Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Catherine Agelasto



Catherine Agelasto



ο Θυρεός της οικογένειας Αγέλαστων.

Διαβάζοντας τη συνέντευξη που έδωσε η Catherine Agelasto στη δημοσιογράφο του «Π» κ. Γρ. Μιχαλιά σχετικά με την παραγωγή του κρασιού στο νησί μας θα ήθελα να προσθέσω τα παρακάτω : Συνόδεψα  στις 5 τρ. την προσκαλεσμένη του Κώστα Καστόρη σε μια επίσκεψή της στην Καλλιμασιά, στο πλαίσιο του Schiofest.
 Ήταν η πρώτη επαφή με το νησί μας και θα ήθελα να ευχαριστήσω γι αυτό τον Κώστα Καστόρη που κατάγραφε με τη μηχανή του τα μέρη επισκεφτήκαμε. Πρώτα τα δύο μουσεία του Γιάννη Κολλιάρου (Φυσικής Ιστορίας και Λαογραφίας), την ελιά Liverani, την Παναγιά Σικελιά και τέλος τα Σκλαβιά με τη Κρύα Βρύση και τη βαλανιδιά του Ορφανίδη. Πηγαίνοντας για την ελιά είχαμε την ευκαιρία να παρατηρήσομε την ορχιδέα Sancta και Pyramidalis. Κοντά στην ελιά έκαμε την πρώτη γευσιγνωσία της όταν η ο Δήμος Μπόλιας τη φώναξε να πιεί το κρασί του και να γευτεί το μεζέ της παρέας του. Βρήκε το κρασί του υπέροχο από τις μυρωδιές της φύσης, μυρωδιές που εντυπωσίασαν και τον Paolo Taviani όταν ήλθε στη Χίο το ’91 για το Συνέδριο Columbus. Μυρωδιές που μας τύλιγαν μέχρι την άφιξή μας στη βυζαντινή Σικελιά, εκεί από όπου είδαμε σε εικονική πραγματικότητα να φεύγουν οι μικρόσχημοι αμφορείς με το κρασί από τον Εμπορειό για τη Ναύκρατη.
Εδώ σημείωσα την αγανάκτηση της Κατερίνας όταν έβλεπε το απαίσιο κίτρινο σε σχινοχώραφα και όχι μόνο από τη χρήση των ζιζανιοκτόνων. Στην επισήμανσή της «θα καταστρέψετε αυτόν τον παράδεισο», απάντησα καθησυχαστικά ότι θα τον θυμόμαστε από το Natura Chia του Παντελή Σαλιάρη. Στα Σκλαβιά ένοιωσε το παγωμένο νερό που χρησιμοποιούσε η Ελένη του Πάρι για να λούζεται μέσα στη μαρμάρινη λεκάνη (σήμερα τσιμεντωμένη για τις ανάγκες ύδρευσης του Νεχωριού και Θυμιανών). Στο πρόσωπο της Κατερίνας διέκρινα τη λογική απορία πως άντεχε το κορμί της Ελένης αυτό το παγωμένο το νερό, αλλά και να επιτιμά του Χιώτες γιατί δεν έχουν μέχρι σήμερα εκμεταλλευτεί το μύθο που πλουσιοπάροχα τους επιδαψίλευσε η ιστορία. Απορία ακόμη έδειξε και για την τεράστια βαλανιδιά του Ορφανίδη δίπλα στην ερειπωμένη καθολική εκκλησιά του Άγιου Ιωάννη Βαπτιστή (την διέσωσε με μελέτη του ο αρχιτέκτονας Μανώλης Βουρνούς) γιατί δεν περιλαμβάνεται στα διαφημιστικά της Χίου.
Τέλος η Κατερίνα με τον Κώστα με τίμησαν με την επίσκεψή τους στο σπίτι μου. Ανταπέδωσα με την πληροφορία του βιβλίου μου όταν ο Χιώτης πρόγονός της έμπορος Σταμάτης Αγέλαστος αγόρασε το 1860 τη βομβάρδα  ΜΑΡΟΥΚΩ. Περισσότερο όμως ευχαριστήθηκε όταν της έδωσα αναφορές εφημερίδων πριν το 1900 για τους Αγελάστους όπου γης. Στην επόμενή μας επικοινωνία της έκαμα και τον καμπόσο στέλλοντας με e-mail το ποίημα L’ Εnfant γραμμένο στις 8-10 Ιουνίου 18923, από τον συμπατριώτη της  Victor Hugo (Les Orientales)


Δημ. Μελαχροινούδης












Καλλιμασιά

10/5/2016



Σημ. Αρθρογράφου :


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου