδέρνει ο Μπουρνής σακούλες φέρνει, κολοκύθια, μελιτζάνες και τους συγγενείς χορταίνει. Τα πάντα τα’ χει καθαρά αστράφτουν και γυαλίζουν, και τα αυλάκια στη σειρά εύκολα ξεχωρίζουν. Κανένανε δεν αρωτά τι βάζουν το χειμώνα, γιατί έχει απέναντι του Λάμπρου τη Παγώνα. Την λένε επιστήμονα έχει πολύ σπουδάσει, και το πτυχίο της αυτό δεν πρόκειται να χάσει.
Ο Σταμάτης ο Σαβίτζος συνεχώς πάντα γκρινιάζει τα φροντίζει μοναχός του και το σώμα του κουράζει. Φταίει, όπου έχει χώμα, κώλομα και λειβαδούρα, βάζει απ’ όλα, γι’ αυτό έχει στο κεφάλι του σκοτούρα. Έχεις όμως κάτι φίλους βλέπουνε το τι τραβάς, ένας είναι ο Μπουλούμπας βοηθά κι’ ο Μπαλαβάς. Τριγύρω απ’ το σπίτι τους οι χώροι πακτωμένοι, ο Γιάννης με τον Κωνσταντή κι ειν όλοι φυτεμένοι. Αν ήταν χώμα ο Τράχωνας κι’ αυτόν θα ‘χαν νοικιάσει, να κάνουνε παραγωγή κανείς να μην τους φτάσει.
Ο Κωνσταντής της Γιασεμής συχνά παραπονείται, ότι καρποί δεν γίνονται ελάτε να τους δείτε. Βγάζει τόσα ξυλάγγουρα πες μου τι θα τα κάνει; ντομάτες όλων των ειδών κανένας δεν σε φτάνει. Καφάσια θέλεις μπόλικα πολλά εν αφθονία, τον Κασσουδάκη φόρτωσες τ ‘στείλες Πολωνία. Αδαμάντιος Κοβέρης σε παρένθεση Τριγώνας , για να παράγεις κάθε τι, χρειάζεται αγώνας. Το χωράφι του σκαμμένο και πολλάκις κοπρισμένο, ότι έχει φυτεμένο με μεζούρα μετρημένο. Με τα λόγια και τις πράξεις καθηγητή τον λένε, μήπως όμως κάποιοι άλλοι το Νικόλα μόνο θένε. Βλέπουνε καθ’ απόγευμα στο πρόβαρμα πηγαίνεις, ξεκαθάρισε και πες μας τι πληροφορίες παίρνεις.
Ο Τάσος ναι της Σμαραγδός υπέρογκες ντομάτες, της έφερε της έδειξε δικές του, μυρωδάτες. Στην τύχη εσυνάντησα εγώ τον Αργυράκι, και μου πε τις αγόρασε του Τάσου το Μαράκι. Ημέρεψ’ όλα τα βουνά και τα ‘κανε χωράφια, κι’ ότι φυτέψει γίνονται τα φέρνει σε καλάθια. Το Κωνσταντώ της Λουλουδιάς εσύ που θα το κρίνεις, το βραβείο να του δώσεις για της πιπεριές Φλωρίνης.
Καπετάνιος στα καράβια, συνηθίζει να πληρώνει, διατάζει κι’ ότι θέλει εύκολα το κατορθώνει. Σκαμμένα τα ‘χει ο Κούβελας και τα φυτά βαλμένα, μην έλθει ο Ρόδας και σας πει αυτά ειν’ από εμένα. Χρόνο πρέπει παρά χρόνο να φυτεύει και να βάλει, για να αποφεύγει έξοδα και του νερού σπατάλη. Ο Γιαννακός βάζει μπαξέ τριγύρω από το σπίτι, τρώνε και περισσεύουνε πολλά στον καταψύκτη.
Ο Γιώργης λένε του χιοχιού τον αργοπορημένο, μούσκεμα το χωράφι του και είναι λασπομένο. Όμως οι σπόροι του καλοί κι’ όχι μεταλλαγμένοι, ο Κωσταντάρας του ‘λεγε πως είναι ευλογημένοι. Μες την αυλή του καφενέ γεμάτο ντενεκέδες, εκεί βάζει ο Αυστραλός τους εκλεκτούς μπαξέδες. Μέσα στα μισοβάρελα ανθούν οι μελιτζάνες, μπορεί με την υπομονή να βγάλει και μπανάνες.
Βραβείο μη ξεχάσετε το Κούτσουρο να πάρει, γιατί φηκιάζει τα φυτά με βάση το φεγγάρι. Ο χώρος είναι λιγοστός και τα χωράφια λίγα, όλες οι σκάλες πλησμονή σαν πήγα και τις είδα. Κλάδεψε τις μελιτζάνες και παράχωσε πατάτες, του γκρινιάζει η πεθερά μπαλωμένες οι ντομάτες. Όπου βρεθεί κι’ όπου σταθεί η Ερήνη τ’ Αποστόλη, ο Τατάκης ναν καλά απ’ αυτόν νε τρώμε όλοι.
Τα ποιο πολλά π’ ακούσατε δεν τα ‘χω δει στα μάτια, στο καφενείο ακούγονται και λένε την πραμάτεια. Ο Λούκας έχει χώματα εύπορα κι’ ότι βάλει, του γίνονται λαχταριστά κι οι κόποι παν’ χανάλι. Ο Χιωτέλης στο καλάθι τίποτα δεν θα σας φέρει, γιατί ο ήλιος τα κάψε σε ένα μεσημέρι. Τα φυτά του πήραν πίσω από την ψηλή την ζέστη, το ίδιο πράγμα πιθανόν μείνανε κι’ άλλοι ρέστη. Ο Λιοντής απ’ τη Λαγκάδα ασχολείται με τα πάντα, κατσίκες, κότες και λαγούς, χρόνια κοντά σαράντα. Δεν προλαβαίνει να χαρεί τους κήπους τους ωραίους, ταΐζει λέει ποντικούς τους κάνει αρουραίους. Φαίνεται εις το πρόβαρμα πως η σοδιά προοδεύει, αν κρίνω απ’ του Λάσκαρη που ότι θες μαζεύει. Κι ο Γιάννης ναι του Διαμαντώ που είναι από κάτω, ότι θα κόψει γευστικό, γλυκό και μυρωδάτο. Του Παντουκειούς εκθέματα φέρανε σε πανέρι, Καλλίκικα, Τουρνίδικα, Κουρτέσικα ποιος ξέρει. Μα του Γιάννη του Καλλίκη, του μαγγάνου το νερό, όσα έφερ’ είναι γλύκα γιατί είναι δροσερό. Εις την Αγγλία έβαζε ο Κριτικός μπαξέδες, εύκολα απολάμβανε λαχταριστούς μεζέδες. Μα οι συνθήκες κι οι καιροί στη Χίο διαφέρουν, τους σπόρους που κουβάλησες καρπό δεν του προσφέρουν. Δεν πρέπει η Επιτροπή συμπέρασμα να βγάλει, προτού ο Προβέντζα ο Κωστής, τι θέλει να προβάλει. Καθημερνώς στο ίντερνετ δείχνει φωτογραφίες, τ’ αγγούρια τα ξυλάγγουρα και τις ανθοφορίες. Στου Μόρου τις χαλικουριές έβγαλε το χορτάρι, προτείνω να του δώσετε βραβείο του πρωτάρη.
Ασχολούνται και γυναίκες εις τη μπαξεβανική, με πολύ επιτυχία που δεν ξέρουν μερικοί. Όπως είπα η Παγώνα κι η Σοφία του Νταή, τιμητικό να δώσετε βραβείο εις αυτή. Διότι χρόνια Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου, την αγάπη της στο χώμα δεν αμφέβαλα καθόλου. Η Μαρία του Ζουμίδη τα παράτησε ενωρίς, βλέπεις τη στενοχώρια της, να θέλεις και να μη μπορείς. Η Αγγέλα του Τσιγκούνη μες στις πέτρες εις το Τρούλο, μέσα στο κοκκινόχωμα φέρνει τσάντες απ’ το Μύλο. Ούτε πρόκειται να μάθεις το τι κόβει η Ξενιώ, κάθε μέρα με ρωτάει το τι έφερα εγώ. Και η Βάσω η δασκάλα τρελαμένη με τη Γη, της ντομάτες της ζηλεύουν όλοι οι παραγωγοί.
Καλά κάνει ο Σύλλογος και κάνει εκδηλώσεις, οι χωριανοί στις θάλασσες έχουμε επιδόσεις. Θέλουμε να ‘χουμε κι εμείς γιορτή μία το χρόνο, να πούμε λύπες και χαρές αυτά και όχι μόνο. Πιστεύω ξέχασα πολλές να γράψω ιστορίες, διότι δεν μου έρχονται σαφής πληροφορίες. Σκοπίμως δεν ανέφερα να πω για λίγους κάτι, φοβούμενος μήπως μου πουν τους έβαλα στο μάτι. Αν κάποιοι όμως θέλουνε κάτι να διορθώσω, του χρόνου να’ σται σίγουροι πως θα επανορθώσω.
Συκιάδα 10-07-2020 Φραγκάκης Ιωάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου