Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Τιμώντας μια επέτειο.






Σε λίγες μέρες θα γιορταστεί μια από τις κορυφαίες επετείους της πατρίδας μας, εμπεριέχοντας και αρκετό συμβολισμό. Είναι η επέτειος της 20 του Σεπτέμβρη και τιμούμε την Εθνική Αντίσταση. Τιμούμε τους αγωνιστές που συνέβαλαν στην απελευθέρωση του τόπου μας και την αντιμετώπιση όσων επιβουλεύονται την ανεξαρτησία του, για να διατηρηθεί ομαλή η πορεία του για την επίτευξη των επιδιωκόμενων με τις συνταγματικές επιταγές.
Η τοπική κυβέρνηση, εκδίδει κατάλληλο για την περίσταση πρόγραμμα, με θρησκευτική τελετή,  ομιλία και εκδηλώσεις πανηγυρικού ή άλλου χαρακτήρα, ανάλογων  με την περίπτωση. Κορωνίδα των εκδηλώσεων είναι η κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του αντιπροσωπευτικότερου προσώπου/ήρωα/οραματιστή που συνέβαλε στην επίτευξη του στόχου, εν προκειμένω της Αντίστασης. Θα ακολουθήσει η «ενός λεπτού σιγή» και το κλείσιμο με τον Εθνικό Ύμνο.
Η επέτειος θεωρείται επιτυχημένη, όταν ο ομιλητής σκιαγραφώντας το γεγονός συμβάλλει στη ψυχική ανάταση του ακροατηρίου, απαγκιστρώνοντάς το από την καθημερινότητα Εκτός από το «ηθικόν δίδαγμα» αναφέρεται και η μελλοντική στόχευση(1)
Στην κατάθεση στεφάνου γίνεται επιλογή του αντιπροσωπευτικότερου  τιμώμενου(2), στον οποίο θα αποδίδεται η τιμή και ο σεβασμός που του οφείλεται (3).
Κατά την εκφώνηση του Τελετάρχη για σιγή ενός λεπτού, πρέπει να επικρατεί απόλυτη σιωπή και το σταμάτημα κάθε κίνησης,  ώστε ο  παριστάμενος να αφιερώσει ανεπηρέαστος αυτό το χρονικό διάστημα στη μνήμη του τιμώμενου. Όμως προσωπικά διαπίστωσα ότι ποτέ δεν τηρείται ο χρόνος μέχρι το «Αποκατάσταση», αλλά στην καλλίτερη περίπτωση μετά βίας ξεπερνά τα 40 δεύτερα και πολλοί συνεχίζουν την κουβέντα τους.
Τέλος τον Εθνικό Ύμνο ψάλλουν συνήθως μόνο το τμήμα απόδοσης τιμών και τα παιδιά των σχολείων(4) και πολύ σπάνια κάποιος από τους συμμετέχοντες που τον σιγοψυθιρίζει.
(1)  Εφημ «Δόξα» 1942: «Μετά το διώξιμο των Γερμανών θα ακολουθήσει η οικονομική λευτεριά.» Το ίδιο επανέλαβε ο Ανδρέας Λοϊζος κατά τη δοξολογία στη μητρόπολη με το τέλος  της γερμανικής κατοχής.
(2)  Στον ανδριάντα του Καλαμπόκα ή την προτομή του Περρίκου.
(3)  «Οι πολιτικές αρχές στην επέτειο των 200 χρόνων το 2021 θα πρέπει να καταθέσουν το στεφάνι γονατιστοί, σε ένδειξη  συγγνώμης από αυτούς που θυσιάστηκαν τότε, για τη σημερινή κατάντια της χώρας» (Από την ομιλία του Ηλ. Φιλιππίδη στην Καλλιμασιά στις 9 τρ.)
(4)  Εφημ. Η ΑΛΗΘΕΙΑ της 29ης Οκτ. 2018: Η οφειλόμενη τιμή (Αποκαλυπτήρια προτομής του Κώστα Περρίκου στον δημοτικό κήπο Χίου, με παρατήρηση του αρθρογράφου ότι όλοι οι μαθητές των σχολείων θα πρέπει να συμμετέχουν στον εθνικό ύμνο)
Καλλιμασιά 16 Σεπτ. 2019












Δημ. Μελαχροινούδης
e-mail: dimeladis @ gmail.com












2 σχόλια: