Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Το μεταναστευτικό δεν αντιμετωπίζεται με διχόνοιες μεταξύ των χωριών της Χίου






Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Βιάλ


Η ανακοίνωση της επανασύστασης του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής είναι φαίνεται η τρανταχτή αποδοχή της νέας κυβέρνησης ότι  η αρχική πεποίθηση ότι με κατάλληλη αποτροπή και δημιουργία κλειστών υπερδομών στα νησιά κυρίως στο βόρειο Αιγαίο θα επίλυε γρήγορα και δια παντός το ζήτημα , όχι μόνο δεν λάμβανε υπόψη της τις ευρωπαικές και παγκόσμιες διαστάσεις του μεταναστευτικού προβλήματος αλλά θεωρώντας ότι με τη επίκληση σαθρών και ανόητων επιχειρημάτων κυρίως του ακροδεξιού χώρου και με την υποθάλπουσα προσπάθεια δημιουργίας τοπικής αντιπαράθεσης,θα καταφέρει να κατασκευαστεί το κλειστό κέντρο – στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αίπους. 



Ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης φάνηκε ότι δεν λειτούργησε ποτέόταν παραδεχόμενος με πολύ άκομψο τρόπο ο τότε υπεύθυνος υπουργός για το μεταναστευτικό τον περασμένο Νοέμβριο και συγκεκριμένα στις 6 του μηνός στο ευρωκοινοβούλιο ανάφερε τα εξής «η κατάσταση σε σχέση με τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα έχει καταστεί μη διαχειρίσιμη.».Ταυτόχρονα ο υπουργός ανάφερε ότι υπάρχουν δύο προγράμματα ένα με 16000 ενοικιαζόμενα σπίτια του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (πρόγραμμα Ήλιος) και ένα δεύτερο με 40000 σπίτια της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ (πρόγραμμα Εστία) για το 2020, και πολύ σωστά επισήμανε ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη καθώς και η ίδια η συμφωνία Ε.Ε. Τουρκίας έχει πολλά προβλήματα λειτουργίας της.


Σε αυτή την συνεδρίαση που θέμα είχε «Πρόσφυγες στην Τουρκία: Οι ευρωβουλευτές αξιολογούν τη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ και τη συνεργασία με την Άγκυρα»[i]λέχθησαν και πολλά άλλα τα οποία δεν είναι εις γνώση μας και ως γνωστόν όταν δεν τα ξέρεις μιλάς για εισβολή η θεωρείς ότι πουθενά κανένας άλλος δεν κάνει κάτι.
Έτσι λοιπόν μάθαμε ότι μία από της προτεραιότητες της νέας προέδρου της Κομισιόν είναι μία νέα συμφωνία για το άσυλο, ότι νέος εταίρος που συνεργάζεται για την τέλεση των προγραμμάτων της Ε.Ε. από τον Απρίλιο θα είναι ο Ερυθρός Σταυρός, ότι ασφαλής, βιώσιμη, αξιοπρεπή, εθελούσια, επιστροφή στις πατρίδες των προσφύγων θα γίνεται μόνο με τα κριτήρια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ότι στα βόρεια σύνορα της Συρίας εκεί που ο πειρατής της Μεσογείου πρόεδρος της Τουρκίας εισέβαλε, δραστηριοποιούνταν ανθρωπιστικές οργανώσεις που χρηματοδοτούνταν από την Ε.Ε. και λόγω της τουρκικής εισβολής σταμάτησαν και προέκυψαν 100000 νέοι εκτοπισμένοι.
Επίσης πρέπει να γνωρίζαμε ότι εταίρος της Ε.Ε. είναι η διεθνής οργάνωση μετανάστευσης[ii]και δραστηριοποιείται σε όλη την επικράτεια με δομές που το μέγιστο των φιλοξενούμενων τα 1500 άτομα, στο Αίπος θέλουμε κωμόπολη να φτιάξουν ενώ η υπάρχουσα δομή έχει ξεχαρβαλωθεί. Θέλω να πιστεύω ότι απλά απέτυχε το αρχικό πολιτικό σχέδιο και δεν θελήσαμε να δημιουργήσουμε τετελεσμένα στην τοπική κοινωνία για να προωθήσουμε ένα σχέδιο που πουθενά στην Ελλάδα δεν εφαρμόζεται ενώ καταπατάται  η αρχή της αναλογικότητας.
Περιμένω λοιπόν από την κυβέρνηση την άμεση κινητοποίηση ώστε να προκαλέσει σύντομα μια νέα συζήτηση για το άσυλο, μία βελτίωση και μεγαλύτερη ευελιξία στο τρόπο επαναφοράς των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία,μία δραστηριότητα που φαίνεται ότι δεν είναι πολύ εύκολη διαδικασία αν λάβουμε υπόψη ότι η επαναφορά με την στήριξη της UNHCRαπό την συμφωνία του 2016 μέχρι τον Νοέμβριο ήταν σε αριθμό 1975 άτομα εκ των οποίων 357 ήταν Συριακής καταγωγής.
Περιμένω από την κυβέρνηση πιο γρήγορα αντανακλαστικά της εύρεσης και δημιουργίας νέων δομών[iii] στην ηπειρωτική χώρα ώστε να προχωρήσει η αναγκαία μεταφορά των ανθρώπων από τις ανεπαρκείς δομές των νησιών μας. Γνωρίζω ότι υπάρχουν αντιδράσεις και επιχειρήματα που πηγάζουν από την διασπορά ψεύτικων δεδομένων ενώ δεν είναι καθόλου σαφή η διάθεση της κυβέρνησης τι ακριβώς θέλει να κάνει και αν τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά, αρχαιολογικά κριτήρια τηρούνται σωστά όπως και στην περίπτωση του Αίπους.


Σημειώνω δε ότι η πλειοψηφία των δημάρχων εκλέχτηκαν με την υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος και θα περίμενα η πληροφόρηση και η επιχειρηματολογία να μη κινείται στην σφαίρα των νεφελίμ  ώστε να  σκέφτεται πως θα δημιουργήσει υπερδομές σε περιοχές που ήδη μειονεκτούν λόγω της νησιωτικότητας και της γειτνίασης με ένα κράτος που ο κυβερνήτης του ντύνεται τις απόκριες Μπαρμπαρόσα.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι η αντιμετώπιση της μεταναστευτική κρίσης δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, δεν είμαστε μόνοι ούτε ως κράτος ούτε ως νησί των ευρωπαικών συνόρων και επομένως η διαχείριση αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης δεν χωράει συζητήσεις με κλειστές πόρτες, ούτε επιβολή λανθασμένων πολιτικών αποφάσεων με την ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού αντίθετα πρέπει να τηρεί τα κριτήρια της βιωσιμότητας, της ασφάλειας των μεταναστών και των κατοίκων του νησιού καθώς  και της παροχής ποιοτικής διαβίωσης σε όλους.











Κυριάκος Τσιπούρας         





[i] Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνεδρίαση εδώ https://www.europarl.europa.eu/ep-live/en/committees/video?event=20191106-0900-COMMITTEE-LIBE

[ii]  Οι δομές της ΙΟΜ με αναλυτικότατα στοιχεία https://greece.iom.int/sites/default/files/December_0.pdf


[iii] Πρόκειται για ένα εγκαταλειμμένο στρατόπεδο δίπλα όμως στην λίμνη Αμβρακία https://sinidisi.gr/megali-kinitopoiisi-ston-agrilo-dimarchos-amfilochias-quot-ochi-fagito-listi-champeri-ston-chorofylaka-quot-deite-foto/

1 σχόλιο:

  1. Προφάσεις μπορούν να βρεθούν παρά πολλές, και αιτιολογικές, με τον δικανικό λόγο των δικηγόρων (ψεύτο, στωικών φιλοσόφων), και καμία φορά άκρη δεν θα βγει. Η πρώτη αιτιολογία, ότι ο επαναπατρισμός, με την χιλιομετρική απόσταση, όπως ΓΡΗΓΟΡΑ ήρθαν, γρήγορα φεύγουν, αφού φυσικά ελεγχθούν, ποιο όμως έλεγχο χρίζουν;;; Έτσι όπως τους έφεραν, έτσι να φύγουν. ΠΩΣ η ευρωπαϊκή ένωση, και δει η Γερμανία, που θέλει, όπως ανέκαθεν, να ειναι πάντα πρώτη και με τον πρώτο λόγο, δεν κάνουν Χοτ Σποτ στην Τουρκία, έτσι και αλλοιώς, λεφτά παίρνει απο την Ε.Ε., ........... ΟΛΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΕΣ, γιατι γνωρίζουν άπαντες, οι Διαχειριζοντες τα κοινά της Ευρώπης, οτι η Αλήθεια είναι άλλη, και άλλος ο σκοπός, που αν την αλήθεια εκφρασθούν, (συμπεριλαμβανομένου και των κκ Μηταράκη, και όσων εκ όλων των αποχρώσεων κομματικές οντότητες), δεν θα έχουν τόπο να σταθούν. Ερεβομανεις οι Διαχειριζοντες τα κοινά μας, όταν γίνεται μια δολοφονία, τον θύτη σήμερα ή αύριο θα ξεσκεπάζουν ΓΡΗΓΟΡΑ, .......εν ολίγοις ΓΑΡΓΑΛΑΤΑ ......αν οι πολίτες όλων των κομματικών ομάδων, δεν γίνουν μια οντότητα, απαρνούμενοι την πολιτική κομματική ταυτότητα, ο τόπος θα εκφυλίζεται και η πολιτική εννοιολογικά αρχική ιθαγένεια, εκ της αρχικής της γένεσης, θα εμφανίζεται μειονότητα. Υ.Γ. Όπως η δημόσια κοινότητα των υπαλλήλων, αυτοδιοικητικά, εκ του παρελθόντος, παντα για κάποιους λόγους, κωλυσιεργούσε, παρουσιάζοντας ανικανότητα να αυτοδιοικηθούμε, έτσι θα εμφανίζεται και με τους ονομαζόμενους (ψεύτο) πρόσφυγες ..........


    Καμάρης Μιχάλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή