Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

ΟΥΑΙ ΗΜΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ




ΟΥΑΙ ΗΜΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ!!!!!!!

Νέοι Λευτέρης Πυκνής ,,, : «Νέοι πολιτικοί  Περικλήδες  να ανορθώσουν το Έθνος μας»  .                          


ΟΥΑΙ Πατριδοκάπηλοι, απατεώνες του γένους μας !                                                       
ΟΥΑΙ Ανεγκέφαλοι του Διαίρει και Βασίλευε  !!!                                                   
ΟΥΑΙ Πολιτικά Λαμόγια, όπου φυσά ο άνεμος !!!                                                                   

ΟΥΑΙ Προδότες της Ελληνικής Γλώσσας και Θρησκεία μας !!!                                    
ΟΥΑΙ Πουλημένοι στα ξένα συμφέροντα !!!      ΟΥΑΙ ισοπεδωτές της Υπερήφανης αξιοπρέπειας !!!  
Μας διαλύσατε και μας κλέψατε τα όνειρα και τα οράματα για δημιουργική συνέχεια μετά τις 10ετίες του 1960 και 1970 που είχε ανθίσει και μεγαλουργήσει η Ελλάδα.  
Μας αρπάξατε βίαια τα κεφάλαια και αποθεματικά των ασφαλιστικών μας ταμείων, που με πόνο, κόπο και ιδρώτα είχαμε δημιουργήσει για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας και τα γεράματα μας.  

 Διασκευή (πηγή )ixwebhosting.com


Αναγκάζετε τα παιδιά μας, που με τόσο κόπο τα μεγαλώσαμε, τα σπουδάσαμε , τους δημιουργήσαμε ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς στην ελεύθερη αγορά, τα ελεύθερα επαγγέλματα και επιστήμες να γίνονται μετανάστες στο εξωτερικό και να εκμεταλλεύονται τα ξένα κράτη τις γνώσεις τους και την επιστημονική τους κατάρτιση.        
Τα αναγκάζετε να αδιαφορούν και να εγκαταλείπουν λόγω οικονομικών συγκυριών που μας εξωθείτε όλους μας στην μιζέρια να ζούμε να μπαρκάρουν για άλλη γη και άλλα μέρη.      

Μονιάστε ... !!!
                            
Αντί να μονιάσετε όλοι μαζί και να επαναφέρετε την Ελλάδα μας στην ευημερία και την αξιοπρέπεια, μας καταπιέζετε και μας υποχρεώνετε να ντρεπόμαστε για την κατάντια του Έθνους μας.                                                     

Να ντρεπόμαστε μα λέμε ότι είμαστε 

ΕΛΛΗΝΕΣ !!!                                                         
ΤΙ ΚΡΙΜΑ !!!                                                       

ΤΙ ΝΤΡΟΠΗ !!!

ΟΥΑΙ ΗΜΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ !!!                                                     
Είστε όλοι σας αξιολύπητοι και άχρηστοι, ποταποί της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ !!!

ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΟ ΔΙΑΒΟΛΟ ΟΛΟΙ ΣΑΣ !!!

Να κρεμάσετε θηλιές στο ταβάνι της βουλής και να κρεμαστείτε μπας και βρούμε γαλήνη και ηρεμία !!!        


   
Και ίσως βρεθούν ΝΕΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ «ΠΕΡΙΚΛΗΔΕΣ» να ανορθώσουν το Έθνος μας.                                                                   
Τα γράφω με πόνο ψυχής, με βαθιά θλίψη, με κόμπο στην καρδιά, διότι είναι βαριά η ταφόπλακα να μπαίνει σε μια δημιουργική πορεία 38 χρόνων και να γίνεται η αποκαθήλωσης μιας ανθηρής, ζωντανής γεμάτης χαράς και παιδικού χαμόγελου επιχειρηματικής δραστηριότητος λόγω των ανεγκέφαλων, γελοίων και εξουθενωτικών συμπεριφορών και νομικών πλαισίων που διαλύθηκε όλος ο ελληνικός πληθυσμός.            ΑΣ ΟΨΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΑΓΟΙ ΜΑΣ !!!

Χίος 30/01/2016

ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ     
                       

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΥΚΝΗΣ




Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

ΓΑΙΔΟΥΡΙ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΠΟΔΙΑ

  Το γαϊδούρι είχε πέντε πόδια!!!







Τα σχόλια και οι θετικές κριτικές καθώς και πολλά τηλεφωνήματα για το προηγούμενο κείμενό μου για την Μαμά φύση γη Νεολαία Ξεμωροχαυνωθείτε και πιάστε τον ταύρο από τα κέρατα, με πηγαίνουν πάλι εξήντα χρόνια πίσω και καταγράφω γεγονότα και ιστορίες της εποχής εκείνης!
Και ξεκινώ!! Κάθε φθινόπωρο μετά τον τρύγο των σύκων, μικρά παιδιά ανεβαίναμε πάνω στις τεράστιες συκιές και μαδούσαμε τα συκόφυλλα και έπεφταν στο έδαφος για να ξηρανθούν και τα αποθηκεύαμε στους αχυρώνες για να έχουν τροφή τον χειμώνα τα διάφορα ζωντανά ( κατσίκες-πρόβατα-αγελάδες-γαϊδούρια κτλ.) μαζί με τις αποξηραμένες κουκιές, τα άχερα και τους ξηρούς καρπούς που τα ταΐζαμε τις κακοκαιρίες.
Κάθε Αύγουστο θυμάμαι την περίοδο αναπαραγωγής των ζωντανών όταν μικρά παιδιά πηγαίναμε τις κατσίκες που ήταν "θυμισμένες" στους τράγους του Καββούλα. Για τα παιδιά στο χωριά ήταν κάτι το φυσιολογικό διότι το ζούσαμε κάθε χρονιά και περιμέναμε το χειμώνα τα γεννητούρια. Εδώ βέβαια υπάρχουν και τα ευτράπελα από μερικά αθώα και λίγο χαζούλικα παιδιά. Για να μην αναφέρω ονόματα θα χρησιμοποιώ το όνομα του ΜΠΟΜΠΟΥ.
Ρωτά ο πατέρας τον γιο του μετά τον γυρισμό της κατσίκας από τον τράγο: «Τι έγινε Μπόμπο η κατσίκα; Πρόκοψε;» και απαντά χαζά ο Μπόμπος: «Εγώ ένα ξέρω και είδα να σου πω. Ο τράγος μύριζε την ουρά της κατσίκας και μετά πήγαινε και της έγλυφε τα αφτιά, της μούγκριζε και της έλεγε αλλά αυτή δεν καταλάβαινε». «Στο τέλος αυτός βγάζει ένα κόκκινο μολύβι που είχε στα πίσω πόδια του, πήδηξε πάνω της και της τα έγραψε κάτω από την ουρά της με  κάτασπρα γράμματα».



Θυμάμαι στην είσοδο της Ρουσσάς, στο καφενείο του Μαλλιά, εκεί πήγαιναν συνήθως τα άλογα , φοράδες και τα γαϊδούρια. Αγριεμένα τα αρσενικά και γινότανε  ο χαμός. Αλλά μου έχει μείνει καλά χαραγμένο μέσα στο μυαλό μου από μικρό παιδί το φιλότιμο και η ηθική υπόσταση των ζωντανών εν αντιθέσει με την ανθρώπινη ζούγκλα των ανεγκέφαλων παιδεραστών και παιδόφιλων καθαρμάτων.Εάν έβαζαν να ζευγαρώσει αρσενικό γαϊδούρι με θηλυκή γαϊδούρα που τύχαινε να είναι η μάνα του (τους έβαζαν βέβαια παρωπίδες), αν η γαϊδούρα έπαιρνε μυρωδιά ότι την είχε βατέψει το παιδί της, μέσα σε μια εβδομάδα αρρώσταινε και πέθαινε. Στα ζώα ευτυχώς υπάρχουν φραγμοί. Παράδειγμα προς μίμηση!! Η χαζούλα Μαρία έφηβη πλέον έτρεχε με δέος να ανακοινώσει στη μάνα της και φώναζε: «Μαμά-μαμά ...είδα ένα γαϊδούρι με  πέντε πόδια!!!»




«Μην στεναχωριέσαι γι αυτό κόρη μου, ο Θεός στα γαϊδούρια τα έδωσε όλα πλουσιοπάροχα. Τις τσιγκουνιές τις έκανε στους  άνδρες που το τρίτο πόδι τους το έδωσε μικρούτσικο .....μια σταλιά!!!».
 «Γιατί μαμά έχουν τρία πόδια οι άνδρες :»
 « Όταν θα μεγαλώσεις θα το δεις, τώρα είσαι μικρή ακόμα!!»
Και θα τελειώσω με βασιλικό γεγονός του εξωτερικού. Έκανε επιθεώρηση η βασίλισσα σε μια σύγχρονη μονάδα γαλακτοπαραγωγής  με μεγαλόσωμες και ωραίες αγελάδες την ώρα που έτρωγαν και που τις άρμεγαν  με αυτόματα θήλαστρα. Με μεγάλη έκπληξη η βασίλισσα παρατήρησε ότι ενώ ήταν τόσο περιποιημένα καθαρά και ωραία ζώα είδε στα μάτια τους μια μελαγχολία και κατάθλιψη. Ρωτά τον υπεύθυνο  κτηνίατρο για το γεγονός αλλά αυτός απαντά: «Δεν μου επιτρέπεται Μεγαλειοτάτη να σας πω γιατί θα με  τιμωρήσετε» . Η βασίλισσα επέμενε αλλά ο κτηνίατρος σεβόταν και ντρεπόταν. Οπότε πετάγεται ένας ζωηρός εργάτης του στάβλου και της λέει: «εγώ θα σας πω Βασίλισσά μου !!!».  «Λέγε λοιπόν» του λέει η βασίλισσα. «Ξέρετε τι είναι 365 μέρες το χρόνο πρωί και βράδυ να σε αρμέγουν και να σου μαλάζουν τα βυζιά και μια μόνο φορά το χρόνο να σε πηδάνε;;;»
Μπορείτε να μην είστε ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΗ;;;   

                                                                                
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΜΕΡΑ 

Χαμογελάστε! Κάνει καλό στην υγεία!!!




Καλό ξημέρωμα ώρα 05.00 την 19/1/2016


Λευτέρης Πυκνής




Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

ΜΝΗΜΗ ΟΣΙΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ (ΤΖΑΝΑΚΑΚΗ) ΤΟΥ ΛΕΠΡΟΥ








ΜΝΗΜΗ  ΟΣΙΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ (ΤΖΑΝΑΚΑΚΗ) ΤΟΥ ΛΕΠΡΟΥ- (04.01.1964)

-ΕΝΑΣ  ΑΓΙΟΣ  ΤΩΝ  ΗΜΕΡΩΝ  ΜΑΣ,  ΑΝΑΜΕΣΑ  ΜΑΣ,  ΣΤΗ  ΧΙΟ-

Του Γεωργίου Φωτ. Παπαδόπουλου- Κήρυκα  του  Θείου  Λόγου

Στις  4  Ιανουαρίου τιμάται η Οσιακή κοίμηση  του γέροντος Νικηφόρου (Τζανακάκη) του λεπρού, ο οποίος μόνασε στο Λωβοκομείο της Χίου, εκάρη Μοναχός από τον Αγ. Άνθιμο (Βαγιάνο), Ιδρυτή, Κτήτορα  και Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Παναγίας Βοηθείας - του οποίου υπήρξε υποτακτικός- ενός Αγίου Μοναχού  που έδειξε <<σημεία>> τόσο εν ζωή όσο και μετά την Κοίμησή του (μέχρι και σήμερα) και εξεδήμησε προς Κύριον στις 4 Ιανουαρίου 1964 στον Αντιλεπρικό σταθμό της Αγ. Βαρβάρας Αιγάλεω. Στην ιερή μνήμη του Αγίου αυτού σημειώνονται οι κατωτέρω σκέψεις οι οποίες ήδη έχουν κοινοποιηθεί στον τοπικό Τύπο.

 
Πηγή φωτογραφίας : Album φωτογραφιών rel.gr

Μόλις  πριν  από  λίγα έτη  η  Αγία  και  Ιερά  Σύνοδος  του  Οικουμενικού  Πατριαρχείου  προέβη  στην  ανακήρυξη  ως  Αγίου  του  Οσίου  Νικηφόρου  συμπεριλαμβάνοντάς  τον  στη  σεπτή  χορεία  των  Αγίων  της  Ορθοδόξου  Εκκλησίας  μας.
Έτσι,  συγκαταριθμήθηκε και τυπικά ο Όσιος Νικηφόρος ο λεπρός  στο  Αγιολόγιο  της  Εκκλησίας,  εκεί  όπου  ο  Θεός  τον  κατέταξε  ήδη  από  την  εδώ,  επίγεια,  παρουσία  του  και  μέσα  στην  οποία  ήδη  διέλαμψε  με  το  προορατικό  και  το  θαυματουργικό  χάρισμα.
Ευχή  και  προσδοκία  μας  να  τιμηθεί  δεόντως  και  στη  Χίο  ο  Όσιος  Νικηφόρος  (στον  Ι.  Ν.  Αγ.  Λαζάρου  Λωβοκομείου  και  την  Ιερά  Μονή  Παναγίας  Βοηθείας)  από  την  επόμενη  χρονιά. Μάλιστα  την  ίδια  ημέρα  τιμάται  και  άλλος  τοπικός  Άγιος,  ο  Όσιος  Ονούφριος  ο  Διάκονος (εκ  Τυρνάβου)  ο  οποίος  έπεσε  στα  χέρια  των  Αγαρηνών  Τούρκων  και  παρέδωσε  την  ψυχή  του  στον  Κύριο  μαρτυρικά,  στις  4  Ιανουαρίου  1818,  στο  νησί  μας.  Η  Χίος,  στις  4  Ιανουαρίου  εκάστου  έτους  οφείλει  να  ενθυμείται  τους  Αγίους  της  αυτούς  και  να  ικετεύει  τον  πανοικτίρμονα  Θεό  δια  πρεσβειών  τους  να  μας  λυτρώσει  από  τα  δεινά  που  μας  βασανίζουν  ως  λαός  και  ως  έθνος.
Χαιρόμαστε ιδιαίτερα διότι και η τοπική μας Εκκλησία (Ιερά Μητρόπολις Χίου, Ψαρών και Οινουσσών), δι΄ευχών του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Μάρκου, συμπεριέλαβε τον Άγιο Νικηφόρο στο χιακό Αγιολόγιο, σε όλες τις εκδόσεις της Ιεράς Μητροπόλεως, αποφάσισε δε, πολύ εύστοχα, να τιμά τη μνήμη του κατά μήνα Ιανουάριο, την Κυριακή των 10 λεπρών (φέτος, την 17η/01/2016).

**********************************************************

<<Τω καιρώ εκείνω, ήν ο Ιησούς εν μια των πόλεων, και ιδού, ανήρ πλήρης λέπρας. Και ιδών τον Ιησούν, πεσών επί πρόσωπον, εδεήθη αυτού, λέγων: Κύριε, εάν θέλης, δύνασαί με καθαρίσαι. Και εκτείνας την χείρα, ήψατο αυτού ειπών: Θέλω, καθαρίσθητι. Και ευθέως η λέπρα απήλθεν απ΄αυτού>> (Λουκ. Ζ΄, 15-21).
Όλοι μας είδαμε στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA την περίφημη σειρά ΄΄Το Νησί΄΄ που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο (μυθιστόρημα) της Βικτόρια Χίσλοπ που έσπασε όλα τα ρεκόρ και έφθασε στο 70 % της τηλεθέασης και δικαίως, αφού τα παρουσιαζόμενα έχουν βγει μέσα από τα σπλάχνα του λαού.
Η όλη υπόθεση αναφέρεται στη ζωή των ασθενών στο Λεπροκομείο της Σπιναλόγκας, το μικρό αυτό ξερονήσι απέναντι από την Πλάκα, στην Ελούντα, στο Νομό Λασιθίου της Κρήτης (είχα την ευκαιρία να την επισκεφθώ το καλοκαίρι του 1990 με τον αείμνηστο ιατρό Γιώργο Πατηνιωτάκη και την, επίσης μακαριστή πλέον, σύζυγό του Χρυσούλα). Η ιστορία αυτή μας μεταφέρει στο έτος 1939 (η Σπιναλόγκα έκλεισε το 1957 κι ενώ το 1948 βρέθηκε το αντιβιοτικό της νόσου του Χάνσεν) οπότε και οι προσβαλλόμενοι ασθενείς μεταφέρονταν υποχρεωτικά εκεί για να απομονωθούν, ζώντας σε άθλιες και ελεεινές συνθήκες.
<<Περπατώντας στον δρόμο της Σπιναλόγκας, σταμάτησε και κράτησε την αναπνοή σου. Από κάποιο χαμόσπιτο τριγύρω σου θα ακούσεις τον απόηχο από κάποιο μοιρολόγι μιας μάνας, μιας αδελφής ή τον αναστεναγμό ενός άνδρα. Άφησε δυο δάκρυα από τα μάτια σου και θα δεις να λαμπυρίζουν εκατομμύρια δάκρυα που πότισαν αυτόν τον δρόμο>>. Αυτά έγραφε ο Επαμεινώνδας Ρεμουνδάκης, τριτοετής φοιτητής της Νομικής, όταν το 1930 προσβλήθηκε από την νόσο του Χάνσεν, τυφλώθηκε και έχασε το ένα του χέρι. Όμως, αγωνίστηκε για την καλυτέρευση των συνθηκών των ανθρώπων της Σπιναλόγκας, ίδρυσε της ΄΄Αδελφότητα Ασθενών Σπιναλόγκας΄΄ και πέτυχε όσα κανείς άλλος γύρω από αυτή.
Στον οικισμό της Σπιναλόγκας λειτουργούσε η Εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, με Ιερείς που λειτουργούσαν και κοινωνούσαν τους λεπρούς, κατέλυαν τη Θεία Κοινωνία και ουδέποτε ασθένησαν (απόδειξη του θαύματος της Θείας Κοινωνίας). Μάλιστα, υπήρξε και Ιερέας ο οποίος επέλεξε ηθελημένα να μείνει με τους ασθενείς δίχως ο ίδιος να νοσήσει. Αρκετοί Χανσενικοί παντρεύτηκαν εκεί, γέννησαν παιδιά που δεν αρρώστησαν ποτέ, ενώ με πρωτοβουλία της Αδελφότητας επήλθε κάποια βελτίωση στις άθλιες συνθήκες τα τελευταία χρόνια λειτουργίας του Λεπροκομείου. Τα σπίτια ασβεστώθηκαν, η υγιεινή των ασθενών ήταν πιο επιμελής, διανοίχθηκαν νέοι περιμετρικοί δρόμοι, φτιάχτηκαν οι μόλοι, συστάθηκε υπηρεσία καθαριότητας των εξωτερικών χώρων, κατασκευάστηκαν θέατρο και κινηματογράφος και από τα μεγάφωνα του δρόμου την ημέρα ακουγόταν ελαφρά, κλασική, μουσική. Λειτούργησαν καφενείο, βιβλιοθήκη και κουρείο και οι ασθενείς-εξόριστοι φρόντιζαν ο ένας τον άλλον, μελετούσαν και έκαναν όποια εργασία μπορούσαν για να βελτιώσουν τη ζωή τους.

********************************************************

Δράττομαι της ευκαιρίας αυτής και παραθέτω τούτες τις δυο σκέψεις για τον λόγο ότι, η ίδια ακριβώς κατάσταση υπήρχε και εδώ στη Χίο, στο Λωβοκομείο στον Κοφινά. Το Λωβοκομείο της Χίου έκλεισε κι αυτό το έτος 1957, όταν οι εναπομείναντες 15 Χανσενικοί μεταφέρθηκαν στο Θεραπευτήριο Λοιμωδών Νόσων στην Αγ. Βαρβάρα – Αιγάλεω Αττικής. Κι εδώ υπήρχε ο Γέροντας της Παναγίας ΄΄Βοήθειας΄΄, ο Άγιος Άνθιμος (Βαγιάνος) ο οποίος βρήκε στις αρχές της δεκαετίας του 1920 ένα Λεπροκομείο όπου η δυσωδία, η βαρβαρότητα και η πορνεία ήσαν στην πρώτη σειρά της καθημερινότητας. Ο Γέροντας μέσα σε λίγα χρόνια, κι αφού έμεινε αρκετά στο Λωβοκομείο, λειτουργούσε, κήρυττε, κατηχούσε, άλλαξε άρδην τη ζωή των ασθενών. Οι ασθενείς που διαρκώς ήσαν ανήσυχοι βρήκαν στο πρόσωπό του τον καλό φίλο, τον στοργικό πατέρα, τον πιστό αδελφό. Αντί βλαστήμιες και τσιφτετέλια ακούγονταν πλέον σοφά λόγια και ο ένας επικουρούσε στα διακονήματα του άλλου. Ο Γέροντας πολλούς νουθέτησε, συνέτισε και έκανε μειλίχιους, ήρεμους, πράους, πιστούς. Οι ασθενείς πανηγύριζαν και στις τρεις εορτές τους, του Αγίου Λαζάρου (το ομώνυμο Σάββατο πριν την Κυριακή των Βαΐων) και της Οσίας Μελάνης και του Αγίου Ζωτικού του Ορφανοτρόφου (των προστατών τους, στις 31 Δεκεμβρίου), αλλά και την θαυματουργό Παναγία ΄΄Υπακοή΄΄ (στις 8 Σεπτεμβρίου), μάλιστα σε αρκετές από τις εορτές αυτές είχε λειτουργήσει ο Μητροπολίτης Παντελεήμων Φωστίνης (τέλη της δεκαετίας του 1940 και κατά τη δεκαετία του 1950). Στο Λωβοκομείο, από τα χέρια του Γέροντα, εκάρησαν αρκετοί Μοναχοί και Μοναχές ασθενείς, ενώ επιτελέσθηκαν δεκάδες θαύματα πολλά των οποίων καταγράφονται στα βιβλία της βιογραφίας του Αγίου Ανθίμου που εξέδωσε η Ιερά Μονή της Παναγίας Βοηθείας και οι συγγραφείς κ.κ. Αντώνιος Χαροκόπος και Πόπη Χαλκιά – Στεφάνου. Μάλιστα, ένας υποτακτικός του Γέροντα ο μοναχός Νικηφόρος Τζανακάκης, λεπρός και τυφλός, μεταφέρθηκε στο Θεραπευτήριο της Αγ. Βαρβάρας όπου και εκοιμήθη έπειτα από πολλά χρόνια. Ο μοναχός αυτός είχε το προορατικό χάρισμα και μετέδιδε τεράστια ψυχική δύναμη σε όποιον τον επισκεπτόταν, έδειξε δε και ΄΄σημεία΄΄ (αγιότητας) μετά την κοίμησή του. Από τα γεγονότα αυτά είναι ολοφάνερο ότι η ποιότητα ζωής εξαρτάται πρωτίστως από εκείνους που εξουσιάζουν τον εαυτό τους, πώς τον εξουσιάζουν και πώς αντιλαμβάνονται τα πράγματα της ζωής.
            Θα κλείσω το παρόν σημείωμα με μια φράση του αειμνήστου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Γεωργίου Πυρουνάκη: <<Η μεγαλύτερη εξαχρείωση είναι να λατρεύεις τα δεσμά σου>>.
    Ο  Άγιος  Νικηφόρος  δεν  λάτρευσε  τα  δεσμά  (σωματική  ασθένεια)  του  αλλά  τα  αξιοποίησε  προς  δόξαν  Θεού.  Και  αντί  να  γίνει  ασθενής  άνθρωπος  με  ασέβεια  έναντι  του  Θεού,  κέρδισε,  δια  της  υπομονής,  της  επιμονής,  της  παρακλήσεως  και  της  θείας  παρηγορίας  να  ελκύσει  την  θεία  πρόνοια  και  εν  τέλει  την  θεία  χάρη,  αυτή  που  τον  ανέδειξε  θαυμαστό  Άγιο  και ικέτη  στον  θρόνο  του  Θεού  για  όλους  εμάς  τους  αμαρτωλούς.  Αυτού  του  Αγίου  την  πρεσβείαν  και  μεσιτείαν  επιζητούμεν  διακαώς  και  αενάως. Αμήν.-

ΝΕΟΛΑΙΑ ΞΕΜΩΡOΧΑΥΝΩΘΕΙΤΕ!!!!



ΝΕΟΛΑΙΑ ΞΕΜΩΡOΧΑΥΝΩΘΕΙΤΕ!!!!  


ΠΙΑΣΤΕ ΤΟΝ ΤΑΥΡΟ ΑΠ' ΤΑ ΚΕΡΑΤΑ!!!!




2 Γενάρη 2016 " ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ" σ' όλο τον κόσμο με ζωντάνια, θάρρος και  υγεία!
Στο πρώτο μου γραφτό της νέας χρονιάς θέλω να δώσω χρώμα αισιοδοξίας, έμπνευσης και ανάπτυξης σε τομείς εργασίας.
Χαρισμένο στα νιάτα του τόπου μας που δυστυχώς είναι ξαπλωμένα ανάσκελα και κοιτάζουν τον ουρανό με τ' άστρα ή σερφάρουν στο διαδίκτυο.  Με λίγα λόγια θα τους προκαλέσω και θα τους δώσω το έναυσμα, το ερέθισμα, ίσως και το κίνητρο για κάποια επιλογή εργασίας.
Στις 22/11/2015 δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο και στις 31/12/2015 στην εφημερίδα ΧΙΩΤΙΚΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ένα χιουμοριστικό άρθρο μου με τίτλο " ΝΕΡΑΤΖΟΥΛΑ ΦΟΥΝΤΩΤΗ" κάτω στο γιαλό κοντή, με νοσταλγικές νότες και περιγραφές εικονογραφημένο, αλλά συγχρόνως  και αναδεικνύοντας ξεχασμένες πλουτοπαραγωγικές πηγές του νησιού μας.
Για το λόγο αυτό ξεκινώ από τις πηγές αυτές που μπορεί να ασχοληθεί και να δραστηριοποιηθεί η νεολαία μας ασχέτως φύλου και επιστημονικής κατάρτισης διότι η ανεργία είναι ό, τι χειρότερο μας βρήκε ειδικά τα τελευταία χρόνια.
Η Χίος μας είναι το ΚΕΝΤΡΟ του κόσμου, για αυτό έχει και τεράστια πλεονεκτήματα που εμείς οι χαζοί δεν δώσαμε ποτέ μεγάλη σημασία, παρά μόνο στη ναυτιλία και την μαστίχα και τα τελευταία χρόνια λίγο και στον τουρισμό αλλά ξεκάρφωτα  όπου την πάρει , χωρίς προγραμματισμό που να περιλαμβάνει και τομείς άλλων συναφών δραστηριοτήτων.
Μοσχοβολούν στο διάβα του Κάμπου τα ξεχασμένα, ξακουστά, από το πάλαι ποτέ εσπεριδοειδή :  
Μανταρίνια μοναδικά στον κόσμο για την γεύση και το άρωμά τους. Το Χιώτικο μανταρίνι μοναδικό σβήνει και αυτό σαν το Χιακό πρόβατο.               Νεράντζια, πορτοκάλια - ματσίτικα - σαγκουίνια - λεμόνια, κίτρα και τόσα άλλα γλυκόξινα φρούτα που πέφτουν και σαπίζουν στο χώμα.
Θυμάμαι γύρω στο 1960 πίσω από το ΔΙΑΝΑ στο στενό πίσω από την βιβλιοθήκη ΚΟΡΑΗ έσφιζε από ζωντάνια με τις τεράστιες αποθήκες, συσκευαστήρια - χάρτωμα - διαλογή - μέγεθος - καφάσωμα, για να φύγουν με τα καϊκια για την Οδησσό στη Ρωσία.
Υπάρχει αυτή η τεράστια αγορά της Ρωσίας και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών που ειδικά τα προϊόντα αυτά είναι περιζήτητα.
Τι χρειάζεται όμως; Μια καλή διαλογή - επιλογή μεγέθους - ποιότητος, χαρτώματος σε μικρές συσκευασίες περίπου σαν τα αυγά λίγο μεγαλύτερες, για τα ράφια και τα ψυγεία των χωρών αυτών. Τώρα υπάρχει και η ψυκτική συντήρηση που δεν υπήρχε τότε. Κι όμως ταξίδευαν και πήγαιναν στον προορισμό τους μια χαρά. Μπορούν να εξαχθούν σε όλο τον κόσμο.                                                          
Δεν θα αναφέρω άλλους τρόπους παραγωγής και συσκευασίας διότι για να κάνεις  εξαγωγή προϊόντων χρειάζεται καλή ποιότητα και άριστη συσκευασία. Θα αναφέρω όμως προϊόντα που μπορείτε να καλλιεργήσετε ή να τρυγήσετε από τη μαμά φύση της Χιώτικης γης.


              


Η Ολλανδία πήρε τους βολβούς της λαλάδας - ΤΟΥΛΙΠΑΣ (τουρκαλαλάδα) από τον Ανέμωνα και την έκανε παγκοσμίου φήμης προϊόν. Εμείς τα καταστρέφουμε αντί να τα καλλιεργήσουμε και τα αναπτύξουμε και να δημιουργήσουμε διαύλους εξαγωγικούς.
Ο Γιώργος Χαλάτσης άνοιξε παλιές διαδρομές και μονοπάτια στα όρη τα λαγκάδια και τα βουνά και δεν είναι μόνο για περιήγηση. Σ' αυτές τις διαδρομές και όχι μόνο μπορείτε να ανακαλύψετε και να βρείτε τους κρυμμένους θησαυρούς του τόπου μας που μας προσφέρει περίσσια. Βότανα, ορχιδέες, αρωματικά φυτά, φρασκομηλιά,
μάλαθρο,  γλυκάνισο,  ρίγανη, θυμάρι, χαρούπια (κουντουρούδια)  με το παλαιό κουντουρουδόμελο, τσίκουδα, φραγκόσυκα, βατόμουρα.συκάμινα και
δεν ξέρω ακόμη πόσα άλλα από τα εκατοντάδες είδη που ευδοκιμούν και φύονται στον άγιο τόπο μας.
Χρειάζεται μυαλό, υπομονή και επιμονή καινοτόμες ιδέες για συσκευασία, εξαγωγικές ενέργειες μέσω των μαραφετιών που καθημερινά με τις ώρες σερφάρετε και καλαμπουρίζετε στο διαδίκτυο, για να μη πω τι άλλο κάνετε!!!
Ο δάσκαλος Κώστας Παπαδόπουλος θεσμικός αντιπεριφερειάρχης μεταφορών μίλησε στη συνέντευξη Αυτοπροσώπως για τα κελάρια των προγόνων μας  με τα πιθάρια γεμάτα καρπούς - λάδια κτλ. Αυτά τα κελάρια με σωστή καλλιέργεια 
μπορούν να ξαναγεμίσουν να παραχθούν στη γη μας να συσκευαστούν και να εξαχθούν.




Δεν θα αναφερθώ σε ζαρζαβατικά γιατί υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος. Υπάρχουν όμως τα άνυδρα ντοματάκια, καθώς επίσης και τα ξεχασμένα Βαβυλούσικα πολύχρωμα λαλαδάκια, οι βιορέτες και τα ζουμπούλια, οι κουρμάδες, οι ελιές, το λάδι, τα σύκα, τα αμύγδαλα, τα πικραμύγδαλα κτλ. Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή. Υπάρχει βέβαια και το Χιώτικο πρόβατο, η κτηνοτροφία, οργανωμένη και σύγχρονη που μπορεί να αποδώσει στο δευτερογενή τομέα.
Τα Χιώτικα γλυκά και τα ποτά έχουν μπει σε καλό δρόμο πιστεύω όπως και τα προϊόντα μαστίχας. Αλλά πάντοτε χρειάζονται νέες καινοτομίες για νέα προϊόντα.                                         Αν αναζητήσουμε πάνω στην ξεχασμένη γη μας θα βρούμε πολλούς τομείς να δραστηριοποιηθούμε, απλώς χρειάζεται όρεξη για δουλειά, πείσμα και θέληση. Έχουμε τεράστια βουνά, ΙΣΟΠΕΔΩΣΤΕ ΤΑ !!!  Και αυτά έχουν πρώτες ύλες από μάρμαρο, πέτρες χαλίκι και άμμο που μπορεί να γίνει εξαγωγή. Με οικολογική μέθοδο και αποκατάσταση.                                

Τέλος θα κλείσω με τον ΙΑΜΑΤΙΚΟ, σπηλαιολογικό, εκκλησιαστικό, μοναστηριακό, βυζαντινό, αρχαιολογικό τουρισμό που μπορεί να αναπτυχθεί και να έχουμε ξένους στο νησί μας χειμώνα καλοκαίρι.
Οι Ευρωπαίοι αναζητούν ιαματικές πηγές για θεραπευτικούς λόγους το χειμώνα. Τα λουτρά των Αγιασμάτων είναι από τα 
καλύτερα του κόσμου από θεραπευτικής ενέργειας και λουτροεγκαταστάσεων. 
Εάν χτιζόταν με ιδιωτική πρωτοβουλία φυσικά κάποια πεντάστερα θέρετρα στην Κέραμο και γινόταν σωστές εγκαταστάσεις ελλιμενισμού, πιστεύω ότι τα κρουαζιερόπλοια θα γέμιζαν αυτά τα θέρετρα και θα δούλευαν εκατοντάδες Χιώτες.
Υπάρχουν πολλοί τομείς ανάπτυξης πρωτογενείς και μεταποίησης, φροντίστε να τους ανακαλύψετε και να δείτε αν  κάποια πλουτοπαραγωγική πηγή σας ταιριάζει και μπορείτε να δραστηριοποιηθείτε και να διαπρέψετε.

ΠΙΑΣΤΕ ΤΟΝ ΤΑΥΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΑΤΑ!!!   

Χρειάζεται ΜΥΑΛΟ, υπομονή και πολύ ΔΟΥΛΕΙΑ



Χίος 02/01/2015 ώρα  17:30


Καλή χρονιά



Λευτέρης Πυκνής