Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

ΓΑΙΔΟΥΡΙ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΠΟΔΙΑ

  Το γαϊδούρι είχε πέντε πόδια!!!







Τα σχόλια και οι θετικές κριτικές καθώς και πολλά τηλεφωνήματα για το προηγούμενο κείμενό μου για την Μαμά φύση γη Νεολαία Ξεμωροχαυνωθείτε και πιάστε τον ταύρο από τα κέρατα, με πηγαίνουν πάλι εξήντα χρόνια πίσω και καταγράφω γεγονότα και ιστορίες της εποχής εκείνης!
Και ξεκινώ!! Κάθε φθινόπωρο μετά τον τρύγο των σύκων, μικρά παιδιά ανεβαίναμε πάνω στις τεράστιες συκιές και μαδούσαμε τα συκόφυλλα και έπεφταν στο έδαφος για να ξηρανθούν και τα αποθηκεύαμε στους αχυρώνες για να έχουν τροφή τον χειμώνα τα διάφορα ζωντανά ( κατσίκες-πρόβατα-αγελάδες-γαϊδούρια κτλ.) μαζί με τις αποξηραμένες κουκιές, τα άχερα και τους ξηρούς καρπούς που τα ταΐζαμε τις κακοκαιρίες.
Κάθε Αύγουστο θυμάμαι την περίοδο αναπαραγωγής των ζωντανών όταν μικρά παιδιά πηγαίναμε τις κατσίκες που ήταν "θυμισμένες" στους τράγους του Καββούλα. Για τα παιδιά στο χωριά ήταν κάτι το φυσιολογικό διότι το ζούσαμε κάθε χρονιά και περιμέναμε το χειμώνα τα γεννητούρια. Εδώ βέβαια υπάρχουν και τα ευτράπελα από μερικά αθώα και λίγο χαζούλικα παιδιά. Για να μην αναφέρω ονόματα θα χρησιμοποιώ το όνομα του ΜΠΟΜΠΟΥ.
Ρωτά ο πατέρας τον γιο του μετά τον γυρισμό της κατσίκας από τον τράγο: «Τι έγινε Μπόμπο η κατσίκα; Πρόκοψε;» και απαντά χαζά ο Μπόμπος: «Εγώ ένα ξέρω και είδα να σου πω. Ο τράγος μύριζε την ουρά της κατσίκας και μετά πήγαινε και της έγλυφε τα αφτιά, της μούγκριζε και της έλεγε αλλά αυτή δεν καταλάβαινε». «Στο τέλος αυτός βγάζει ένα κόκκινο μολύβι που είχε στα πίσω πόδια του, πήδηξε πάνω της και της τα έγραψε κάτω από την ουρά της με  κάτασπρα γράμματα».



Θυμάμαι στην είσοδο της Ρουσσάς, στο καφενείο του Μαλλιά, εκεί πήγαιναν συνήθως τα άλογα , φοράδες και τα γαϊδούρια. Αγριεμένα τα αρσενικά και γινότανε  ο χαμός. Αλλά μου έχει μείνει καλά χαραγμένο μέσα στο μυαλό μου από μικρό παιδί το φιλότιμο και η ηθική υπόσταση των ζωντανών εν αντιθέσει με την ανθρώπινη ζούγκλα των ανεγκέφαλων παιδεραστών και παιδόφιλων καθαρμάτων.Εάν έβαζαν να ζευγαρώσει αρσενικό γαϊδούρι με θηλυκή γαϊδούρα που τύχαινε να είναι η μάνα του (τους έβαζαν βέβαια παρωπίδες), αν η γαϊδούρα έπαιρνε μυρωδιά ότι την είχε βατέψει το παιδί της, μέσα σε μια εβδομάδα αρρώσταινε και πέθαινε. Στα ζώα ευτυχώς υπάρχουν φραγμοί. Παράδειγμα προς μίμηση!! Η χαζούλα Μαρία έφηβη πλέον έτρεχε με δέος να ανακοινώσει στη μάνα της και φώναζε: «Μαμά-μαμά ...είδα ένα γαϊδούρι με  πέντε πόδια!!!»




«Μην στεναχωριέσαι γι αυτό κόρη μου, ο Θεός στα γαϊδούρια τα έδωσε όλα πλουσιοπάροχα. Τις τσιγκουνιές τις έκανε στους  άνδρες που το τρίτο πόδι τους το έδωσε μικρούτσικο .....μια σταλιά!!!».
 «Γιατί μαμά έχουν τρία πόδια οι άνδρες :»
 « Όταν θα μεγαλώσεις θα το δεις, τώρα είσαι μικρή ακόμα!!»
Και θα τελειώσω με βασιλικό γεγονός του εξωτερικού. Έκανε επιθεώρηση η βασίλισσα σε μια σύγχρονη μονάδα γαλακτοπαραγωγής  με μεγαλόσωμες και ωραίες αγελάδες την ώρα που έτρωγαν και που τις άρμεγαν  με αυτόματα θήλαστρα. Με μεγάλη έκπληξη η βασίλισσα παρατήρησε ότι ενώ ήταν τόσο περιποιημένα καθαρά και ωραία ζώα είδε στα μάτια τους μια μελαγχολία και κατάθλιψη. Ρωτά τον υπεύθυνο  κτηνίατρο για το γεγονός αλλά αυτός απαντά: «Δεν μου επιτρέπεται Μεγαλειοτάτη να σας πω γιατί θα με  τιμωρήσετε» . Η βασίλισσα επέμενε αλλά ο κτηνίατρος σεβόταν και ντρεπόταν. Οπότε πετάγεται ένας ζωηρός εργάτης του στάβλου και της λέει: «εγώ θα σας πω Βασίλισσά μου !!!».  «Λέγε λοιπόν» του λέει η βασίλισσα. «Ξέρετε τι είναι 365 μέρες το χρόνο πρωί και βράδυ να σε αρμέγουν και να σου μαλάζουν τα βυζιά και μια μόνο φορά το χρόνο να σε πηδάνε;;;»
Μπορείτε να μην είστε ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΗ;;;   

                                                                                
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΜΕΡΑ 

Χαμογελάστε! Κάνει καλό στην υγεία!!!




Καλό ξημέρωμα ώρα 05.00 την 19/1/2016


Λευτέρης Πυκνής




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου